Grzybowo 1875

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Augustyniak_Irena

Sympatyk
Ekspert

Grzybowo 1875

Post autor: Augustyniak_Irena »

Poszukuję aktu urodzenia z 1875 r z miejscowości Grzybowo na nazwisko Bejer, niestety nie wiem jaki to rejon i parafia. A miejscowość występuje dosyć licznie , przy pomocy Słownika Geograficznego i Wikipedii namierzyłam 12 miejscowości : Kilka z nich należy do parafii : Wieczfnia Kościelna, Krajkowo, Koniemłoty i tu wysłałam zapytanie do odpowiednich AP , Okuniew i tu zwróciłam się o pomoc do AD Warsz-Praskiego. Grzybowo jest również w parafii Lipusz, która jest w indeksach Pomorskiego TG ale nie ma tam poszukiwanego aktu, również sprawdziłam w Genbazie skany parafii Lekowo. Kolejne parafie są w Wielkopolsce : Grzybowo i Jarząbkowo ale poszukiwany rocznik jest tylko w AD Gniezno. Czy mogłabym prosić o pomoc w sprawdzeniu w AD Gniezno rocznika 1875 dla parafii Grzybowo i Jarząbkowo ? Pozostały mi jeszcze Grzybowa , dla których nie znalazłam parafii : Grzybowo w powiecie giżyckim, Grzybowo w powiecie kętrzyńskim i Grzybowo w okolicach Wrześni. Czy ktoś z Państwa może udzielić „pierwszej pomocy” w przypisaniu tych parafii ?
Dziękuję i pozdrawiam Irena
Kolank0

Sympatyk
Adept

Post autor: Kolank0 »

Czy na dokumencie, z którego wynika miejsce urodzenia w Grzybowie, nie ma wzmianki o powiecie lub guberni?
Pozdrawiam
Wojciech P.
Augustyniak_Irena

Sympatyk
Ekspert

Niestety nie ma nic więcej, to jest akt zgonu z USC na którym podane jest tylko Grzybowo jako miejsce urodzenia i powiedziano mi, że nie mają dodatkowych informacji. Wygląda na to, że jednak będę musiała sprawdzać wszystkie Grzybowa....
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Irenko a w jakim języku napisany jest ten akt.Może zawęzimy zabór.Nigdy nie szukałam w Wielkopolsce ale wydaje mi się że tam po niemiecku pisano.Jeśli się mylę proszę o poprawienie mnie.
Danka
Augustyniak_Irena

Sympatyk
Ekspert

danisha pisze:Irenko a w jakim języku napisany jest ten akt.Może zawęzimy zabór.Nigdy nie szukałam w Wielkopolsce ale wydaje mi się że tam po niemiecku pisano.Jeśli się mylę proszę o poprawienie mnie.
Danka
Danusiu , to jest zwykły odpis aktu zgonu z USC powojenny, pan w urzędzie powiedział, że nie mają więcej informacji. Może tak być ponieważ dokumenty mogły być zniszczone na Wołyniu i po wojnie odtwarzane na podstawie oświadczeń. Nie udało mi się też zlokalizować jakichkolwiek dokumentów z ostatniego miejsca zamieszkania w Warszawie. Może jednak uda mi się znaleźć ten akt w którejś z parafii.
Pozdrawiam Irena
Augustyniak_Irena

Sympatyk
Ekspert

Uśmiecham się ponownie , jakie to mogą być parafie :
Grzybowo powiat giżycki
Grzybowo powiat kętrzyński
Grzybowo k / Wrześni
:)
Awatar użytkownika
ttunin

Sympatyk

Post autor: ttunin »

Irenko.
Znalazłem : Ewa Bejer ur.Bydgoskie (bbd),zamężna z Piotr Pryba ur.6.11.1797 okolice Czarze(Unisław) Bydgoskie.Może się przyda?
Tadeusz
Augustyniak_Irena

Sympatyk
Ekspert

Dziękuję i zapisuję ! Nazwisko Bejer występuje w różnych stronach ale mój jedyny ślad to urodzenia 1875 roku w miejscowości Grzybowo, potem będę mogła pójść dalej...
Pozdrawiam Irena
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Grzybowo k/Wrześni to także parafia Grzybowo, chociaż w pewnym okresie był filią parafii w Gozdowie(w jakich latach, to juz sama znajdziesz);
Grzybowo, od 1929 Birkensee gm.Ryn pow.gizycki, przed 1945 należał do parafii luterańskiej (niestety nie znalazłam gdzie, ale dużo jest odnośników w jęz.niemieckim a ja tego jęz.niestety nie znam), a od 1945 do parafii katol. w Staroławkach Wielkich;
Grzybowo w pow.kętrzyńskim gm.Reszel nie mogę dopasować do żadnej parafii, ale może Ty będziesz miała więcej szczęścia.
Pozdrawiam serdecznie
Danka
PS.Czy w akcie zgonu nie podano imion rodziców?
Augustyniak_Irena

Sympatyk
Ekspert

Dziękuję Ci bardzo za namiary i poświęcony czas. Po cichu mam nadzieję, że uda mi się uzyskać dobrą wiadomość z archiwów,do których już wysłałam zapytania i nie będę musiała prowadzić bardziej skomplikowanych poszukiwań. Niestety, oprócz Grzybowa giżyckiego, kętrzyńskiego i wrzesińskiego są jeszcze dwa, których na razie nie sprawdzałam i zostawiłam na później : w parafiach Zdzięcioł i Giże. Moja poszukiwana to Helena Bejer c.Jana i Marianny . Znalazłam w wyszukiwarkach nawet dwie Heleny z 1875 r ale z innych rodziców, więc to na pewno nie te. Wygląda na to, że ten łatwiejszy etap moich poszukiwań już się kończy i pozostały w większości niewyjaśnione jak dotąd sprawy …
Pozdrawiam serdecznie, Irena
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”