Wykaz osób z akt parafialnych Diecezji Łuckiej Ks. Żurka

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Maria_Klimas

Sympatyk

Post autor: Maria_Klimas »

michalina180 pisze:Witam
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Gawrylczyk , w szczególności Anna Gawrylczyk
miejsce - Łuck i okolice
Pozdrawiam serdecznie
Michalina
Michalino nic nie znalazłam dla Anny Gawrylczyk.

Gawrylczyk Jan i Gruszka Magdalena, dz; Bronisław 1891/62. /Hołoby/

Gawrylczyk Jan i Antonina Mróz, dz; Marianna 1894/61. /Poryck?

Gawrylczyk paulina c. Jana, dz;Michał 15.06.1902: zm.4.09.1902, Aleksandra 24.04.1904/79. /Łuck/

Pozdrawiam Maria.
michalina180

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: michalina180 »

Mario, bardzo dziękuje za odpowiedź i za poświęcony czas.
Teoretycznie Anna powinna być , ale nie mam tego jeszcze potwierdzonego dokumentami więc mogło być różnie.
Pozostałe osoby mogą być częściami mojej układanki, to do sprawdzenia...
Jeszcze raz dziękuję
Pozdrawiam.
Michalina
Kubi_Dan

Post autor: Kubi_Dan »

Witam. Proszę o podanie informacji o rodzinie Walaszek Poryck, dekanat Włodzimierz. W szczególności chodzi mi o Agatę Walaszek.Ale także inne osoby o tym nazwisku
Pozdrawiam
Daniel
Maria_Klimas

Sympatyk

Kubi_Dan pisze:Witam. Proszę o podanie informacji o rodzinie Walaszek Poryck, dekanat Włodzimierz. W szczególności chodzi mi o Agatę Walaszek.Ale także inne osoby o tym nazwisku
Pozdrawiam
Daniel
Danielu!

Walaszek Andrzej i Franciszka Radomska, dz; Kazimierz 1916/30. /Poryck/

Wałaszek Agata, dz; Symeon 1908/39. /Poryck/

Wałaszek Stanisław i Karolina Polit, dz; Aniela 1908/15. /Poryck/

Walaszek Stanisław i Karolina z Politów, dz; Stanisław 25.01.1898/23 zm.20.06.1901/55, Wiktor 16.05.1900/96. /Włodzimierz/

Walaszek Stefan i Elżbieta Boguszewska, dz; Ryszard 10.10.1927/109./paraf. N./

Walaszek Kazimierz(2.02.1936/7)i Maria Kowalczuk,r. Andrzej i Franciszka z Radomskich, dz; Stanisława 11.02.1937/12 Włodzim. Jerzy Władysław 16.04.1938/56 Włodzim./Włodzimierz/

Pozdrawiam Maria.
mahakala2000

Sympatyk

Post autor: mahakala2000 »

Witam,
byłabym niezmiernie wdzięczna za sprawdzenie nazwisk mojej rodziny. Ponoć w 8 tomie, wydanym w grudniu 2012 jest rozwinięcie tomu 1 (parafii od Łucka do Zaturce).

Kępiński Edward ur. 1914, w Janówce, pow Sarny, ojciec Ferdynand (ponoć zmarł przed wojną, prawdopodobnie w Jachimówce, gm. Kisielin, pow. Horochów lub w Janówce, pow. Sarny), matka Maria (z domu - i tu widziałam na własne oczy nazwiska w dokumentach: Buhajewska, Bugajewska, Bałgajewska, Gajewska, Domin),

Leopold Apolinary Kępiński (brat Edwarda), ur. w Janówce, pow. Sarny w 1923

Kępińska Stanisława siostra Edwarda i Apolinarego Leopolda, ur. pomiędzy 1915-1929, nie wiem czy w Janówce, pow. Sarny czy w Jachimówce, gm. Kisielin, pow. Horochów, w 1942 roku urodziła syna Romana, ojciec nn, w Jachimówce, gm. Kisielin, pow. Horochów

Leokadia Lodzia Kępińska, ur. 1927, albo w Janówce, albo w Jachimówce - siostra powyższych; po mężu już w USA, Bialuska, zm w 1988

Był tam jeszcze jeden brat, imienia nie znam

Edward ożeniony 1934-1938 z Anna z domu Sołowiańczuk (ur. 1913, Radowicze, gmina Turzysk, powiat Kowel, ojciec Aleksander, matka Maria z domu Hajduk) już chyba w Jachimówce (czyli parafia Kisielin lub Zaturce), ich syn Edward urodzony w listopadzie 1941.

