Archiwum Diecezjalne w Płocku
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Kaczmarczyk_Grzegorz

Re: ARCHIWUM DIECEZJALNE w PŁOCKU-szukam korzeni, proszę o p
Witam
Mam pytanie, czy ktoś w trakcie przeszukiwania zasobów AD w Płocku natrafił może na księgi Status Animarum z parafii w Pniewie?
Ciekaw jestem czy zachwały się te księgi i gdzie ewentualnie można ich szukać.
Pozdrawiam
Grzegorz
Mam pytanie, czy ktoś w trakcie przeszukiwania zasobów AD w Płocku natrafił może na księgi Status Animarum z parafii w Pniewie?
Ciekaw jestem czy zachwały się te księgi i gdzie ewentualnie można ich szukać.
Pozdrawiam
Grzegorz
Re: ARCHIWUM DIECEZJALNE w PŁOCKU-szukam korzeni, proszę o p
Mam prośbę do osób planujących wizytę w AD Płock po przerwie wakacyjnej - chodzi o fotografię jednego, konkretnego aktu małżeństwa:
- ślub Franciszka Szczęsnego i Urszuli Skoczniowej - akt nr 6, rok 1777, w księdze karta nr. 76, parafia Wyszków. W rejestrze ślubów, ten jest wpisany pod literą F - od imienia pana młodego, być może w metryce nazwisko zapisano nieczytelnie.
Przeglądałem w warszawskim CHR mikrofilm 1496760 - na którym są śluby z tego roku, niestety, brak karty na której między innymi ten konkretny akt został spisany. Sąsiednie (75 i 77) są - podczas fotografowania musiały się skleić/obrócić co uszło uwadze fotografującego.
Miałbym wielką prośbę do odwiedzających AD Płock - o foto tego aktu (nomen omen, można gdzieś w ogólnodostępnym miejscu powieśić jpga całej karty - być może przyda się komuś będącemu w podobnej do mojej sytuacji w przyszłości)
- ślub Franciszka Szczęsnego i Urszuli Skoczniowej - akt nr 6, rok 1777, w księdze karta nr. 76, parafia Wyszków. W rejestrze ślubów, ten jest wpisany pod literą F - od imienia pana młodego, być może w metryce nazwisko zapisano nieczytelnie.
Przeglądałem w warszawskim CHR mikrofilm 1496760 - na którym są śluby z tego roku, niestety, brak karty na której między innymi ten konkretny akt został spisany. Sąsiednie (75 i 77) są - podczas fotografowania musiały się skleić/obrócić co uszło uwadze fotografującego.
Miałbym wielką prośbę do odwiedzających AD Płock - o foto tego aktu (nomen omen, można gdzieś w ogólnodostępnym miejscu powieśić jpga całej karty - być może przyda się komuś będącemu w podobnej do mojej sytuacji w przyszłości)
pozdrawiam
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
- Bea

Witam,
czy mógłby mi ktoś pomóc? Szukam aktu zgonu mojego prapradziadka:
* parafia Stupsk, powiat mławski
* imię i nazwisko: Szymon Jaros (pisane Ярош albo przez Uaроc..)
* urodzony ok. 1802 r. mąż żyjącej Heleny, zamieszkały w Młodyninie
* na pewno zmarł między styczniem 1886 a listopadem 1889 (ostatnio widziany jako świadek w akcie z 1886 r. - ale na ślubie syna w 1889 już go nie ma).
* w AP Mława z ksiąg rocznika 1888 wyrwane są kartki po akcie ślubu nr 10. Czyli nie ma skorowidzów do małżeństw, no i nie ma wszystkich zgonów.
Dobrze byłoby zrobić zdjęcie zarówno skorowidzów małżeństw, jak i zgonów.
No i ... jak by się przy okazji znalazł mój Szymon - to jego akt też
Edit: nieaktualne. Dzięki uprzejmości Piotra już wiem, że w AD też nie ma tych akt
No cóż, nie mam szczęścia.
czy mógłby mi ktoś pomóc? Szukam aktu zgonu mojego prapradziadka:
* parafia Stupsk, powiat mławski
* imię i nazwisko: Szymon Jaros (pisane Ярош albo przez Uaроc..)
* urodzony ok. 1802 r. mąż żyjącej Heleny, zamieszkały w Młodyninie
* na pewno zmarł między styczniem 1886 a listopadem 1889 (ostatnio widziany jako świadek w akcie z 1886 r. - ale na ślubie syna w 1889 już go nie ma).
* w AP Mława z ksiąg rocznika 1888 wyrwane są kartki po akcie ślubu nr 10. Czyli nie ma skorowidzów do małżeństw, no i nie ma wszystkich zgonów.
Dobrze byłoby zrobić zdjęcie zarówno skorowidzów małżeństw, jak i zgonów.
No i ... jak by się przy okazji znalazł mój Szymon - to jego akt też

