Drochowski (Druchowski, Drochoński, Doruchowski?)

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Marta+

Sympatyk

Drochowski (Druchowski, Drochoński, Doruchowski?)

Post autor: Marta+ »

Dzień dobry

Zbieram informacje na temat Karola Drochowskiego (nazwisko może być trochę zniekształcone), ur. na obszarze dzisiejszej Litwy, w Krakopolu (Krokialaukis) ok. 1817 r., zm. w Krasnogrudzie (gm. Berżniki) w 1895 r. Informacje dotyczące Karola Drochowskiego znajdują się w różnych parafiach (Berżniki, Puńsk, Simno, Święto Jeziory, Łoździeje, Krakopol, miejscem ur. pierwszej żony - Anny Lawendowskiej - było miasto Preny), więc był to człowiek mobilny. Był gumiennym, ekonomem i strażnikiem lasów dziedzicznych (niestety nie wiem, dlaczego jego nazwisko nie figuruje w spisie strażników w znakomitym "Sylwanie", choć nim był w 1850 r.).

Karol ożenił się 2 razy (pierwsza żona szybko umarła) i to właśnie tych ślubów poszukuję (od Sejn po Kowno...).

Stąd moje pytania:
- Czy ktoś w swoich poszukiwaniach natrafił może na pierwszy ślub Karola Drochowskiego z Anną Lawendowską (lata ok. 1836-1849) - pewnie dzisiejsza strona litewska (po Kowno; moze Preny - panna młoda stąd pochodziła);
- lub też na drugi, z Petronelą Naruszewicz (ok. 1854-1859) - pewnie okolice Puńska, ale na szukajwarchiwach w par. Puńsk nie ma ślubu w tych latach;
- a może komuś udało się dotrzeć do parafii Krakopol i posiada indeks obejmujący ur. z 1817 r.?

Karol miał 3 dzieci z Anną Lawendowską (Paulina (ur.?), Teofila (ur.?), Aleksander, ur. 1850, par. Święto Jeziory) i przynajmniej jedno dziecko z Petronelą Naruszewicz (Konstancję, ur. w 1859 r. w par. Simno) .

Przepraszam, że się rozpisałam (mam cichą nadzieję, że może ktoś jeszcze szuka rodziny Drochowskich lub o podobnycm zapisie (wykluczam: Drochowicz))

Marta
Bryś_Martyna

Sympatyk
Nowicjusz

Naziwsko: Drochowski (=Druchowski, Drochoński, Doruchowski?)

Post autor: Bryś_Martyna »

Witam :)
W temacie postu jest również oboczność nazwiska Doruchowski - w miejscowości Kuźnica (obecnie Żytniowska) k. Jelonek mieszkał Teodor Doruchowski z żoną Józefą i synem Pawłem (reszty rodziny nie znam). Najprawdopodobniej byli 'napływowi' (II poł. XIX w.), ale nie wiem, skąd przybyli. Może na coś się ta informacja przyda ;)
Pozdrawiam
Martyna

http://zytniowjelonki.blogspot.com/
Szukam aktu małżeństwa Andrzeja Brysia z Dorotą Michniewską/Kubacką/Mrówką, 1829-1831.
Marta+

Sympatyk

Naziwsko: Drochowski (=Druchowski, Drochoński, Doruchowski?)

Post autor: Marta+ »

Dziękuję za informację.
Tych okolic nie brałam pod uwagę. Ale będę pamiętać, że wystąpiło tam takie nazwisko.
Serdecznie pozdrawiam
Marta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”