Myślę, że rodziny można szukać albo w Jachimówce, gm. Kisielin, pow. Horochów ---> parafia Kisielin lub Zaturce
I w Janówce, pow. Sarny, myslę, że w gminie Włodzimierzec - znalazłam tam rodzinę o nazwisku Buhajewski / Bugajewski, pasowałoby do nazwiska prababci Marii; ale to tylko założenie. Pozostałe Janówki w pow. Sarny są w gminach:
-kolonia JANÓWKA, gromada Cepcewicze Wielkie Obołonie, gmina Antonówka, powiat Sarny, woj. wołyńskie
-futor JANÓWKA, gromada Police, gmina Rafałówka, powiat Sarny
-kolonia JANÓWKA, gromada Janówka, gmina Niemowicze, powiat Sarny
-kolonia JANÓWKA, gromada Janówka, gmina Włodzimierzec, powiat Sarny,

Wiem także, że ktoś z rodziny Sołowiańczuk - rodziny babci, przeszedł na katolicyzm, chyba jej brat - nie wiem czy w Radowicze czy w Zaturce.

Pamiętam z dzieciństwa nazwy miejscowości Mańków, Zaturce, CHłopecze, Jachimówka, Radowicze; ale babcia zmarła jak miałam 9 lat.

Dziś dostałam informację, że "większość mieszkańców opuściła Jachimówkę około 8 lub 9 lipca 1943 roku. W tym dniu Jan Kraszewski zastrzelił kilku UPO-wców, którzy przyjechali zamordować, któregoś z mieszkańców wioski. Po tym zdarzeniu większość mieszkańców przeniosła się do Zaturzec (gdzie był posterunek niemieckiego wojska) lub do Włodzimierza Wołyńskiego (jak uczynił mój dziadek). Uciekinierzy z terenów Wołynia, jeśli zostawali zatrzymywani przez niemieckie patrole byli kierowani do obozów przejścowych, a następnie wywożeni na roboty przymusowe na teren III Rzeszy"

Moja rodzina została wywieziona do Austrii (Pettenbach) - w lipcu 1943; przy przekraczaniu granicy po powrocie do Polski, w 1945 dziadek zadeklarował, że jedzie do Poznania, babcia z dziećmi do Hrubieszowa. Cała rodzina zamieszkała finalnie w gm. Perzów, pow. Kępiński, po wojnie.

Będę bardzo wdzięczna za pomoc. U mnie umarli już wszyscy, którzy mogliby coś powiedzieć.

Pozdrawiam,
Ania
Ostatnio zmieniony czw 26 wrz 2013, 20:56 przez mahakala2000, łącznie zmieniany 1 raz.
Maria_Klimas

Sympatyk

Pani Aniu trochę musi Pani poczekać na odpowiedz, Czasem tak u mnie bywa że mam inne obowiązki i odpowiadam po pewnym czasie, ale staram się każdemu odpowiedzieć.

Pozdrawiam Maria
Poltorak_Karolina

Post autor: Poltorak_Karolina »

Witam,

Czy przy Porycku (Włodzimierz wołyński) są jakieś informacje o nazwisku Pendlowski Józef (np. data ślubu z Agatą z Walaszków ?)
Ewentrulanie Poryck lub Włodzimierz Wołyński - Pendlowski Wojciech i Anna z domu Gancarz
Ułanówka, powiat wołyński Pendlowski Władysław

Będę bardzo wdzięczna za pomoc

Karolina
mahakala2000

Sympatyk

Maria_Klimas pisze:Pani Aniu trochę musi Pani poczekać na odpowiedz, Czasem tak u mnie bywa że mam inne obowiązki i odpowiadam po pewnym czasie, ale staram się każdemu odpowiedzieć.
Pani Mario,
z przyjemnością będę czekać ile trzeba :)
Serdecznie Pani dziękuję i miłego dnia życżę
Ania
Maria_Klimas

Sympatyk

.Aniu w 8 tomie brak zapisów na podane Nazwiska.

w IV tomie.
Kępińska Stanisława, dz; Roman 17.03.1942/25 Jachimówka, Kempiński. /Zaturce/

Kępiński (a w a. śl. Kempiński, a podpisuje się kimpiński) Edward 1914 (1937/9) i Agata Sołowieńczuk 1912, r. Ferdynard i Maria z Gajewskich, dz; Tadeusz 1.11.1941/67 Jachimówka,Kempiński, a m. z Sołowiańczuków. /Zaturce/

Bugajewska Paulina, dz; Tadeusz 21.01.1928/28 Zaturce.

Bugajewski Władysław (1926/3) i Aleksandra Kochańska ,r Walenty i Katarzyna z Wiśniewskich.dz; Leokadia 11.03.1940/17 Zaturce-Lipniki, gm. Oździutycze.

spis ludności parafii Zaturce 1935-1936.
Zaturce-Lipniki

Bugajewska Jadwiga ur.1918,bierzmowana ,piśmienna.
Bugajewska Katarzyna ur.1888,bierzmowana, niepiśminna,matka Pauliny.
Bugajewski Stanisław ur.1914, niepiśmienny.
Bugajewski Władysław, lat 34, bierzmowany; ż. Aleksandra Kochanska, lat 31,piśminna.
Rozwadowski Aleksanderur.1908,bierzmowany,wyrobnik,piśmienny; ż. Paulina z Bugajewskich ur.1908,bierzmowana,piśmienna, wyrobnica,dz; Tadeusz 1928, Alfreda 1930, Franciszek 1932, Kazimierz 1934.

