Centralny Ośrodek 9.9.8 Cyrla Zakopane
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Centralny Ośrodek 9.9.8 Cyrla Zakopane
Witam,
Co to był Centralny Ośrodek Szkoleniowy Cyrla w Zakopanem?
pozdrawiam
Mirka
pozdrawiam
Mirka
Re: Centralny Ośrodek 9.9.8 Cyrla Zakopane
mirella48 pisze:Witam,
pozdrawiam
Mirka
Odnawiam swoje pytanie ponieważ znalazłam dowody na to,że taka
instytucja istniała tylko nazwa chyba poprawna to:
Centralny Ośrodek Szkoleniowy PPW w Zakopanem.
Teraz jestem pewna,że w Zakopanem
była główna baza szkoleniowa pocztowców.
Był to ogromny ośrodek szkoleniowy-niestety nic o tym ośrodku nie można znaleźć w necie.
Ma ktoś może więcej informacji na ten temat????
Znalazłam o nim tylko tyle,że później działał jako ośrodek
wypoczynkowy Cyrla dla pocztowców.
Ma ktoś dostęp do tej książki. Chyba nie jest to ściśle tajne??:)
http://books.google.pl/books?id=QW3umgE ... CEYQ6AEwBQ
Pytanie dlaczego nie można znaleźć w ogólnie dostępnych
bazach żadnych informacji w tym temacie???
Czyżby Centralny Ośrodek Szkoleniowy Cyrhla w Zakopanem to była instytucja bardzo mało ważna,że nie warto było o niej pisać czy mówić ????
http://www.audiovis.nac.gov.pl/obraz/85 ... 7681f39a2/
Mirka
Witaj Mirelko,widzę ,że wracasz do tematu myślę ,że w tej publikacji nie będzie spisu i danych osobowych osób,pracowników poczty szkolących się jak i kadry.Będzie tam regulamin zajęć dydaktycznych i praktycznych na wypadek,,W,, jak program szkolenia z zakresu jak i sposobu zabezpieczenia informacji,wycieku informacji dot. Poczty Polskiej.Tak ,że nie spodziewaj się informacji o osobie której tak pragniesz odnależc.Samo określenie Centralny oznacza dla wszystkich uczestników(pracowników Poczty Polskiej) będącej zgrupowanych przy oddziałach Poczt.Nie wiem czy w jakiś sposób byli związani z Sztabami wojsk Lądowych,jeżeli wsród szkolących byli oficerowie wykładowcy takie informacje powinny(niekoniecznie)być w C A F.
Co do drugiego linku może coś by było w AP w Zakopanem lub w AP Krakowie,ale ty nie masz szczęścia co do Archiwów.
Co do drugiego linku może coś by było w AP w Zakopanem lub w AP Krakowie,ale ty nie masz szczęścia co do Archiwów.
-
Warakomski

Nie bardzo wiem co masz i czego szukasz, zajrzałem tutaj.
http://www.dws.org.pl/viewtopic.php?f=86&p=1648597
Gdybym miał radzić, to polecałbym Ci pogłębić wiedzę na temat Państwowego Urzędu Wychowania Fizycznego i Przysposobienia Wojskowego i samej struktury Przysposobienia Wojskowego.
Dwóch znawców tej tematyki.
- Na Uniwersytecie Humanistyczno-Przyrodniczego Jana Kochanowskiego w Kielcach kierownikiem Katedry Historii i Teorii Wychowania jest prof. Lech Wyszczelski. / wcześniej pracował w Wojskowym Instytucie Historycznym, a później w Akademii Obrony Narodowej/, zajmuje się historią wojskowości oraz obronności w okresie międzywojennym. Jego książka, która może Cię zainteresować to „Społeczeństwo a obronność w Polsce (1918-1939”. Możesz również spróbować kontaktu osobistego, oczywiście pod warunkiem, że będziesz już dysponowała dostateczną wiedzą.
- W 2000 r. ukazała się praca dr. hab. Piotra Rozwadowskiego „Państwowy Urząd Wychowania Fizycznego i Przysposobienia Wojskowego 1927-1939” to jest jego praca doktorska.
Krzysztof
http://www.dws.org.pl/viewtopic.php?f=86&p=1648597
Gdybym miał radzić, to polecałbym Ci pogłębić wiedzę na temat Państwowego Urzędu Wychowania Fizycznego i Przysposobienia Wojskowego i samej struktury Przysposobienia Wojskowego.
Dwóch znawców tej tematyki.
- Na Uniwersytecie Humanistyczno-Przyrodniczego Jana Kochanowskiego w Kielcach kierownikiem Katedry Historii i Teorii Wychowania jest prof. Lech Wyszczelski. / wcześniej pracował w Wojskowym Instytucie Historycznym, a później w Akademii Obrony Narodowej/, zajmuje się historią wojskowości oraz obronności w okresie międzywojennym. Jego książka, która może Cię zainteresować to „Społeczeństwo a obronność w Polsce (1918-1939”. Możesz również spróbować kontaktu osobistego, oczywiście pod warunkiem, że będziesz już dysponowała dostateczną wiedzą.
- W 2000 r. ukazała się praca dr. hab. Piotra Rozwadowskiego „Państwowy Urząd Wychowania Fizycznego i Przysposobienia Wojskowego 1927-1939” to jest jego praca doktorska.
Krzysztof