Archiwum Państwowe w Łodzi
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
AP i AA w Łodzi -noclegi
Mam trochę mieszane uczucia, ale 50 złotych to chyba za dużo. Tyle chce ode mnie AP Łódź za:
" Księgi Ludności Stałej miasta Łodzi 1827-1864, 1897, 1903-1931, nr 1106, str.261 odszukano zapis dotyczący Ignaczego Franciszka Chrzanowskiego jego żony Pauliny oraz dzieci".
Pomożecie? Czy mam grzecznie zapłacić?
" Księgi Ludności Stałej miasta Łodzi 1827-1864, 1897, 1903-1931, nr 1106, str.261 odszukano zapis dotyczący Ignaczego Franciszka Chrzanowskiego jego żony Pauliny oraz dzieci".
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
- Czyżewski_Bartłomiej

Re: AP i AA w Łodzi -noclegi
Normalnie bym spróbował pomóc, ale w tej sytuacji trochę nie fair byłoby w stosunku do AP. Zlecać im jakąś pracę i potem nie zapłacić - w końcu jakiś pracownik poświęcił swój czas i energię by to odnaleźć...jakozak pisze:Mam trochę mieszane uczucia, ale 50 złotych to chyba za dużo. Tyle chce ode mnie AP Łódź za:
- kwroblewska

Tzn pracownik AP aby odszukać Ignacego Chrzanowskiego i jego rodzinę przejrzał KLS za blisko 40 lat, jeden rok i blisko 30lat czyli przejrzał 70 lat za 50 złjakozak pisze:Mam trochę mieszane uczucia, ale 50 złotych to chyba za dużo. Tyle chce ode mnie AP Łódź za:
Jolanto tak to należy rozumieć?
___
Krystyna
Nie wiem, nie znam się na tym. Kwerenda wynosiła pół godziny. Wyniosła 30 złotych. Do tego doszły 2 odbitki po 6 i opłata bankowo-pocztowa 8 złotych. Czemu nie skany po 3 bez wysyłki?
Jak formułować do nich maile, żeby było po mojemu?
Pozdrowienia. Jola Kozak
Jolu
Pewnie nie spodoba CI się co teraz napiszę ale ja uważam,że to nie jest wygórowana cena .Pytasz czemu skany nie po 3 zł dlatego,ze taki jest cennik w archiwum skan 6 zł a ksero 3 zł .Ja kiedyś wybrałam się do Tomaszowa przeglądałam 1 księgę ludności kartka po kartce i zajęło mi to prawie 2 godziny doliczając koszty dojazdu wyniosło mnie to o wiele drożej.
Pewnie nie spodoba CI się co teraz napiszę ale ja uważam,że to nie jest wygórowana cena .Pytasz czemu skany nie po 3 zł dlatego,ze taki jest cennik w archiwum skan 6 zł a ksero 3 zł .Ja kiedyś wybrałam się do Tomaszowa przeglądałam 1 księgę ludności kartka po kartce i zajęło mi to prawie 2 godziny doliczając koszty dojazdu wyniosło mnie to o wiele drożej.
pozdrawiam serdecznie
Eliza
poszukuję aktu urodzenia Wincenty Rychliński ok.roku 1792 syn Mateusza
Eliza
poszukuję aktu urodzenia Wincenty Rychliński ok.roku 1792 syn Mateusza
- kwroblewska

"Po mojemu" to z reguły jest gdy sobie sami coś zrobimy.jakozak pisze:Nie wiem, nie znam się na tym. Kwerenda wynosiła pół godziny. Wyniosła 30 złotych. Do tego doszły 2 odbitki po 6 i opłata bankowo-pocztowa 8 złotych. Czemu nie skany po 3 bez wysyłki?
Natomiast w AP w Warunkach wykonania usług w p.4 .
Archiwum ma prawo określić sposób wykonania reprografii z materiałów
(kserokopia, fotografia cyfrowa, skan) w
przypadku narażenia materiałów archiwalnych lub zbiorów bibliotecznych
na uszkodzenie lub ze względów technicznych.
I przypuszczam, że względy techniczne spowodowały taką wycenę 6zł gdyż Księgi Ludności Stałej to formatu ponad A3, grube, ciężkie czasami z metalowymi okuciami księgi.
Poza tym są to księgi, które nie posiadają spisów i przeszukuje się karta po karcie.
__
Krystyna
-
Sawicki_Julian