Edit: nieaktualne. Dzięki uprzejmości Piotra już wiem, że w AD też nie ma tych akt
Ostatnio zmieniony śr 11 wrz 2013, 16:02 przez Bea, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam,
Potrzebuję pomocy, szukam aktów z par. Poręba:
- ślub Franciszek (Izydor Franciszek z Paoli) Janczewski (Jańczak) z Marianną Deptułą, c. Pawła i....? - przed 1812, bo z tego roku mam najmłodszy akt ur. ich dziecka, choć przejrzałem z AP Pułtusk od 1808 i tam również nie było.
- ur. Marianna Deptuła ok. 1784, Marianny której aktu ślubu szukam powyżej.
Gdyby ktoś zechciał pomóc, byłbym bardzo wdzięczny
Potrzebuję pomocy, szukam aktów z par. Poręba:
- ślub Franciszek (Izydor Franciszek z Paoli) Janczewski (Jańczak) z Marianną Deptułą, c. Pawła i....? - przed 1812, bo z tego roku mam najmłodszy akt ur. ich dziecka, choć przejrzałem z AP Pułtusk od 1808 i tam również nie było.
- ur. Marianna Deptuła ok. 1784, Marianny której aktu ślubu szukam powyżej.
Gdyby ktoś zechciał pomóc, byłbym bardzo wdzięczny
Szukane przeze mnie nazwiska: Janczewski, Zawalich, Lenkiewicz, Kowalczyk, Choromański, Kacprzyński, Kalapeta, Mierzejewski, Mianowski, Dobkowski, Woroniecki, Bednarz, Zyskowski, Kurpiewski, Łukasiewicz, Szyszkowski, Modzelewski, Świerz, Sawicki, Sobolews
- Diabołek81

Witam
Już drugi dzień próbuję się dodzwonić do archiwum. Dzwonię rano, w południe, po południu bez skutku. Może ktoś obeznany w zasadach funkcjonowania tego archiwum pomoże. Czy udostępniane są księgi metrykalne z XVI i XVII wieku (interesują mnie parafie Płock,Gostynin,Pacyna) a jeśli tak to oryginały czy mikrofilmy. I jeszcze jakie są czytniki i ile ich jest.
Z góry dziękuje za pomoc
Piotrek
Już drugi dzień próbuję się dodzwonić do archiwum. Dzwonię rano, w południe, po południu bez skutku. Może ktoś obeznany w zasadach funkcjonowania tego archiwum pomoże. Czy udostępniane są księgi metrykalne z XVI i XVII wieku (interesują mnie parafie Płock,Gostynin,Pacyna) a jeśli tak to oryginały czy mikrofilmy. I jeszcze jakie są czytniki i ile ich jest.
Z góry dziękuje za pomoc
Piotrek
Szukam: Stanisława Białeckiego - 1772-1779 r ślub Ludwika Kowalskiego i Kunegundy Sowińskiej - przed 1800 r zgony Ludwika Kowalskiego,Józefa Bukalskiego i Kunegundy Kowalskiej - po 1828 r Urban i Anastazja Melińscy - zmarli przed 1810 r
-
Piotr_Romanowski

Z XVI w to będzie problem bo raczej takich ksiąg nie ma. W AP jest sumariusz z Płocka od XVI w do 1807 natomiast reszta tj Gostynin i Pacyna to jeśli księgi są w dobrym stanie to są udostępniane a jeśli nie to mikrofilmy (o ile są). Czytniki bodaj dwa. Najlepiej dzwoń między 9 a 10 od środy do piątku
-
gabriela_wm

