michalina180 pisze:Witam
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Gawrylczyk , w szczególności Anna Gawrylczyk
miejsce - Łuck i okolice
Pozdrawiam serdecznie
Michalina
Michalino nic nie znalazłam dla Anny Gawrylczyk.
Gawrylczyk Jan i Gruszka Magdalena, dz; Bronisław 1891/62. /Hołoby/
Gawrylczyk Jan i Antonina Mróz, dz; Marianna 1894/61. /Poryck?
Gawrylczyk paulina c. Jana, dz;Michał 15.06.1902: zm.4.09.1902, Aleksandra 24.04.1904/79. /Łuck/
Mario, bardzo dziękuje za odpowiedź i za poświęcony czas.
Teoretycznie Anna powinna być , ale nie mam tego jeszcze potwierdzonego dokumentami więc mogło być różnie.
Pozostałe osoby mogą być częściami mojej układanki, to do sprawdzenia...
Jeszcze raz dziękuję
Pozdrawiam.
Michalina
Witam. Proszę o podanie informacji o rodzinie Walaszek Poryck, dekanat Włodzimierz. W szczególności chodzi mi o Agatę Walaszek.Ale także inne osoby o tym nazwisku
Pozdrawiam
Daniel
Kubi_Dan pisze:Witam. Proszę o podanie informacji o rodzinie Walaszek Poryck, dekanat Włodzimierz. W szczególności chodzi mi o Agatę Walaszek.Ale także inne osoby o tym nazwisku
Pozdrawiam
Daniel
Danielu!
Walaszek Andrzej i Franciszka Radomska, dz; Kazimierz 1916/30. /Poryck/
Wałaszek Agata, dz; Symeon 1908/39. /Poryck/
Wałaszek Stanisław i Karolina Polit, dz; Aniela 1908/15. /Poryck/
Walaszek Stanisław i Karolina z Politów, dz; Stanisław 25.01.1898/23 zm.20.06.1901/55, Wiktor 16.05.1900/96. /Włodzimierz/
Walaszek Stefan i Elżbieta Boguszewska, dz; Ryszard 10.10.1927/109./paraf. N./
Walaszek Kazimierz(2.02.1936/7)i Maria Kowalczuk,r. Andrzej i Franciszka z Radomskich, dz; Stanisława 11.02.1937/12 Włodzim. Jerzy Władysław 16.04.1938/56 Włodzim./Włodzimierz/
Witam,
byłabym niezmiernie wdzięczna za sprawdzenie nazwisk mojej rodziny. Ponoć w 8 tomie, wydanym w grudniu 2012 jest rozwinięcie tomu 1 (parafii od Łucka do Zaturce).
Kępiński Edward ur. 1914, w Janówce, pow Sarny, ojciec Ferdynand (ponoć zmarł przed wojną, prawdopodobnie w Jachimówce, gm. Kisielin, pow. Horochów lub w Janówce, pow. Sarny), matka Maria (z domu - i tu widziałam na własne oczy nazwiska w dokumentach: Buhajewska, Bugajewska, Bałgajewska, Gajewska, Domin),
Leopold Apolinary Kępiński (brat Edwarda), ur. w Janówce, pow. Sarny w 1923
Kępińska Stanisława siostra Edwarda i Apolinarego Leopolda, ur. pomiędzy 1915-1929, nie wiem czy w Janówce, pow. Sarny czy w Jachimówce, gm. Kisielin, pow. Horochów, w 1942 roku urodziła syna Romana, ojciec nn, w Jachimówce, gm. Kisielin, pow. Horochów
Leokadia Lodzia Kępińska, ur. 1927, albo w Janówce, albo w Jachimówce - siostra powyższych; po mężu już w USA, Bialuska, zm w 1988
Był tam jeszcze jeden brat, imienia nie znam
Edward ożeniony 1934-1938 z Anna z domu Sołowiańczuk (ur. 1913, Radowicze, gmina Turzysk, powiat Kowel, ojciec Aleksander, matka Maria z domu Hajduk) już chyba w Jachimówce (czyli parafia Kisielin lub Zaturce), ich syn Edward urodzony w listopadzie 1941.
