Ciekawy przypadek - dwa chrzty tego samego dziecka

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Eder

Sympatyk
Adept

Post autor: Eder »

Witam
Ciekawy przypadek - dwa chrzty tego samego dziecka w dwóch różnych kościołach.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a04 ... 6a3aa.html
A. 25 i A.27

Ciekaw jestem Waszych uwag.

Andrzej Wójtowicz
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Bozenna »

Ten wpis to nie jest drugi chrzest. To jest wpis chrztu z innej parafii do ksiegi chrztow parafii zamieszkania.
Mam identyczny przypadek w tych samych latach w parafii Nielisz (lubelszczyzna).
Pozdrawiam,
Bozenna
Awatar użytkownika
Eder

Sympatyk
Adept

A 25 - Działo się we wsi Boniewie dnia 28 lipca .... dziecięciu temu na chrzcie świętym odbytym w dniu dzisiejszym.....
A 27 - Działo się we wsi Boniewie dnia 29 lipca .... dziecięciu temu na chrzcie świętym odbytym dnia 16 kwietnia .... w Izbicy.
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Witam,
mam taki przypadek z chrztem mojej 2xprababci: w tym samym dniu o tej samej godzinie, w dwóch różnych parafiach stawia się mój 3xpradziadek w towarzystwie świadków(za każdym razem innych) i co najgorsze data urodzenia dziecka jest inna, godzina też. Gdyby chodziło o przepisanie aktu chrztu do parafii zamieszkania dane powinny być takie same, chyba że przekazywał je ustnie "szczęśliwy"z narodzin córki(w domu miał 5 synów) ojciec i stan jego pozostawiał wiele do życzenia :D
Problem w tym, że teraz ja nie wiem jaką datę urodzenia mam zapisać 2xprababci.
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
Awatar użytkownika
Eder

Sympatyk
Adept

na szczęście Ci nie moi, pokazałem ten przypadek jako ciekawostkę.
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Słomińska_Dominika »

Ja w parafii, ktorą indeksuję też natknęłam się na podwójne akty dzieci. Pierwszy to był wpis do ksiąg (po 1826 roku) a drugi był aktem chrztu. Też, gdy się ich nie doczyta, można się lekko zakręcić.

No i zdarzają się tam wpisy chrztów, które odbyły się w parafii sąsiedniej. Jeśli chodzi o indeksowanie to wpisywałam datę aktu a w uwagach datę chrztu. Czy poprawnie to się okaże przy weryfikacji :D

Moniko, a czy jesteś pewna, że to jest ten sam pan zgłaszajacy to samo dziecko? Ja bym wstępnie przyjęła założenie, że to są dwie oddzielne rodziny o zbieżności nazwisk. Wstępnie przyjmij tą z parafii przodków a to drugie zbadaj szerzej. Jak bardzo różni się ta data urodzenia?
Pozdrawiam
Dominika

Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 10 times
Otrzymał podziękowania: 10 times

Post autor: kwroblewska »

Eder pisze:A 25 - Działo się we wsi Boniewie dnia 28 lipca .... dziecięciu temu na chrzcie świętym odbytym w dniu dzisiejszym.....
A 27 - Działo się we wsi Boniewie dnia 29 lipca .... dziecięciu temu na chrzcie świętym odbytym dnia 16 kwietnia .... w Izbicy.
Czytam obie metryki nieco inaczej.
Może należy zwrócić uwagę na zgon ojca dziecka 8 kwietnia roku bieżącego a dziecko urodziło się 16 kwietnia. Zdarzenie to mogło spowodować przedwczesny poród, narodziny dziecka, które ze względu na zagrożenie życia zostało ochrzczone tylko z wody w Izbicy
Akt 27 …dziecię urodzone w dnia 16 kwietnia z małżonków zam. w Lubominie i 16 kwietnia w Izbicy ochrzczone
A w lipcu już na terenie parafii zamieszkania matki chrzest został uzupełniony
Akt 25 ….dziecię urodzone w Lubominie dnia 16 kwietnia ochrzczone dnia 26 lipca 3 po południu

__
Krystyna
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Dominiko,
obie parafie są parafiami moich przodków i sąsiadują ze sobą. W aktach zgadzają się imiona i nazwiska rodziców, ich wiek oraz miejsce zamieszkania, imię dziecka oraz imiona i nazwiska chrzestnych. Inni są świadkowie i data urodzenia: 29.09.1845 godz.19;
28.09.1845 godz. 3 rano(nie jest jakaś ogromna,ale jednak jest). W obu parafiach nie było innej pary Ignacy Wysocki i Katarzyna Affek oprócz moich 3xpradziadków(przeglądałam je prawie akt po akcie). Napisałam o tym jak o ciekawostce.
serdecznie pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
Awatar użytkownika
Krzysztof_Wasyluk

Sympatyk

Post autor: Krzysztof_Wasyluk »

No cóż! Przelicytuję :)
Córka mojego pradziadka, urodzona w Mokranach, została ochrzczona we wrześniu 1868 w kościele rzymsko-katolickim w Pratulinie (Pratulin r-k 1868/C/13), a w listopadzie 1868 ochrzczona i bierzmowana w kościele greko-katolickim w Krzyczewie (Krzyczew g-k 1868/C/27). Ojciec (czyli mój pradziadek) - rzymski katolik, jego pierwsza żona - unitka. W obu aktach wpisani ci sami świadkowie i chrzestni. Data urodzenia również zgodna. W późniejszym akcie nie ma żadnych uwag o przyczynach opóźnienia.

Krzysztof Wasyluk
Krzysztof Wasyluk
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Indeksując parafię Biała natrafiłam na dwa razy zapisany zgon tego samego dziecka.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”