prośba o wyszukanie w archiwum w Płocku
Witam serdecznie
Mam ogromną prośbę - jeżeli ktoś będzie w Archiwum Diecezjalnym w Płocku może pomoże w uzyskaniu akt małżeństwa moich 3xpradziadków:
1.Antoni Kucieński x Julianna Zaleski nr 8/1882 Cieksyn
2.Mikołaj Kucieński x Balbina Sosnowski nr 20/1884 Cieksyn
3. Ludwik Kuciński x Anna Cieślak nr 85/1889 Nasielsk
i metryki chrztu:
1.Antoni Kuciński nr 2/1854 Cieksyn
2. Ludwik Kuciński nr 63/1862 Cieksyn
3.Władysława Kuciński nr 124/1882 Cieksyn
4. Michalina Kucinski nr 106/1889 Cieksyn
5. Kazimiera Kuciński nr 30/1898 Cieksyn
Bardzo proszę o pomoc nie mam możliwości pojechać do Płocka, a nikt w archiwum nie odbiera tel i nie odpisuje na maile
pozdrawiam
Gabi
Mam ogromną prośbę - jeżeli ktoś będzie w Archiwum Diecezjalnym w Płocku może pomoże w uzyskaniu akt małżeństwa moich 3xpradziadków:
1.Antoni Kucieński x Julianna Zaleski nr 8/1882 Cieksyn
2.Mikołaj Kucieński x Balbina Sosnowski nr 20/1884 Cieksyn
i metryki chrztu:
1.Antoni Kuciński nr 2/1854 Cieksyn
2. Ludwik Kuciński nr 63/1862 Cieksyn
3.Władysława Kuciński nr 124/1882 Cieksyn
4. Michalina Kucinski nr 106/1889 Cieksyn
5. Kazimiera Kuciński nr 30/1898 Cieksyn
Bardzo proszę o pomoc nie mam możliwości pojechać do Płocka, a nikt w archiwum nie odbiera tel i nie odpisuje na maile
pozdrawiam
Gabi
-
2ala030450

Witaj!
Akt :
masz w Genbazie - http://metryki.genbaza.com/genbaza,detail,139444,43
Pozdrawiam - Ala
Akt :
masz w Genbazie - http://metryki.genbaza.com/genbaza,detail,139444,43
Pozdrawiam - Ala
-
gabriela_wm

Bardzo dziekuje za pomoc Alu!!!!!!!
pozdrawiam Gabi
pozdrawiam Gabi
-
2ala030450

Gabrysia, jesli chcesz moge zrobic Ci fotki tych akt w AD w Plocku - w przyszłym tygodniu, ale tych dwóch pierwszych akt urodzenia w Plocku nie ma, zobacz - http://parafie.genealodzy.pl/index.php?op=pr&pid=1136
te akta są w Mławie - http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... sc=cieksyn
Pozdrawiam - Ala
te akta są w Mławie - http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... sc=cieksyn
Pozdrawiam - Ala
-
gabriela_wm

Alu jestem Ci OGROMNIE WDZIĘCZNA:) tak bardzo się cieszę, że mogłabyś to zrobić:) utknęłam w martwym punkcie
bardzo dziekuje za pomoc!!! czekam:)))
pozdrawiam
Gabi
pozdrawiam
Gabi
Gabrysiu, zerknij na digitalizację Mławy. Cieksyn już sfotografowany i pewnie sama wkrótce będziesz mogła wszystko odnależć .Jestem pełna podziwu dla tempa w jakim wre praca przy digitalizacji AP Mława. Ewa.
-
Grot_Witold

Witam. Proszę o pomoc w odnalezieniu w Archiwum Diecezjalnym w Płocku Akt zgonu rzym-kat parafii Pułtusk rok 1861 zm. Tomasz Kochowicz.
W rewanżu oferuję pomoc w APWłocławek.
Pozdrawiam
W rewanżu oferuję pomoc w APWłocławek.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wt 01 paź 2013, 22:40 przez Grot_Witold, łącznie zmieniany 1 raz.
Witek
Ach! Co my bysmy zrobili bez tej Wspanialej Ali z Plocka??? Prosilam Ale niesmialo o jeden akt a .... zostalam zalana masa kolejnych w ktorych ja sama polapac sie nie moglam dosyc dlugo! Jak to zrobilas Alu to tylko Ty wiesz. Dzieki za bezineresowna pomoc, jestes wspaniala!
Pozdrawiam serdecznie.
Elzbieta
Pozdrawiam serdecznie.
Elzbieta
-
gabriela_wm

Alu jestem Ci OGROMNIE WDZIĘCZNA:) tak bardzo się cieszę, że mogłabyś to zrobić:) utknęłam w martwym punkcie
bardzo dziekuje za pomoc!!! czekam:)))
pozdrawiam
Gabi
pozdrawiam
Gabi