Archiwum USC ze Smyczkowej -akty, Kserokopie

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witaj Magdo

dziękuję za zainteresowanie.
Tak - udało się zdobyć akt ślubu krewnego z linii bocznej. Ja również długo czekałam na odpowiedź, ale to z uwagi na to, że napisałam na bezpośredniego maila jednej z urzędniczek.
Dopiero w piśmie dowiedziałam się, że maile trzeba wysyłać na: ppszonicki@um.warszawa.pl i że są one rozpatrywane wg kolejności zgłoszeń.

Serdecznie pozdrawiam
i życzę dobrej i szybkiej odpowiedzi ;)

Aneta
Slawinski_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Slawinski_Jerzy »

Witam !
Mam jeszcze pytanie odnośnie omawianych wcześniej w tym wątku
braków w księgach z parafii Nawiedzenia NMP. Czy istnieje możliwość,
że zachowały się chociaż (jakimś cudem) alegaty do aktów ślubu z brakujących roczników (1915,1917,1920-22)?
Czy jednak jeśli brak ksiąg to i aneksów?

pozdrawiam
Jurek
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Jurku:
najlepiej u źródła zapytać i wziąć korektę na ew. negatywną odpowiedź mając nadzieję, że "nie ma" może oznaczać "źle opisane"
aneksy w USC to chyba nie jest najbardziej precyzyjnie i dokładnie opisany zbiór dokumentów:)
słuchy chodzą, że "niechęć" w udostępnianiu czysto technicznie podłoże może mieć

zobacz na taki link:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... jaktu_id=3
nie wiem jak było, ale nie zdziwiłbym się, że w APW jest nie w USC bo przyjechało "w kupce"
a i wśród wcześniejszych jest niezła sterta co to "nie wiadomo co" i bez nas...długo nie będzie wiadomo

takie gadu gadu po północy...ale chyba coś w tym jest
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Slawinski_Jerzy

Sympatyk

Dzięki!
Ja osobiście miałem do czynienia z aneksami w USC w jednym przypadku,
dostęp taki sam jak w przypadku ksiąg ASC, jedynie (chyba?) odpada
możliwość zrobienia kserokopii.
Najgorsze jest to, że niewiele da się osiągnąć bez znajomości daty i parafii,
tak jak i w przypadku ksiąg ASC nie istnieje (znowu pewnie, bo konkretnie nie pytałem) możliwość przeprowadzenia kwerendy.
W moim przypadku chodziłoby o parafię Nawiedzenia NMP z tych kilku brakujących roczników po to by wykluczyć istnienie tam aktu.

pozdrawiam
Jurek
Lintner

Sympatyk

Post autor: Lintner »

Witam, właśnie otrzymałem pismo z USC w Złotoryi z odmową wydania kserokopi aktu urodzenia mojej mamy. Powołali się na Rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 18.01.2011r. w sprawie instrukcji kancelaryjnej,jednolitych rzeczowych wykazów akt oraz instrukcji w sprawie organizacji i zakresu działania archiwów zakładowych (Dz.U.Nr 14 poz.67),które nie zawiera kopiowania aktów stanu cywilnego.Również Ministerstwo Spraw Wewnętrznych pismem wewnętrznym z 2005 roku wyraziło opinię,że wykonywanie kserokopi aktu stanu cywilnego ma negatywny wpływ na trwałość ksiąg,za które odpowiedzialność ponosi Kierownik USC,w związku z powyższym urząd nie wykonuje kserokopi aktów stanu cywilnego. Nie mam już siły do tych USC:-/
Pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Może warto poprosić o wykonanie zdjęcia aparatem bez użycia lampy (nie niszczy papieru), spróbować mimo wszystko odwołać się - w końcu chodzi o metrykę najbliższej osoby.
Czy Pana wniosek zawierał informację, że chodzi o kopię aktu nie mającej mocy dokumentu urzędowego ? To dość istotna rzecz.
Sporo na ten temat napisane zostało w wątku:
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... rt-0.phtml
Slawinski_Jerzy

Sympatyk

Wiem, że to mały offtop ale na marginesie mogę dodać
że z trzech USC z których próbowałem uzyskać kserokopie aktów
(chodziło o rodzinę w linii prostej) w jednym także spotkałem się z odmową - chodziło o USC w Płocku. Odmowę wykonania kserokopii umotywowano
brakiem możliwości technicznej/odpowiedniego sprzętu. Jako, że takie uzasadnienie (chyba?) nie podlega większej dyskusji nie odwoływałem się nigdzie. Jednocześnie poinformowano mnie, że bez problemu mogę sobie zrobić zdjęcie aktu własnym sprzętem.

pozdrawiam
Jurek
Magdalena_Dąbrowska

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Magdalena_Dąbrowska »

Kaczmarek_Aneta pisze:Witaj Magdo

Dopiero w piśmie dowiedziałam się, że maile trzeba wysyłać na: ppszonicki@um.warszawa.pl i że są one rozpatrywane wg kolejności zgłoszeń.

Serdecznie pozdrawiam
i życzę dobrej i szybkiej odpowiedzi ;)

Aneta
Dzieki p. Michałowi który w zasadzie jest swoistym cudotwórca bo znalazł cos czego byc nie powinno a jednak jest to raz to znalazł to o co dwa lata proszę ot tak prawie z marszu... no tydzień to potrwało zaledwie!!!
Więc wysłałam mail (na ppszonicki@ ) z uzupełnieniem wnoisku o dokładne numery aktów o które prosiłam a to zwrotka że urlop że do końca owego pisać nalezy w sprawach pilnych do .. i tu podano adres. Wysłam wiadomośc na ten, bo coz uznałam, że wskazanie dokładnych numerów żeby ktoś nie szuakł jak juz jest znalezione jest pilne .. i co ... i wróćił z informacja że urlop i w sprawach pilnych kontaktowac się z .. i tyu nasz pierwszy mail... więc czekam cierpliwie az urlopy sie zakończą!!!
Slawinski_Jerzy

Sympatyk

Witam!

Jeżeli mieszkasz w Warszawie lubo okolicy to najlepiej udać się
chyba na Smyczkową osobiście. Jeszcze tego samego dnia można odebrać kserokopie.

pozdrawiam
Jurek
Magdalena_Dąbrowska

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Magdalena_Dąbrowska »

NIby mieszkam pod Warszawą ale pomiedzy sprawami urzedowymi i innymi które musze załatwiać wizyta na Smyczkowej z dwójka dzieci to nie jest to o czym marzę... jak moge o jeden urzad mniej im zafundować to wolę poczekac na list ;-)
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

tak przy okazji - bieżąca informacja
księgi z 1912 jadą do gazu, dostępne będą już w APW (marzec/kwiecień)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

Sroczyński_Włodzimierz pisze: księgi z 1912 jadą do gazu
Powiało grozą. :evil:
Poza tym się ciesze, wujek urodził się właśnie w 1912 !
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Mole i grzyby czeka holokaust,zostaną zagazowane, mają się czego bać. ;-)
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
pytek

Sympatyk

Post autor: pytek »

Po 2 tygodniach od złożenia drogą mailową podania o wydanie xero lub scanu 3 aktów z lat 30. i 40. XX wieku dostałem wezwanie do wniesienia opłaty skarbowej (3 x 5 zł) i przekazania oryginału dowodu wpłaty. Napięcie rośnie...
pozdrawiam

Piotr
........................
Poszukiwani: Bereda, Felczak, Jarosiński, Nowak (mazowieckie)
pytek

Sympatyk

Post autor: pytek »

pytek pisze:Po 2 tygodniach od złożenia drogą mailową podania o wydanie xero lub scanu 3 aktów z lat 30. i 40. XX wieku dostałem wezwanie do wniesienia opłaty skarbowej (3 x 5 zł) i przekazania oryginału dowodu wpłaty. Napięcie rośnie...
A po kolejnym tygodniu przyszły kserokopie!!! No i kolejne ślady do weryfikacji.. :roll:
pozdrawiam

Piotr
........................
Poszukiwani: Bereda, Felczak, Jarosiński, Nowak (mazowieckie)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”