Myślę, że rodziny można szukać albo w Jachimówce, gm. Kisielin, pow. Horochów ---> parafia Kisielin lub Zaturce
I w Janówce, pow. Sarny, myslę, że w gminie Włodzimierzec - znalazłam tam rodzinę o nazwisku Buhajewski / Bugajewski, pasowałoby do nazwiska prababci Marii; ale to tylko założenie. Pozostałe Janówki w pow. Sarny są w gminach:
-kolonia JANÓWKA, gromada Cepcewicze Wielkie Obołonie, gmina Antonówka, powiat Sarny, woj. wołyńskie
-futor JANÓWKA, gromada Police, gmina Rafałówka, powiat Sarny
-kolonia JANÓWKA, gromada Janówka, gmina Niemowicze, powiat Sarny
-kolonia JANÓWKA, gromada Janówka, gmina Włodzimierzec, powiat Sarny,
Wiem także, że ktoś z rodziny Sołowiańczuk - rodziny babci, przeszedł na katolicyzm, chyba jej brat - nie wiem czy w Radowicze czy w Zaturce.
Pamiętam z dzieciństwa nazwy miejscowości Mańków, Zaturce, CHłopecze, Jachimówka, Radowicze; ale babcia zmarła jak miałam 9 lat.
Dziś dostałam informację, że "większość mieszkańców opuściła Jachimówkę około 8 lub 9 lipca 1943 roku. W tym dniu Jan Kraszewski zastrzelił kilku UPO-wców, którzy przyjechali zamordować, któregoś z mieszkańców wioski. Po tym zdarzeniu większość mieszkańców przeniosła się do Zaturzec (gdzie był posterunek niemieckiego wojska) lub do Włodzimierza Wołyńskiego (jak uczynił mój dziadek). Uciekinierzy z terenów Wołynia, jeśli zostawali zatrzymywani przez niemieckie patrole byli kierowani do obozów przejścowych, a następnie wywożeni na roboty przymusowe na teren III Rzeszy"
Moja rodzina została wywieziona do Austrii (Pettenbach) - w lipcu 1943; przy przekraczaniu granicy po powrocie do Polski, w 1945 dziadek zadeklarował, że jedzie do Poznania, babcia z dziećmi do Hrubieszowa. Cała rodzina zamieszkała finalnie w gm. Perzów, pow. Kępiński, po wojnie.
Będę bardzo wdzięczna za pomoc. U mnie umarli już wszyscy, którzy mogliby coś powiedzieć.
Pozdrawiam,
Ania
Ostatnio zmieniony czw 26 wrz 2013, 20:56 przez mahakala2000, łącznie zmieniany 1 raz.
Pani Aniu trochę musi Pani poczekać na odpowiedz, Czasem tak u mnie bywa że mam inne obowiązki i odpowiadam po pewnym czasie, ale staram się każdemu odpowiedzieć.
Czy przy Porycku (Włodzimierz wołyński) są jakieś informacje o nazwisku Pendlowski Józef (np. data ślubu z Agatą z Walaszków ?)
Ewentrulanie Poryck lub Włodzimierz Wołyński - Pendlowski Wojciech i Anna z domu Gancarz
Ułanówka, powiat wołyński Pendlowski Władysław
Maria_Klimas pisze:Pani Aniu trochę musi Pani poczekać na odpowiedz, Czasem tak u mnie bywa że mam inne obowiązki i odpowiadam po pewnym czasie, ale staram się każdemu odpowiedzieć.
Pani Mario,
z przyjemnością będę czekać ile trzeba
Serdecznie Pani dziękuję i miłego dnia życżę
Ania
w IV tomie.
Kępińska Stanisława, dz; Roman 17.03.1942/25 Jachimówka, Kempiński. /Zaturce/
Kępiński (a w a. śl. Kempiński, a podpisuje się kimpiński) Edward 1914 (1937/9) i Agata Sołowieńczuk 1912, r. Ferdynard i Maria z Gajewskich, dz; Tadeusz 1.11.1941/67 Jachimówka,Kempiński, a m. z Sołowiańczuków. /Zaturce/
Bugajewska Paulina, dz; Tadeusz 21.01.1928/28 Zaturce.
