Zostań rodzinnym archiwistą

Programy o tematyce genealogicznej w radiu prasie i telewizji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Zostań rodzinnym archiwistą

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Ciekawy projekt radiowej Jedynki i archiwów państwowych:

http://www.polskieradio.pl/7/2980
http://www.archiwa.gov.pl/pl/component/ ... wist-.html

Pozdrawiam
Aneta
dpawlak

Nieaktywny

Re: Zostań rodzinnym archiwistą

Post autor: dpawlak »

O matko! Dobrze, że Jedynka radiowa, a nie telewizyjna. Może napływ niedzielnych genealogów, którzy usłyszeli, że szuka się łatwo, będzie mniejszy. ;-)
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, jako że to program radiowy, to proponuje by radio samo od siebie przedstawiło np. życiorysy naszych powojennych prezydentów i zacząć od Bolesława Bieruta, tylko to nie mylić z polityką, to jak najbardziej genealogia, chyba wszyscy są tego ciekawi i oczywiście podawać tylko osoby zgodnie z prawem ustanowionym przez polityków, czyli o osobach już nie żyjących. Ciekawy jestem co ludzie na to powiedzą ; pozdrawiam - Julian
Ostatnio zmieniony czw 18 lip 2013, 07:03 przez Sawicki_Julian, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
adam.nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: adam.nojszewski »

Jeśli chodzi o obecnego i pierwszego w III RP (Jaruzelskiego) to genealogia jest dostępna u Minakowskiego.
pozdrawiam
Adam Nojszewski // @anojszewski // www.facebook.com/anojszewski
Sawicki_Julian

Sympatyk

Witam Adam, to Bolesław Bierut był po wojnie pierwszym prezydentem, potem byli pierwsi sekretarze i drugim prezydentem był gen. W. Jaruzelski ; Julian
Awatar użytkownika
adam.nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: adam.nojszewski »

Bierut był prezydentem w PRL, a nie w III RP
pozdrawiam
Adam Nojszewski // @anojszewski // www.facebook.com/anojszewski
slawek_krakow

Sympatyk

Post autor: slawek_krakow »

adam.nojszewski pisze:Bierut był prezydentem w PRL, a nie w III RP
Jeśli chodzi o ścisłość to PRL był oficjalną nazwą państwa polskiego od 1952 roku, a zbrodniarz Bierut został "wybrany" na prezydenta 5 lat wcześniej.

sławek
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Też nie do końca.
konstytucja z 22 lipca 1952 wprowadzająca nazwę PRL jednocześnie zlikwidowała urząd prezydenta. Przed wejściem jej w życie kraj nazywał się Rzeczypospolita Polska, a ponieważ konstytucja z 1947 zachowywała część artykułów konstytucji marcowej z 1921, to można nawet powiedzieć na upartego, że Bierut był ostatnim prezydentem II RP. Ponieważ uparty nie jestem, to myślę, że wystarczy że określimy go jako jedynego prezydenta w Polsce Ludowej.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Sawicki_Julian

Sympatyk

Witam, Anetka napisała temat całkiem inny, a ja odwróciłem ten temat żeby to nie my podawali na tacy swoje historie publicznie, tyko niech jako radio poda choć raz prawdziwe życiorysy naszych np. prezydentów, bo dokąd będziemy żyli w ciemnocie.
Co do PRL, czyli część Polski pod okiem Moskwy, to mnie ta nazwa nic nie mówi o zmianie jako III RP, to nazwa gadających głów, a granice Polski są bez zmian.
Wracając do tematu to jak by tu rozbić mur głową, czyli dostać metryki do ręki u księdza, to jest problem u połowy Polaków, bo jak dotąd to widzę ze nasz kraj się cofa o trzy wieki do tyłu we wszystkim ; Julian
Kolank0

Sympatyk
Adept

Post autor: Kolank0 »

Moje archiwum rodzinne, pamiątki, dokumentacja (w tym lekarska) nie wiem czy w dwóch kartonach bym się zmieścił, atu jeszcze zdigitalizować to trzeba. Życie jest za krótkie...
Pozdrawiam
Wojciech P.
apogorzelska

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: apogorzelska »

Na stronie jest już lista laureatów konkursu. Jestem ciekawa co zawierały zwycięskie prace. Mam nadzieję, że nie będzie trzeba długo czekać na obiecaną publikację.
http://www.archiwa.gov.pl/pl/component/ ... wist-.html
Ania Pogorzelska
------------------------------------------------------------
Szukam informacji o Jakubie Żukowskim (ur +- 1880r.), mieszkańcu gm. Belsk, woj. mazowieckie, zmarłym w 1917 w Mińsku Litewskim, żona Magdalena z Mrozów
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia w mediach”