Pozdrawiam Maria
mahakala2000

Sympatyk

Pani Mario,

bardzo dziękuję.

Dalej jestem w kropce. Chciałam zapytać (nie wiem czy to właściwe miejsce na forum), jeśli jest akt ślubu z 1937, to czy mogę go zobaczyć w KUL'u? Gdzie są przechowywane metryki, z których korzystał ks. W.W. Żurek?
Ja mieszkam w Warszawie, czy w którymś z archiwów mogę je znaleźć?

I Pani Mario, czy w spisie ludności parafii Zaturce 1935-36, nie ma Kępińskich/Kempińskich w Jachimówce? Rozumiem, że skoro ślub był w 1937, to może jeszcze nie mieszkali tam, może mieszkali w Janówce, pow. Sarny...

Czy ktoś wie, gdzie znajdują księgi parafialne z pow. Sarny, woj. wołyńskie?

W akcie ślubu powinny być informacje, mam nadzieję, o "przeprowadzce" z Janówki i rodzicach pana młodego. Wydawało mi się, że pradziadek zmarł w Jachimówce.

Czy ktoś mi może doradzić, gdzie mogę uzyskać w Warszawie informacje, jak i gdzie szukać rodziny z Wołynia? Może jest tu ktoś z Warszawy, kto prowadzi podobne poszukiwania i zechciałby się podzielić posiadaną wiedzą? Byłabym bardzo wdzięczna; dopiero zaczynam poszukiwania i wszystkie znane mi środki i miejsca już sprawdziłam. Stoję w miejscu i nie wiem jaki kolejny ruch wykonać.

Pozdrawiam, Ania
Maria_Klimas

Sympatyk

Poltorak_Karolina pisze:Witam,

Czy przy Porycku (Włodzimierz wołyński) są jakieś informacje o nazwisku Pendlowski Józef (np. data ślubu z Agatą z Walaszków ?)
Ewentrulanie Poryck lub Włodzimierz Wołyński - Pendlowski Wojciech i Anna z domu Gancarz
Ułanówka, powiat wołyński Pendlowski Władysław

Będę bardzo wdzięczna za pomoc

Karolina
Pendlewski Władysław (1922/5) i Eufemia Borucka, r Wojciech i Anna z Gancarzów, dz; Jadwiga.07.1922/45 m.Eugenia z Łagoclów, matka Eugenii Pendlewskiej-Aleksandra z Łagockich, Wacław 1923/81 m.z Łagodów./Poryck/

Pędlowski Józef i Agata Walaszykówna, dz; Tadeusz 1920/25 m. Walaszyk, Janina 1922/62 m. z Walaszyków./Poryck/

Pendlowski Ludwik (1918/15) i Karolina Ulankowska, r. Wojciech i Anna z Gancarzów, dz; Stefania 1919/27, Marianna 1921/45 Pendlewski, Bronisław 1924/5. /Porycyk/

Pędlowski Wojciech i Anna z Ganczarzów, dz; Weronika 14.04.1885/48, Stefania 28.07.1887/127 m. Gancarz, Władysław 21.03.1890/59, Ludwik 27.09.1895/195, Julian 6.01 1898/15m.Gancarz./Włodzimierz/

Pozdrawiam Maria.
geniusz

Sympatyk

Post autor: geniusz »

Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Trojanowski i Gałek.
Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam Mirek
Awatar użytkownika
valdeq

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: valdeq »

proszę o sprawdzenie nazwiska Białowąs
Poszukuję Pietrzaków (miejscowości Rybie, Czermno, Tytusin) Białowąsów (Fusów, Łuczyce) Smolarków (Wola Wiązowa, Wielgie, Słajszewo, Ciekocino) Orłów, Bukowców, Matrasów, Pajorów (Kamionka Mała) i Antoszów (Zaborów)
Maria_Klimas

Sympatyk

valdeq pisze:proszę o sprawdzenie nazwiska Białowąs
Tylko ten zapis znalazłam.

Białoys Helena c. Jana ur.3.07.1939 Fusów ochrz. 12.07.1939/39 Drużkopol/

Pozdrawiam Maria.
Awatar użytkownika
valdeq

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: valdeq »

tak, to moja Babcia, powinni być jeszcze zatem właśnie Jan, jej ojciec i Maria z domu Smolak jej matka.

Bardzo dziękuję Pani Mario za pomoc.
Poszukuję Pietrzaków (miejscowości Rybie, Czermno, Tytusin) Białowąsów (Fusów, Łuczyce) Smolarków (Wola Wiązowa, Wielgie, Słajszewo, Ciekocino) Orłów, Bukowców, Matrasów, Pajorów (Kamionka Mała) i Antoszów (Zaborów)
Zablokowany

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”