Czy Dąbrowa to (Stara) Dąbrowa?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Bogus_Tom

Sympatyk

Post autor: Bogus_Tom »

Proszę o pomoc w sprawie wyjaśnienia następujęcej kwestii. W akcie zgonu, nr 149 z 1855 ruku, mojego prapra...dziadka Jacentego (Jacka) Tomaszewskiego ( http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 47-154.jpg ) zapisano, iż zmarł w wieku 90 lat i, że był synem Michała i Katarzyny małżonków Tomaszewskich niegdyś Kolonistów w Dąbrowie w Powiecie Sochaczewskim. Czy wspomniana Dąbrowa to ta z parafii Leoncin? Czy Dąbrowa w parafii Kampinos to ta sama miejscowaść, nazwana później (?) Stara Dąbrowa? Przeszukałem księgi parafii Leoncin ± 10 lat od przybliżonej daty urodzenia = 1765 i nie znalazłem informacji o urodzeniu się Jacentego. Natknąłem się na zapis o ślubie w 1758 roku jego (?) rodziców, tj. Michała i Katarzyny Wasielewskiej. Znalazłem też odnotowane urodzenia ich dzieci, ale bez Jacentego. Proszę o informację, czy ww. obie Dąbrowy to te same miejscowości i gdzie mógłbym jeszcze szukać? Dziękuję.
Ostatnio zmieniony śr 04 wrz 2013, 13:55 przez Bogus_Tom, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

A znasz ten słownik? Może sobie coś przypasujesz. Wpisz w wyszukiwarkę nazwę miejscowości i ... powodzenia.
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geograficzny/
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Kucharro

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Kucharro »

Witam
Wieś Dąbrowa powstała w połowie XVIII wieku. Od 1777 należała do parafii Kampinos. W drugiej połowie XIX wieku wydzielono z niej pewną część i od tego momentu jest podział na Stara i Nową Dąbrowę.
Pozdrawiam
Cezary
stanisław48

Sympatyk
Mistrz

Post autor: stanisław48 »

W księdze parafii Kampinos z lat 1751-1773 nazwa miejscowości Dąbrowa występuje tylko dwa razy w zgonach.
Myślę,że trzeba jednak poszukiwać w dokumentach parafii Leoncin

Pozdrawiam, Stanisław
Kucharro

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Kucharro »

http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... 07mz&op=gt

W 1772 roku jest akt chrztu Hiacynta Tomaszewskiego, syna Michała i Katarzyny. W Polsce imię Hiacynt spolszczono na Jacek albo Jacenty (wg Wikipedii). To powinien więc być poszukiwany przez Pana przodek.
Pozdrawiam
Cezary
Bogus_Tom

Sympatyk

Jeszcze jedno pytanie. Czy dostpne są na tym portalu akta parafii Kampinos z początku XIX w? Chodzi oczywiście o zapisy dotyczące wsi Dąbrowa. Poszukuję aktu małżeństwa Jacka/Jacentego/Hiacynta Tomaszewskiego z Agnieszką Wojnacką/Szymańską (około 1801 r.) i aktu chrztu Piotra Tomaszewskiego urodzonego około 1802 roku. Dziękuję.
Bogusław Tomaszewski
stanisław48

Sympatyk
Mistrz

Post autor: stanisław48 »

Księgi parafii Kampinos znajdują się w Archiwum Archidiecezji Warszawskiej i tam sa dostępne.
W genetece jest informacja o urodzeniu w 1804 r. Piotra Pawła Tomaszewskiego syna Jacka i Agnieszki.
Są również inne dzieci Jacka lub Jacentego i Agnieszki, z tym że Agnieszka ma różne nazwiska.
Trzeba te akta z geneteki obejrzeć w oryginale w w/w Archiwum.

Pozdrawiam, Stanisław
Bogus_Tom

Sympatyk

Dziękuję za informacje.
Pozdrawiam
Bogusław Tomaszewski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”