Witam Jolu, najtaniej jest jechać do Łodzi i samemu sobie robić zdjęcia. Nie wiem jak jest w Łodzi, ale w Sandomierzu jest zdjęcie bezpłatnie swoim aparatem robione ( nie potrzeba ksero ) i bez lampy się zdjęcia robi do woli. A było jeszcze 5 lat temu po 14 zł za ksero, czasem była metryka na dwóch stronach i wypadło za jedną zapłacić 28 zł. Ja wtedy traciłem na poszukiwanie rocznie plus minus tysiąc zł, tak że 50 zł to dużo i nie dużo ( jechać tam też kosztuje ) ; pozdrawiam - Julian
Dziękuję Wam za odpowiedzi. Zapłacę zatem.
Pozdrowienia. Jola Kozak
- Diabołek81

Witam
Czy ktoś ze stałych bywalców pracowni przy Placu Wolności mógłby spisać dla mnie dane lub zrobić zdjęcie jednej metryki ślubu?. Parafia Skoszewy rok 1855 nr 9 Jan Zakrzewski Marianna Sulimierska.
Pozdrawiam
Piotrek
Czy ktoś ze stałych bywalców pracowni przy Placu Wolności mógłby spisać dla mnie dane lub zrobić zdjęcie jednej metryki ślubu?. Parafia Skoszewy rok 1855 nr 9 Jan Zakrzewski Marianna Sulimierska.
Pozdrawiam
Piotrek
Szukam: Stanisława Białeckiego - 1772-1779 r ślub Ludwika Kowalskiego i Kunegundy Sowińskiej - przed 1800 r zgony Ludwika Kowalskiego,Józefa Bukalskiego i Kunegundy Kowalskiej - po 1828 r Urban i Anastazja Melińscy - zmarli przed 1810 r
-
knerabichon
Witam wszystkich
Jestem francuskim i moja żona urodziła się w Łodzi, Polska
Szukam urodzin jego dziadka Aleksander Stankiewicz (śmierci w Łodzi w roku 1961), a urodził się około 1899 roku, w Łodzi, na www.geneteka.genealodzy.pl stronie lata 1895/09 brakuje. coś jest w archiwach Łodzi?
Małżeństwo Aleksandra Stankiewicz z Josefa Kubicka miejsce przed 1924 w Łodzi?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc
Monika KNERA i Philippe BICHON .
Jestem francuskim i moja żona urodziła się w Łodzi, Polska
Szukam urodzin jego dziadka Aleksander Stankiewicz (śmierci w Łodzi w roku 1961), a urodził się około 1899 roku, w Łodzi, na www.geneteka.genealodzy.pl stronie lata 1895/09 brakuje. coś jest w archiwach Łodzi?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc
Monika KNERA i Philippe BICHON .
-
Marynicz_Marcin

Jak nazywali się rodzice Aleksandra Stankiewicza?
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
-
knerabichon
Bonsoir Philippe.knerabichon pisze: Aleksander Stankiewicz (śmierci w Łodzi w roku 1961), a urodził się około 1899 roku, w Łodzi,
Tout d'abord demandez l'acte* de décès d'Aleksander et aussi son acte* de mariage avec Josefa Kubicka.
* essayez de demander une xérocopie sans valeur juridique (kserokopia bez mocy urzędowej)
Urząd Stanu Cywilnego
Al. Piłsudskiego 100
92-326 Łódź
tel.: +48 (42) 638-53-03
fax: +48 (42) 638-53-13
e-mail: usc.centrum@uml.lodz.pl
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
- kwroblewska

Elu,
Może jeszcze taka strona będzie pomocna-dokumenty do pobrania
http://bip.uml.lodz.pl/index.php?str=23&id=181
___
Krystyna
Może jeszcze taka strona będzie pomocna-dokumenty do pobrania
___
Krystyna
Dziękuję Krysiu.
Nie wiesz czy w Łodzi wydają kserokopie, czy tylko odpisy?
@Philippe
Dokumenty do pobrania:
- Karta informacyjna -> à lire
- Wniosek o wydanie odpisu aktu małżeństwa -> à remplir
Nie wiesz czy w Łodzi wydają kserokopie, czy tylko odpisy?
@Philippe
Dokumenty do pobrania:
- Karta informacyjna -> à lire
- Wniosek o wydanie odpisu aktu małżeństwa -> à remplir
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska