Potwierdzenie korzeni i dopisanie tytułu

Szlachectwo, heraldyka

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

s_schmude

Post autor: s_schmude »

Witam serdecznie.

Jako, że w sprawach genealogicznych jestem całkowicie zielony to zwracam się z prośbą do Was.

Moja rodzina swoimi korzeniami się nie zbyt interesuje z wyjątkiem mojego brata i mnie. Do sedna.

Mam na nazwisko Schmude. Pamiętam, że mój dziadek (Szmuda) mówił, iż Nasza rodzina ma prawo do tytułu szlacheckiego "von". W sumie w mojej rodzinie jest wszystko dziwne, bo mój ojciec miał na nazwisko Schmude, ale wujkowie Szmuda. Nie wiem od czego to zależy, ale tak jest.

Swego czasu dokopałem się do informacji o przydzieleniu przez króla Władysława IV (chyba) ziemie rodom Żmuda i Trzebiatowski.

Choć na jakiejś witrynie doszukałem się informacji, że moja rodzina przybyła z Bawarii i się tutaj osiadła (na pomorzy, pewnie w czasach kiedy te ziemie należały do Prus).

Jednak, żeby za bardzo się nie rozpisywać... czy jest możliwość w jakiś sposób potwierdzić pochodzenie szlacheckie oraz z tego tytułu dodać "von" do nazwiska?

Pozdrawiam serdecznie
Marcin_Piotr_Zając

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Marcin_Piotr_Zając »

Witam!
Udało się znaleźć coś ciekawego na Wikipedii na temat herbu Żmuda, co powinno Cię zainteresować:
"Używany przez rodzinę Zmuda (Żmuda, Schmude, Smuda, Smude) z różnymi nazwiskami (wówczas Zmuda pełni rolę przydomka) jak i bez dodatkowych nazwisk. W niektórych przypadkach udało się przyporządkować konkretne warianty herbu konkretnym gałęziom rodu. Wariantu I mieli używać Zmudowie początkowo bez nazwiska odmiejscowego, zaś później z nazwiskiem Trzebiatowski. Wariant Ia miał być powszechny dla Zmudów-Trzebiatowskich, Zmudów-Ciemińskich, Zmudów bez przydomka i zniemczonych Schmudów. Wariant Ic miał przynależeć Zmudom-Ciemińskim. Wariant Id używany był przez Zmudów z działu A w Ciemnie, być może też używających nazwiska Ciemiński.
Kaszubskiej rodzinie Zmuda przypisywano jeszcze szereg innych herbów: Pietyróg (być może błędnie, przez podobieństwo godła do herbu własnego), Żmuda II, Żmuda III."

Tu masz link do całej karty o tymże herbie: http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBmuda ... zlachecki)
a tu o nazwisku/rodzinie Trzebiatowskich: http://pl.wikipedia.org/wiki/Trzebiatowski

To już coś na początek.
Pozdrawiam, Marcin!

PS. Byłoby miło, gdybyś napisał jak masz na imię i ewentualnie skąd jesteś :D
szukam informacji o rodzinach: Korycińscy i Horędowiczowie (również oboczności tego nazwiska).
Awatar użytkownika
Czyżewski_Bartłomiej

Członek PTG
Ekspert

Re: Potwierdzenie korzeni i dopisanie tytułu

Post autor: Czyżewski_Bartłomiej »

s_schmude pisze:Jednak, żeby za bardzo się nie rozpisywać... czy jest możliwość w jakiś sposób potwierdzić pochodzenie szlacheckie oraz z tego tytułu dodać "von" do nazwiska?
Oczywiście, że jest. Musisz tylko odwiedzić archiwa, napisać parę mejli i powoli, powoli cofać się w rodzinnej historii. :)

Póki co, bez dowodów w postaci metryk i innych dokumentów potwierdzających szlachectwo, lepiej historię o herbie i przedrostku "von" między rodzinne bajki włożyć.
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

