Archiwum Państwowe w Piotrkowie Trybunalskim

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Jacek_Jarnuszkiewicz

Sympatyk

Post autor: Jacek_Jarnuszkiewicz »

Bardzo dziękuję za wszelką pomoc.
Pozdrawiam.
Jacek.
P.S.
Na forach, zwłaszcza tak wąsko wyspecjalizowanych jest zwyczaj mówienia do siebie po imieniu.
J.
włodzimiest

Sympatyk
Mistrz

Post autor: włodzimiest »

pisze: @włodzimiest
Znajdę tę kamienicę, tylko musi Pan poczekać.
Jesli ma pan xero tych dokumentów z nazwiskami, prosze wrzucic na forum i poprosić o odcyfrowanie. A jak nie, to ja spróbuję w archiwum.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie :)
Tomku zatem :-)
kancelaria notariusza Filipskiego mieściła się na ówczesnej ul. Bykowskoje Przedmieście nr 227 (później Moskowskoje, ob, Wojska Polskiego - o czym z pewnością dobrze wiesz:-))
Poczekam...przechodziłem nie raz tą ulicą i zawsze mam problem -"gdzie to było"...poczekam, uspokoję się z tym adresem...

Co do nazwisk - nie mam kserówek niestety, korzystam z odręcznych zapisków sprzed lat. Przy Malinowskich mam wykropkowanie, przy Filipskich coś jak: (z) Menczyńskich, prosiłbym więc o sprawdzenie, dobrze?

pozdrawiam
włodeks
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Jacek_Jarnuszkiewicz pisze: P.S.
Na forach, zwłaszcza tak wąsko wyspecjalizowanych jest zwyczaj mówienia do siebie po imieniu.
Jacku - nie jestem niewolnikiem forumowych konwenasów.

@włodzimiest
Jeżeli chodzi o sprawdzenie gdzie miesciła się kancelaria notariusza Filipskiego, to naprawdę nie będzie problemu.

pozdrawiam:)
Jacek_Jarnuszkiewicz

Sympatyk

Tomku,
a dlaczego sądzisz, że ta tablica może być w kaplicy palestry?
Co do zawodu prawnika mają sprawowane funkcje przez Piotra Jarnuszkiewicza?
Może się nie znam.
Pozdrawiam.
Jacek
Tomek1973

Sympatyk

@Jacek_Jarnuszkiewicz
Może wyraziłem się nieprecyzyjnie: z racji tego, że w kościele Jezuitów była kaplica, w której odprawiano msze dla adwokatów, wielu z nich zapewne czuło się związanych z tą świątynią. Dlatego też sądzę, że to właśnie tam umieszczono tę tablicę.
Poza tym, bez względu na to, w którym kościele ją umieszczono, nie będzie problemu z jej znalezieniem.

pozdrawiam
Jacek_Jarnuszkiewicz

Sympatyk

Ale czy funkcje sprawowane przez Piotra J. miały coś wspólnego z adwokaturą?
Naczelnik powiatu? Radca dworu?
Tomek1973

Sympatyk

Po prostu przyjąłem założenie, że człowiek na takich stanowiskach, mimo że był szlachcicem, musiał być wykształcony. Pomyślałem więc, iż mógł być prawnikiem i zapewne wykazywał naturalną dążność do obracania się w środowisku miejscowej elity. Nie przesądzam jednak niczego i tak naprawdę nie ma chyba znaczenia to, w jakim kościele jest ta tablica. Zapewniam jednak, że - o ile jeszcze istnieje - to ją odnajdę.
Jacek_Jarnuszkiewicz

Sympatyk

Dzięki za starania.
A tak w ogóle, to co to za funkcja "radca dworu", chyba tylko tytularna? Kim był "naczelnik powiatu", to już wiem. Nie specjalnie jest się czym, w świetle historii, teraz chwalić, bo żeby piastować taką funkcję, trzeba było mieć zaufanie zaborcy. Całe szczęście jego brat, a mój prapradziadek służył w powstaniu listopadowym, a syn Piotra w styczniowym.
Pozdrawiam.
Jacek
Tomek1973

