Pomoc w odczytaniu numer domu

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

kubajaworski

Sympatyk
Nowicjusz

Pomoc w odczytaniu numer domu

Post autor: kubajaworski »

Witajcie

mam ogromną prośbę o pomoc w odczytaniu numeru domu który jest w akcie nr 111 (wers 11)
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 99-102.jpg

Czy to jest 105, czy raczej skrót ulicy i numer domu. Miejscowość to Brok, układ ulic występował od czasów napoleońskich.

Pozdrawiam serdecznie
Kuba
Awatar użytkownika
ELADAB

Sympatyk
Ekspert

pomoc w odczytaniu numer domu

Post autor: ELADAB »

Pomyliles chyba strony. Nie ma aktu n° 111.

Pozdrawiam.
Elzbieta
Bibi

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Bibi »

według mnie nr.105. Proszę porównać napis sto z napisem stawił - na początku aktu - litery wyglądają podobnie, a litera o jest otwarta, podobnie jak w innych słowach.
pozdrawiam
Basia
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

Pewnie chodzi o akt 101. :)

Na pierwszy rzut oka wydaje się, że 105, ale.... W sąsiednich aktach domy mają numery 1 i 2, czyli 101 jest numerem za wysokim. Prawdopodobnie ksiądz zaczął pisać dru.. i przekreślił. Dla porównania metryka niżej. Stawiam na dom nr 5.

Pozdrawiam,
Monika
Lubryczyński_Ireneusz

Sympatyk

Post autor: Lubryczyński_Ireneusz »

Jak Monika widzę tam numer 5. pozdrawiam Irek
kubajaworski

Sympatyk
Nowicjusz

Tak, oczywiście, chodzi o akt 101 :)

Dziękuję za sugestie, człowiek cały czas się uczy i stara prawda aby patrzeć szerzej jest jaki widać cały czas aktualna.

Numer 105 wydaje się rzeczywiście za wysoki, taką też sugestię otrzymałem z wydziału geodezji UG Brok. Teoria Moniki jest jak najbardziej prawdopodobna. Proszę zresztą porównać literę d, jest taka sama jak ta w słowie dnia dwa wersy wyżej (dopiero teraz to zauważyłem). Niemniej znalazłem numer sto sześć co pozwala sugerować że numer sto pięć nie jest również pozbawiony sensu.
Numer ten jest dostępny w akcie 112
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 11-114.jpg

W akcie 117 pojawia sie numer setny.
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 15-118.jpg

Ten numery są liczebnikami porzadkowymi, więc gdyby ksiądz chciał napisać numer 105 czy nie napisałby - pod numerem setnym piatym?

Oczywiście może to być prawda do następnych faktów :)

Z tych kilku które dotąd przejżałem, numeracja domów w Broku zaczyna się od aktu 1830/100 (nb. urodzenie syna burmistrza) i jest stosowana tylko w Broku.

Pozdrawiam
Kuba
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

Hm, zaczynam mieć wątpliwości. Warto sprawdzić, czy inne dzieci rodziły się też w tym domu.

Monika
Pozdrawiam,
Monika
Bibi

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Bibi »

Gdyby chodziło o nr. 5 napisałby pod numerem piątym.
Basia
kubajaworski

Sympatyk
Nowicjusz

Przejżałem akty z sąsiednich lat. Numery domów pojawiają się tylko w latach 1830-1831 (czy ma to związek z powstaniem listopadowym?). Z tych kilkunastu które znalazłem, najmniejszy ma numer 1, a największy 151 i żaden się nie powtarza. Wszystkie poza dwoma pisane są jako liczebniki porządkowe, np 1 = pierwszym, 87 = osmdziesiatem siudmem, 100 = setnem, 151 = setnym piecdziesiatem pierwszym.
Ten drugi dotyczy domu o numerze 120 więc można porównać oba tapisy liczby sto ale porównanie nie daje oczywistej odpowiedzi. Litera a na koncu liczby sto w akcie z pierwszego postu jest dla mnie zagadkowa i nie daje 100% pewności. Czy możecie podzielić się swoimi wnioskami na ten temat?

Akt 1830/111 z numere domu 120 jest tutaj
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 11-114.jpg

Pozdrawiam z parasolem
Kuba
Awatar użytkownika
zmad

Sympatyk

Post autor: zmad »

Zdecydowanie 105. Porownajcie to ze slowami; stawil sie i Stanislaw.
Problem z odczytaniem polega na tym, ze litera " t " w wyrazie sto, zlewa sie z ogonkiem litery " g " ( godzinie ) w wyrazie powyzej. Litera " o " w tym wyrazie jest otwarta tak jak w innych wyrazach.
Zbyszek Maderski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”