Mój blog genealogiczny: http://mojagenealogia.blogspot.com/
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, u dr Marka Minakowskiego nie ma prawie takich nazwisk jakie podajesz, ale w starych herbarzach powinno coś być więcej niż podaje Ci tu Marcin. To po lewo w tabelce jest też Biblioteka Cyfrowa, a w niej herbarze i inne stare książki. Trzeba wiedzieć ze to nie w Polsce wymyślono - nazwano rycerzy szlachtą, tylko ta nazwa wraz z ludźmi przybyła właśnie z zachodu, z Niemiec. Pewnie w niemieckiej heraldyce będzie pisało o Twoim pierwotnym nazwisku, a rozumienie przyrostka ; Von, jest gdzieś też opisane, czyli syn hrabiego najstarszy był także Hrabia, a młodsi synowie i córki byli ; Von. Powodzenia w szukaniu, to trwa latami zanim się udowodni w dokumentach ; pozdrawiam - Julian
s_schmude

Dziękuję za tak szybkie odpowiedzi :)
Marcin_Piotr_Zając pisze: PS. Byłoby miło, gdybyś napisał jak masz na imię i ewentualnie skąd jesteś :D
Mam na imię Sebastian i mieszkam w Wejherowie (tak wiem, moje inicjały to "SS" z czego mój brat się śmieje, że "Nigdy Więcej" się mną interesuje :D).

Co do źródła z wiki to akurat znam, jednak żadnych konkretów nie ma podane, skąd, gdzie, jak i dlaczego.

Postanowiłem dzisiaj skontaktować się z kimś z rodu Trzebiatowskich (mają własną witrynę:
http://www.trzebiatowski.eu
Czyżewski_Bartłomiej pisze: Oczywiście, że jest. Musisz tylko odwiedzić archiwa, napisać parę mejli i powoli, powoli cofać się w rodzinnej historii. Smile

Póki co, bez dowodów w postaci metryk i innych dokumentów potwierdzających szlachectwo, lepiej historię o herbie i przedrostku "von" między rodzinne bajki włożyć.
Nie do końca się zgadzam, ponieważ przejrzałem bazę na tej witrynie i znalazłem osoby z rodziny Schmude (również z przedrostkiem "von") na pomorzu przed XX w. i większość urodziła się w Kielnie, czyli tam, gdzie urodził się mój ojciec (nawet na akcie zgonu jest napisane miejsce narodzin). Tylko, że wszyscy późniejsi Schmudowie w dziwny sposób już nie otrzymywali tego przedrostka. Pewnie dlatego, że na początku XX w. szlacheckie korzenie już nie miały żadnego znaczenia, to tytuły zaczęli odbierać. W sumie nie wiem. W każdym razie baza na tej witrynie dodała mi otuchy :)

Co do archiwów i mejli to proponujesz jakiś konkretnych ludzi czy powinienem kontaktować się z z sołtysem Kielna czy też z parafią w Szemudzie??
Sawicki_Julian pisze: Trzeba wiedzieć ze to nie w Polsce wymyślono - nazwano rycerzy szlachtą, tylko ta nazwa wraz z ludźmi przybyła właśnie z zachodu, z Niemiec. Pewnie w niemieckiej heraldyce będzie pisało o Twoim pierwotnym nazwisku
Bardzo możliwe, tylko czy byłbyś w stanie wskazać mi miejsce, gdzie powinienem takich informacji szukać?

Jak wspomniałem, jest to dla mnie nowość i wiele rzeczy będę musiał sobie przyswoić, żeby móc w temacie biegle się orientować :)

Pozdrawiam,
Sebastian Schmude
Sawicki_Julian

Sympatyk

Sebastianie, miejsce już Ci wskazałem ( Biblioteka Cyfrowa) i zaznaczyłem że to szukanie na lata, dodam ze chodzi o heraldykę z Prus, a - Von, oznacza ; Baron. W tym linku może też coś być z Twoim nazwiskiem i wiele innych, wpisać na górze ; nowe szukanie, a na pewno jest genealogia z drzewkami i herbami z Prus, podaję link i pozdrawiam - Julian ;
http://bazy.oss.wroc.pl/kzc/wyniki.php
Awatar użytkownika
Czyżewski_Bartłomiej

Członek PTG
Ekspert

Post autor: Czyżewski_Bartłomiej »

s_schmude pisze:Nie do końca się zgadzam, ponieważ przejrzałem bazę na tej witrynie i znalazłem osoby z rodziny Schmude (również z przedrostkiem "von") na pomorzu przed XX w. i większość urodziła się w Kielnie, czyli tam, gdzie urodził się mój ojciec (nawet na akcie zgonu jest napisane miejsce narodzin). Tylko, że wszyscy późniejsi Schmudowie w dziwny sposób już nie otrzymywali tego przedrostka. Pewnie dlatego, że na początku XX w. szlacheckie korzenie już nie miały żadnego znaczenia, to tytuły zaczęli odbierać. W sumie nie wiem. W każdym razie baza na tej witrynie dodała mi otuchy :)
Tutaj nie ma nad czym dywagować tylko przyjąć to za pewnik. Dopóki nie będziesz w posiadaniu dokumentów bezpośrednio łączących Ciebie z jakimś "von Schmude" nie ma możliwości mówienia o szlacheckich przodkach, niestety. Tylko wytrwała i częśto długa praca pozwoli Ci potwierdzić bądź obalić, póki co jeszcze, tezę o Twojej rodzinie.