Sympatyk

@Jacek_Jarnuszkiewicz
Tablica poświęcona Twojemu przodkowi znajduje się w kościele jezuitów. Jest już dość niewyraźna, a zdjęcie zrobię przy najbliższej okazji

pozdrawiam
marta1044

Sympatyk
Mistrz

Post autor: marta1044 »

Witam!
Panie Tomku poszukuję następujących akt z Tomaszowa Mazowieckiego bądź z Piotrkowa Trybunalskiego:
1. Akt urodzenia Stefana Waldek (ur. 23.08.1903r. w Tomaszowie Mazowieckim)
2. Akt urodzenia Zygmunta Waldek (ur. 01.01.1905r. w Piotrkowie Trybunalskim)
3. oraz akt urodzenia: Ludwika Waldek, Tadeusza Waldek, Wacława Waldek i Alfredy Waldek. Niestety nie znam ich dat urodzenia, więc jakby Pan przez przypadek natrafił na któreś z nich to także bardzo o nie proszę. Wiem tylko, że najpierw był Ludwik, a na końcu Alfreda i Tadeusz.

oraz

4. bardzo proszę o sprawdzenie, czy w latach 1893-1900 w Tomaszowie Maz. bądź w Piotrkowie Tryb. zostało zawarte małżeństwo pomiędzy Józefem Waldek a Marcjanną Kowalską. Jeśli tak to bardzo proszę o dane rodziców małżonków oraz ich wiek, skąd pochodzili oraz świadków (i jeśli to możliwe, kim byli oni dla świeżo poślubionych). Wiem, że to cały akt, ale to akt ślubu moich prapradziadków, a nikt z rodziny bliższej i dalszej nic nie wie o pochodzeniu Józefa (skąd był? rodzice? itd.).

Pozdrawiam
Marta
Ostatnio zmieniony czw 05 lut 2009, 22:10 przez marta1044, łącznie zmieniany 1 raz.
Jacek_Jarnuszkiewicz

Sympatyk

Tomek1973 pisze:@Jacek_Jarnuszkiewicz
Tablica poświęcona Twojemu przodkowi znajduje się w kościele jezuitów. Jest już dość niewyraźna, a zdjęcie zrobię przy najbliższej okazji

pozdrawiam
Serdeczne dzięki.
Pozdrawiam.
JJ
maniaprot

Post autor: maniaprot »

maniaprot pisze: Tomeczku dziękuję bardzo :k: :k: :k: :k: :k: :k: :kwitnie:

A czy idąc za ciosem mógłbyś mi sprawdzić
- ślub Franciszka Staśkiewicz i Józefy Michalak, parafia Dąbrowa, lata 1882-1884
-ślub Józefa Podpora-Katarzyna Szkatulska, parafia Błogie, lata 1875-1877

Dziękuję bardzo jeszcze raz i kłanaim się niziutko :D
Aneta
Witam :)

Panie Tomku, czy mogę się przypomnieć ?

Pozdrawiam Aneta Podpłońska
andrzej.leśniewski

Sympatyk

Post autor: andrzej.leśniewski »

Hmmm, a czy ja mogę o coś prosić?
Mój pradziadek Włdysław Leśniewski syn Jana i Marianny z domu Śpiewak urodził się w Wielkiej Woli 19/06/1885 r. Problem że nie wiem o jaką Wielką Wolę chodzi. Napisałem do AP w Piotrkowie i cisza.
Jeżeli można liczyć na pomoc to bardzo proszę.
Pozdrawiam
Andrzej Leśniewski
Tomek1973

Sympatyk

@andrzej.leśniewski
A o jaką parafię chodzi? Jeśli zna pan nazwę parafii, to nie ma problemu.
historyk99

Sympatyk
Ekspert

Post autor: historyk99 »

Gorąca prośba do Tomka!
Ja spędziłem w AP w Piotrkowie w ostatnich latach kilkanaście owocnych dni. Bardzo życzliwi ludzie tam pracują. Tym niemniej umknęła mi jedna sprawa:
Otóż we wrześniu 1913 roku (mam zapisane 04.09.1913) ślub brali Władysław Bujakowski z Feliksą, której nazwiska nie mam. Czy mógłbyś sprawdzić dane panny młodej - nazwisko, datę urodzenia, skąd pochodziła i dane jej rodziców?
Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam.
Jurek D.
Zablokowany

Wróć do „Pomoc w Archiwum”