Dzień dobry
Zbieram informacje na temat Karola Drochowskiego (nazwisko może być trochę zniekształcone), ur. na obszarze dzisiejszej Litwy, w Krakopolu (Krokialaukis) ok. 1817 r., zm. w Krasnogrudzie (gm. Berżniki) w 1895 r. Informacje dotyczące Karola Drochowskiego znajdują się w różnych parafiach (Berżniki, Puńsk, Simno, Święto Jeziory, Łoździeje, Krakopol, miejscem ur. pierwszej żony - Anny Lawendowskiej - było miasto Preny), więc był to człowiek mobilny. Był gumiennym, ekonomem i strażnikiem lasów dziedzicznych (niestety nie wiem, dlaczego jego nazwisko nie figuruje w spisie strażników w znakomitym "Sylwanie", choć nim był w 1850 r.).
Karol ożenił się 2 razy (pierwsza żona szybko umarła) i to właśnie tych ślubów poszukuję (od Sejn po Kowno...).
Stąd moje pytania:
- Czy ktoś w swoich poszukiwaniach natrafił może na pierwszy ślub Karola Drochowskiego z Anną Lawendowską (lata ok. 1836-1849) - pewnie dzisiejsza strona litewska (po Kowno; moze Preny - panna młoda stąd pochodziła);
- lub też na drugi, z Petronelą Naruszewicz (ok. 1854-1859) - pewnie okolice Puńska, ale na szukajwarchiwach w par. Puńsk nie ma ślubu w tych latach;
- a może komuś udało się dotrzeć do parafii Krakopol i posiada indeks obejmujący ur. z 1817 r.?
Karol miał 3 dzieci z Anną Lawendowską (Paulina (ur.?), Teofila (ur.?), Aleksander, ur. 1850, par. Święto Jeziory) i przynajmniej jedno dziecko z Petronelą Naruszewicz (Konstancję, ur. w 1859 r. w par. Simno) .
Przepraszam, że się rozpisałam (mam cichą nadzieję, że może ktoś jeszcze szuka rodziny Drochowskich lub o podobnycm zapisie (wykluczam: Drochowicz))
Marta
Drochowski (Druchowski, Drochoński, Doruchowski?)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Bryś_Martyna

Naziwsko: Drochowski (=Druchowski, Drochoński, Doruchowski?)
Witam 
W temacie postu jest również oboczność nazwiska Doruchowski - w miejscowości Kuźnica (obecnie Żytniowska) k. Jelonek mieszkał Teodor Doruchowski z żoną Józefą i synem Pawłem (reszty rodziny nie znam). Najprawdopodobniej byli 'napływowi' (II poł. XIX w.), ale nie wiem, skąd przybyli. Może na coś się ta informacja przyda
W temacie postu jest również oboczność nazwiska Doruchowski - w miejscowości Kuźnica (obecnie Żytniowska) k. Jelonek mieszkał Teodor Doruchowski z żoną Józefą i synem Pawłem (reszty rodziny nie znam). Najprawdopodobniej byli 'napływowi' (II poł. XIX w.), ale nie wiem, skąd przybyli. Może na coś się ta informacja przyda
Pozdrawiam
Martyna
http://zytniowjelonki.blogspot.com/
Szukam aktu małżeństwa Andrzeja Brysia z Dorotą Michniewską/Kubacką/Mrówką, 1829-1831.
Martyna
http://zytniowjelonki.blogspot.com/
Szukam aktu małżeństwa Andrzeja Brysia z Dorotą Michniewską/Kubacką/Mrówką, 1829-1831.
Naziwsko: Drochowski (=Druchowski, Drochoński, Doruchowski?)
Dziękuję za informację.
Tych okolic nie brałam pod uwagę. Ale będę pamiętać, że wystąpiło tam takie nazwisko.
Serdecznie pozdrawiam
Marta
Tych okolic nie brałam pod uwagę. Ale będę pamiętać, że wystąpiło tam takie nazwisko.
Serdecznie pozdrawiam
Marta