Bugajewski Władysław (1926/3) i Aleksandra Kochańska ,r Walenty i Katarzyna z Wiśniewskich.dz; Leokadia 11.03.1940/17 Zaturce-Lipniki, gm. Oździutycze.
spis ludności parafii Zaturce 1935-1936.
Zaturce-Lipniki
Bugajewska Jadwiga ur.1918,bierzmowana ,piśmienna.
Bugajewska Katarzyna ur.1888,bierzmowana, niepiśminna,matka Pauliny.
Bugajewski Stanisław ur.1914, niepiśmienny.
Bugajewski Władysław, lat 34, bierzmowany; ż. Aleksandra Kochanska, lat 31,piśminna.
Rozwadowski Aleksanderur.1908,bierzmowany,wyrobnik,piśmienny; ż. Paulina z Bugajewskich ur.1908,bierzmowana,piśmienna, wyrobnica,dz; Tadeusz 1928, Alfreda 1930, Franciszek 1932, Kazimierz 1934.
Dalej jestem w kropce. Chciałam zapytać (nie wiem czy to właściwe miejsce na forum), jeśli jest akt ślubu z 1937, to czy mogę go zobaczyć w KUL'u? Gdzie są przechowywane metryki, z których korzystał ks. W.W. Żurek?
Ja mieszkam w Warszawie, czy w którymś z archiwów mogę je znaleźć?
I Pani Mario, czy w spisie ludności parafii Zaturce 1935-36, nie ma Kępińskich/Kempińskich w Jachimówce? Rozumiem, że skoro ślub był w 1937, to może jeszcze nie mieszkali tam, może mieszkali w Janówce, pow. Sarny...
Czy ktoś wie, gdzie znajdują księgi parafialne z pow. Sarny, woj. wołyńskie?
W akcie ślubu powinny być informacje, mam nadzieję, o "przeprowadzce" z Janówki i rodzicach pana młodego. Wydawało mi się, że pradziadek zmarł w Jachimówce.
Czy ktoś mi może doradzić, gdzie mogę uzyskać w Warszawie informacje, jak i gdzie szukać rodziny z Wołynia? Może jest tu ktoś z Warszawy, kto prowadzi podobne poszukiwania i zechciałby się podzielić posiadaną wiedzą? Byłabym bardzo wdzięczna; dopiero zaczynam poszukiwania i wszystkie znane mi środki i miejsca już sprawdziłam. Stoję w miejscu i nie wiem jaki kolejny ruch wykonać.
Czy przy Porycku (Włodzimierz wołyński) są jakieś informacje o nazwisku Pendlowski Józef (np. data ślubu z Agatą z Walaszków ?)
Ewentrulanie Poryck lub Włodzimierz Wołyński - Pendlowski Wojciech i Anna z domu Gancarz
Ułanówka, powiat wołyński Pendlowski Władysław
Będę bardzo wdzięczna za pomoc
Karolina
Pendlewski Władysław (1922/5) i Eufemia Borucka, r Wojciech i Anna z Gancarzów, dz; Jadwiga.07.1922/45 m.Eugenia z Łagoclów, matka Eugenii Pendlewskiej-Aleksandra z Łagockich, Wacław 1923/81 m.z Łagodów./Poryck/
Pędlowski Józef i Agata Walaszykówna, dz; Tadeusz 1920/25 m. Walaszyk, Janina 1922/62 m. z Walaszyków./Poryck/
Pendlowski Ludwik (1918/15) i Karolina Ulankowska, r. Wojciech i Anna z Gancarzów, dz; Stefania 1919/27, Marianna 1921/45 Pendlewski, Bronisław 1924/5. /Porycyk/
Pędlowski Wojciech i Anna z Ganczarzów, dz; Weronika 14.04.1885/48, Stefania 28.07.1887/127 m. Gancarz, Władysław 21.03.1890/59, Ludwik 27.09.1895/195, Julian 6.01 1898/15m.Gancarz./Włodzimierz/