I fakt, że w jakiejś bazie - ba! nawet w tej samej miejscowości gdzie urodził się Twój tata miało to samo nazwisko i przedrostek "von" o niczym nie świadczy - masz 100%, że ta osoba to Twój pra....dziad? Dopóki nie sprawdzisz dokumentów nie masz. :) Prosty przkład z mojej rodziny: moja babcia miała nazwisko Dzierzbicka i wywodziła się z ziemi łęczyckiej. Po sprawdzeniu samych baz i herbarzy na pewno doszedłbym do wniosku, że na bank wywodzi się z rodu Dziebickich herbu Topór. Ja jednak zacząłem powoli cofać się historii i odkrywać kolejne dokumenty. W ten sposób dotarłem do tego, że moi Dzierzbiccy poza tym, że mieszkali we włościach dawnych wojewodów łęczyckich nie mają z nimi nic wspólnego - chłopstwem byli z dziada pradziada. ;)

Nie chcę Cię tutaj zniechęcać i przygaszać zapału, ale póki nie ma twardych dowodów lepiej się nie napalać na herb, szlachectwo, "von" etc. etc.

Powodzenia w poszukiwaniach życzę! :)
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

Mój blog genealogiczny: http://mojagenealogia.blogspot.com/
michalina180

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: michalina180 »

Witaj
Ani sołtys w gminie ani parafia nie potwierdzi Twojego szlachectwa.
Jeśli wiesz gdzie urodził się Twoj ojciec to musisz postarać sie o jego akt urodzenia z parafii lub w USC z Urzedu Gminy.
Z aktu dowiesz się kim byli jego rodzice i ile lat mieli w czasie jego urodzenia. Potem należy znaleźć ich akt ślubu.
z tego aktu powinieneś dowiedzieć się gdzie i kiedy rodzili się dziadkowie i następnie ich akty urodzenia i tak dalej.....
Jeżeli będzięsz miał szczęście i rodzina mieszkała stale w jednej miejscowości to nie będzie to takie trudne.
Tylko mając dokumenty dotyczące TWOJEJ rodziny a nie nazwiska możesz domniemywać o statusie przodków

Dokumenty które maja powyżej 100 lat leżakują w Archiwach Państwowych i Archiwach Diecezjalnych w regionie.
Szukanie osobiste daje wiele radości .
Życzę owocnych poszukiwań i mam nadzieję ,ze jak zagłebisz sie w te poszukiwania równą radość da Ci znalezienie pradziadka
z VON jak i np majstra kunsztu kowalskiego .
Pozdrawiam
Michalina
Ostatnio zmieniony sob 14 wrz 2013, 11:16 przez michalina180, łącznie zmieniany 2 razy.
s_schmude

Witam ponownie :)

Mam nowe informacje, o których w sumie nie miałem pojęcia, bo moi rodzice nigdy tak dokładnie sprawy nie przedstawili jak dzisiaj.

Do sedna.

W pierwszym poście wspomniałem, że wujkowie mają spolszczone nazwisko. To był błąd, bo tylko jeden wujek tak ma, ponieważ urodził się w PRL. Mój ojciec i drugi wujek urodzili się w czasach okupacji, więc oryginalna pisownia została zachowana.

Co do "von" to moja matka nie była w stanie tego wyjaśnić, ale powiedziała, że żyje jeszcze siostra mojego dziadka (ma to jakiś fachowy termin?), która mogłaby wyjaśnić, dlaczego ów "von" zniknęło. Mogłaby również powiedzieć o imionach i nazwiskach swoich przodków. Dalej.

Podczas rozmowy z matką okazało się, że mój pradziadek miał na imię Leon (np. w bazie genealodzy.pl znajduje się Leon Jan) i miał brata Feliksa, który również jest w bazie, i jest starszy o dwa lata co zgadza się ze słowami mojej matki.

