Indeks ofiar terroru i członków podziemia 1939-1944

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Kaniewski_Eugeniusz

Sympatyk

Post autor: Kaniewski_Eugeniusz »

Bea,
do wykazu Anety z książki "Pułk AK Baszta"
Ziółkowski Janusz pchor "Stefan" dowódca P35 -zginął w 1943 wskutek wypadku z bronią
Ziółkowski Stanisław strz."Stanisław" instuktorr-zginął 1943
Pozdrawiam
Eugeniusz
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Podczaski.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Domirka

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Domirka »

Kaczmarek_Aneta pisze:
Domirka pisze:Witaj Aneto
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Henryk Sitkowski.
Pozdrawiam
Dominika
Witaj Dominiko,

w indeksie nie ma poszukiwanej przez Ciebie osoby.

Pozdrawiam
Aneta

Wielkie dzięki.
Pozdrawiam
Dominika
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

jakozak pisze:Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Podczaski.
Witaj Jolu

są dwie osoby o nazwisku Podczaski:

1. Stefan ur. 28-02-1906 r. , ujęty na liście transportu z 20-21 czerwca 1940 r. z Pawiaka do Palmir
2. Tadeusz ur. 29-06-1912 r. - jego nazwisko znalazło się na obwieszczeniu z 26 lutego 1944 r. 50 więźniów skazanych i oczekujących na stracenie (zakładników)

Pozdrawiam
Aneta
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Dziękuję, Anetko. :-)
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Matylda

Post autor: Matylda »

Witam
Proszę o sprawdzenie nazwiska Szymczak Czesław.
Mój dziadek zaginął prawdpodobnie gdzieś w Warszawie, do dzisiaj nie mogę nigdzie natrafić na jego ślad. Szukałam już przez Czerwony Krzyż, ale niestety nie znaleźli go.
Pozdrawiam
Matylda
Awatar użytkownika
Pauk_Kamil

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Pauk_Kamil »

Witam

Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Pauk. Konkretnie chodzi o Bronisława Pauk ale jeżeli będą inne osoby o tym nazwisku bardzo proszę o taką informację.

pozdrawiam
Kamil Pauk
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Matylda pisze:Witam
Proszę o sprawdzenie nazwiska Szymczak Czesław.
Mój dziadek zaginął prawdpodobnie gdzieś w Warszawie, do dzisiaj nie mogę nigdzie natrafić na jego ślad. Szukałam już przez Czerwony Krzyż, ale niestety nie znaleźli go.
Pozdrawiam
Matylda
Witam,

w indeksie nie ma nazwiska Czesława Szymczaka, natomiast znalazłam taką osobę na liście ekshumowanych:
http://warszawa.ap.gov.pl/wyszukiwarka/ ... index.html
panku pisze:Witam

Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Pauk. Konkretnie chodzi o Bronisława Pauk ale jeżeli będą inne osoby o tym nazwisku bardzo proszę o taką informację.

pozdrawiam
Kamil Pauk
Nazwisko Pauk nie występuje.

Pozdrawiam
Aneta
Matylda

Witam
Dziękuję pani Aneto za sprawdzenie.
Na liście ekschumowanych ta osoba była starsza od mojego dziadka. Mój dziadek urodził się w 1911 roku.

Ma Pani bardzo duży zasób wiedzy na temat genealogii i poszukiwań, proszę mi podpowiedzieć gdzie bym mogła jeszcze szukać wiadomości na temat mojego dziadka. Wiem tylko tyle, że został powołany do wojska w 1939 roku, zaginął gdzieś pod Warszawą, pod koniec wojny, albo zaraz po. Według opowiadań babci jego towarzysze z wojska jak wrócili do domu to mówili że dziadek jeszcze poszedł do Warszawy odwiedzić jakąś rodzinę i od tamtej pory słuch po nim zaginął. Nie został uznany za zmarłego bo nie ma żadnego aktu zgonu.
Jeszcze raz pozdrawiam serdecznie
Matylda
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Pani Matyldo,

nie wiem jak dawno korzystała Pani z usług PCK Poszukiwania.
Faktem jest, że dzisiejszy zasób wiedzy na temat osób zaginionych znacznie różni się od tego sprzed powojnia czy nawet kilkunastu lat wstecz.
Biuro Informacji i Poszukiwań PCK współpracuje z:
Międzynarodowym Komitetem Czerwonego Krzyża w Genewie - Centralną Agencją Poszukiwań w Genewie - www.icrc.org
Międzynarodowym Biurem Poszukiwań w Arolsen - www.its-arolsen.org
Kilkudziesięcioma stowarzyszeniami krajowymi Czerwonego Krzyża i Czerwonego Półksiężyca z całego świata
Podczas prowadzenia starań Biuro zwraca się do Archiwów Państwowych, Wydziału Udostępniania Informacji Departamentu Spraw Obywatelskich MSW, urzędów stanu cywilnego, Instytutu Pamięci Narodowej, Żydowskiego Instytutu Historycznego oraz wielu innych instytucji krajowych.
http://www.pck.pl/pages,13.html