Co do dokumentów... z moją, mojego ojca i mojego dziadka metryką urodzenia nie będzie problemu, ponieważ znajdują się one w Wejherowie i Szemudzie. Co do pradziadka, to nie wiadomo (On miał nazwisko "von Schmude") i do tego również przydałaby mi się pomoc tejże siostry mojego dziadka (to jest moja "ciocia" ?).

Ojcowizna mojego dziadka znajduje się we wsi Otalżyno, ale wiadomo, że rodzina nie żyła tam "od zawsze", skądś przyjechał, więc te informacje mogą być albo w Urzędzie w Szemudzie albo w jakiś księgach wieczystych czy też w parafii w Szemudzie.

Dodatkowo dowiedziałem się, że wszelkie informacje związane z "von" ponoć znajdują się we Warszawskim Archiwum, ponieważ moja ciotka chciała również walczyć o "von", ale od strony babci, a nie dziadka (rodzina Kowalewskich, do których należała wieś Kowalewo). Nie wiem jednak jakie to przyniosło skutki o co mam zamiar się Jej zapytać przy następnym telefonie.

Matka dodatkowo powiedziała, że Nasza rodzina jest w linii prostej po "von Schmude".

Także teraz pytania. Czy wystarczyłoby cofnąć się do pradziadka czy musiałbym też sięgnąć gdzieś głębiej?
Komu i jakie konkretnie dokumenty musiałbym przedstawić, aby móc "walczyć" o przedrostek "von"?

Pozdrawiam,
Sebastian Schmude
Marcin_Piotr_Zając

Sympatyk
Ekspert

Witam!
Jeżeli chodzi o metrykę urodzenia Twojego pradziadka, to najpierw dowiedz się, w której parafii/urzędzie stanu cywilnego jest jego akt zgonu - to z niego będziesz mógł dowiedzieć się, gdzie i kiedy się urodził, a także jak nazywali się jego rodzice - to już będzie jakiś dokument, na których musisz opierać się w poszukiwaniach. Być może owa ciotka będzie mieć już jakieś rodzinne metryki lub inne dokumenty, skoro coś działała w tej kwestii...
Tobie na razie będzie potrzebne Archiwum Państwowe w Gdańsku - http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... rch=szukaj http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... rch=szukaj
Musisz się po prostu wybrać do AP i sprawdzić informacje z geneteki - skonfrontować z dokumentami.

Pozdrawiam, Marcin!
szukam informacji o rodzinach: Korycińscy i Horędowiczowie (również oboczności tego nazwiska).
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witam,

trochę osób o nazwisku Schmude można odnaleźć w dostępnych wyszukiwarkach - wymienię kilka:

Baza IZA:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/iza.ph ... ch2=szukaj

e-BUW:
http://ebuw.uw.edu.pl/dlibra/results?ac ... eryType=-2

GenealogyIndexer:
http://genealogyindexer.org/

Najważniejsze jednak to udokumentować swój wywód w oparciu o akta metrykalne.

Pozdrawiam
Aneta
Sawicki_Julian

Sympatyk

Sebastianie, mowa krótka - niedoczekanie, przedrostek Von razem z Nobilis, Generosus został zlekceważony w tz. konstytucji marcowej w 1921 roku. W Polsce na razie tam gdzie jest dawne miejsce kultury naszych przodków, czyli dwory i pałace, tam jest śmietnik. My Polacy mamy byś sobie równi w demokracji i klepać biedę, a inaczej wszyscy mają gu... , ale po równo.
Nastała Solidarność i wolność słowa, ale wyszło tak jak mówił Władysław Gomułka pierwszy sekretarz KCPZPR, czyli władza w PRLu, mówił tak ; staliśmy o krok nad przepaścią, a teraz zrobiliśmy jeden krok do przodu ( i wybraliśmy Solidarność ).
Jako związek jest dobry, ale gospodarza Polski z lupką nawet nie ujrzy, wszystko co wybudowali nasi dziadowi - sprzedano, ale na szczęście stoi to nadal na Polskiej ziemi i jedna ustawa przywróci wszystko w nasze ręce ; Julian
Ostatnio zmieniony sob 14 wrz 2013, 14:53 przez Sawicki_Julian, łącznie zmieniany 1 raz.
Marcin_Piotr_Zając