Gdzie jeszcze warto szukać?
na pewno w Ośrodku Karta:
http://www.indeks.karta.org.pl/pl/index.html
IPN: http://ipn.gov.pl/
w kancelariach cmentarnych, prasie z tego okresu (ogłoszenia, nekrologi), czy wyszukiwarkach obozów koncentracyjnych.

Trzeba jednak pamiętać, że w przypadku wielu ofiar wojennych, ich losów nie uda się ustalić.

Pozdrawiam
Aneta
Matylda

Dziękuję Pani Aneto

W zeszłym roku składałam zapytanie do PCK Poszukiwania, a w tym roku, w marcu dostałam odpowiedź, że niestety nie są w stanie ustalić losu zaginęcia mojego dziadka.
Nie poddaję się jednak, będę szukać dalej za pani podpowiedzią.
Pozdrawiam
Matylda
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Pani Matyldo,

życzę powodzenia w poszukiwaniach!

Pozdrawiam serdecznie
Aneta
Awatar użytkownika
janus_daniel

Sympatyk

Post autor: janus_daniel »

Ignacy Podwiązka wg zeszytów czeladzkich pod redakcja Szefera nr 12 str 38 podaje że mój stryj więzień obozu pracy w Mysłowicach został rozstrzelany wraz z 115 Czeladzianami pod blokiem 11 w dniu 21 01 1944 r.Rodzina została powiadomiona o możliwości odebrania prochów. Nikt się nie zgłosił bowiem jego żona była w tym czasie w obozie w Auschwitz potem w Ravensbruk na koniec w Dachau Zmarła w 1980 w Sosnowcu Ich syn Zdzisław był wówczas niepełnoletni i poszukiwany przez gestapo.

Zachowana kartoteka obozowa nie podaje tej informacji.
Mam natomiast skan z ksiąg parafialnych Proszowic, że Ignacy zmarł 28 11 1943 r, w Mysłowicach nr akt USC 287 / 1948 a odnotowane ten fakt w księdze URODZEŃ w akapicie Proszowickiej parafii 12 11 1954 r.

Czy pozostać w domysłach, że dane mogły zostać dopasowane do zupełnie innej postaci?
To jest powtórzenie mojego postu ze str 12. Może jakieś słowo objaśnienia znajdę na forum?
Bednarczyk_Kamil

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Bednarczyk_Kamil »

Proszę o sprawdzenie nazwisk Bednarczyk i Rogoziński.
Pozdrawiam
Kamil Bednarczyk
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

janus_daniel pisze:Ignacy Podwiązka wg zeszytów czeladzkich pod redakcja Szefera nr 12 str 38 podaje że mój stryj więzień obozu pracy w Mysłowicach został rozstrzelany wraz z 115 Czeladzianami pod blokiem 11 w dniu 21 01 1944 r.Rodzina została powiadomiona o możliwości odebrania prochów. Nikt się nie zgłosił bowiem jego żona była w tym czasie w obozie w Auschwitz potem w Ravensbruk na koniec w Dachau Zmarła w 1980 w Sosnowcu Ich syn Zdzisław był wówczas niepełnoletni i poszukiwany przez gestapo.

Zachowana kartoteka obozowa nie podaje tej informacji.
Mam natomiast skan z ksiąg parafialnych Proszowic, że Ignacy zmarł 28 11 1943 r, w Mysłowicach nr akt USC 287 / 1948 a odnotowane ten fakt w księdze URODZEŃ w akapicie Proszowickiej parafii 12 11 1954 r.

Czy pozostać w domysłach, że dane mogły zostać dopasowane do zupełnie innej postaci?
To jest powtórzenie mojego postu ze str 12. Może jakieś słowo objaśnienia znajdę na forum?
Witam,

sugeruję założyć nowy wątek.
Ten dotyczy konkretnej książki i podejrzewam, że post może zostać niedostrzeżony przez osoby, które potencjalnie mogłyby w tym temacie coś doradzić.

Pozdrawiam
Aneta

Ps. Kolejne sprawdzenia w Indeksie w godzinach wieczornych.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”