Sympatyk
Ekspert

Sawicki_Julian pisze:Sebastianie, mowa krótka - niedoczekanie, przedrostek Von razem z Nobilis, Generosus został zlekceważony w tz. konstytucji marcowej w 1921 roku. W Polsce na razie tam gdzie jest dawne miejsce kultury naszych przodków, czyli dwory i pałace, tam jest śmietnik. My Polacy mamy byś sobie równi w demokracji i klepać biedę, a inaczej wszyscy mają gu... , ale po równo.
Nastała Solidarność i wolność słowa, ale wyszło tak jak mówił Władysław Gomułka pierwszy sekretarz KCPZPR, czyli władza w PRLu, mówił tak ; staliśmy o krok nad przepaścią, a teraz zrobiliśmy jeden krok do przodu ( wybraliśmy Solidarność ) ; Julian
Ja na tytuł jakikolwiek nie mam co liczyć - nawet nie wiem jeszcze, czy do stanu szlacheckiego moi przodkowie się zaliczali - ale nie to najważniejsze.

Z Julianem zgadzam się w całej rozciągłości tematu, a Ty Sebastianie musisz pamiętać, że ewentualne potwierdzenie tytułu nic Ci w życiu codziennym nie da - w tych czasach trzeba samemu zasłużyć na szacunek, bo tytuł nic nie gwarantuje. Ja oczywiście nie dziwię się Tobie, że poszukujesz - zrobiłbym identycznie (jest to oczywiście część genealogii, o którą nam wszystkim chodzi).

Pozdrawiam, Marcin!
Sawicki_Julian

Sympatyk

Witam Marcin, Sebastianie pozwól na dwa zdania ; tak się składa że wiem co nieco o nazwisku Zając, nawet w Pecławicach mam znajomego, kolegę który mi opowiadał o Wolicy koło Bogorii w powiecie Staszów o moich pradziadkach tam mieszkających do 1875 roku. Potem to kupili właśnie Marcin Zając żonaty z Agnieszką Wyrzykowską, chyba w 1875 roku ( metryka), a Wolicę jak Sawickie moje wszyscy dorośli wymarli w epidemiach, kupili w 1892 roku Zając i Wyrzykowski swym dzieciom. Stanisława Zająca z Pęcławic pradziadek ma pochodzić od Turka, chyba tego na Podolu, czy był szlachtą to szukaj w metrykach, np. w latach po 1700 w Chęcinach jest takie nazwisko ( blisko na mapie wieś Zajączków lub coś podobnego ) i coś mają ci Zającowie w Chęcinach ( chyba też Daleszycach ) przed nazwiskiem pisane, ale nie pamiętam co ; pozdrawiam - Julian
Marcin_Piotr_Zając

Sympatyk
Ekspert

Sawicki_Julian pisze:Witam Marcin, Sebastianie pozwól na dwa zdania ; tak się składa że wiem co nieco o nazwisku Zając, nawet w Pecławicach mam znajomego, kolegę który mi opowiadał o Wolicy koło Bogorii w powiecie Staszów o moich pradziadkach tam mieszkających do 1875 roku. Potem to kupili właśnie Marcin Zając żonaty z Agnieszką Wyrzykowską, chyba w 1875 roku ( metryka), a Wolicę jak Sawickie moje wszyscy dorośli wymarli w epidemiach, kupili w 1892 roku Zając i Wyrzykowski swym dzieciom. Stanisława Zająca z Pęcławic pradziadek ma pochodzić od Turka, chyba tego na Podolu, czy był szlachtą to szukaj w metrykach, np. w latach po 1700 w Chęcinach jest takie nazwisko ( blisko na mapie wieś Zajączków lub coś podobnego ) i coś mają ci Zającowie w Chęcinach ( chyba też Daleszycach ) przed nazwiskiem pisane, ale nie pamiętam co ; pozdrawiam - Julian
Witam!
Dziwnie to zabrzmi, ale ze strony mojej mamy sięgnąłem połowy XVIII wieku, a po mieczu jestem tak na prawdę na przełomie XIX i XX!
Coś w rodzaju "szewc bez butów chodzi" :)
Dziękuję Julianie za informacje, a czy się przydadzą - nie wiem. Jak na razie moi Zającowie mieszkali w trójkącie: Łowicz-Sochaczew-Gostynin. Jeżeli okazałoby się, że przywędrowali z południa, poproszę o jakieś szczegóły :D
Tymczasem pozdrawiam, Marcin!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Szlachta, herbarze”