Diecezja Łowicka -indeksacja
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech, adamgen
- anusia1610

Diecezja Łowicka -indeksacja
Eliza jestes Wielka ...nie wiem jakbyśmy funkcjonowali bez Twojej pomocy ,zarówno w kwestii pomocy w sprawdzeniu interesujacych nas Ksiąg w Archiwum , jak i fotografowaniu zasobów.
Pozdrawiam Ania
Pozdrawiam Ania
- Ćwikliński_Leszek

- Kontakt:
Na tym forum proszę dyskutować tylko o sprawach indeksacji zasobów AP Łowicz.
Jak zaznaczyłem fotografujemy to archiwum jako osoby prywatne i nie chcemy w to angażować PTG.
Wszelkie zbiórki i kampanie wokół finansów przedsięwzięcia ustalajmy drogą E-mail.
Nadawanie tym sprawom zbytniego rozgłosu może nam bardziej zaszkodzić niż pomóc.
pozdrowienia
Leszek
Jak zaznaczyłem fotografujemy to archiwum jako osoby prywatne i nie chcemy w to angażować PTG.
Wszelkie zbiórki i kampanie wokół finansów przedsięwzięcia ustalajmy drogą E-mail.
Nadawanie tym sprawom zbytniego rozgłosu może nam bardziej zaszkodzić niż pomóc.
pozdrowienia
Leszek
Witam
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem AD Łowicz.
Myślę,że będę teraz potrzebowała troszkę spokoju do chwili rozpoczęcia fotografowania aby to wszystko jakoś poukładać .Tyle trudu i serca włożyłam aby doprowadzić te rozmowy do szczęśliwego zakończenia i nie chciałabym aby coś poszło nie tak jak powinno.Jeśli pierwsza sesja fotograficzna dojdzie w tym terminie do skutku postaram się podać jakie zasoby są opracowane .
Jeszcze mam sporo do zrobienia w AP Łódź bo lubię wywiązywać się z danego słowa chodzi mi konkretnie o osoby ,którym obiecałam zrobić zdjęcia.Proszę więc o trochę cierpliwości.
Dziękuję za słowa uznania i mam nadzieję ,że się nie zawiodę
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem AD Łowicz.
Myślę,że będę teraz potrzebowała troszkę spokoju do chwili rozpoczęcia fotografowania aby to wszystko jakoś poukładać .Tyle trudu i serca włożyłam aby doprowadzić te rozmowy do szczęśliwego zakończenia i nie chciałabym aby coś poszło nie tak jak powinno.Jeśli pierwsza sesja fotograficzna dojdzie w tym terminie do skutku postaram się podać jakie zasoby są opracowane .
Jeszcze mam sporo do zrobienia w AP Łódź bo lubię wywiązywać się z danego słowa chodzi mi konkretnie o osoby ,którym obiecałam zrobić zdjęcia.Proszę więc o trochę cierpliwości.
Dziękuję za słowa uznania i mam nadzieję ,że się nie zawiodę
pozdrawiam serdecznie
Eliza
poszukuję aktu urodzenia Wincenty Rychliński ok.roku 1792 syn Mateusza
Eliza
poszukuję aktu urodzenia Wincenty Rychliński ok.roku 1792 syn Mateusza
- Skrzypczak_Bogumiła

Eliza - Ty już wywiązałaś się na medal - złoty medal.
Zdradź proszę skąd bierzesz siłę ,żeby temu wszystkiemu podołać ? - chciałabym się tego nauczyć.
Zdradź proszę skąd bierzesz siłę ,żeby temu wszystkiemu podołać ? - chciałabym się tego nauczyć.
Pozdrawiam.
Bogumiła.
---------------------------------------------------------
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
Bogumiła.
---------------------------------------------------------
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
- Popkowicz_Bronisław

Witam
Digitalizacja tego zasobu to wspaniała wiadomość, jednakże część ksiąg znajdujących się w AD Łowicz, to opłakany stan. Luźne kartki w kopertach niektóre już sproszokowane. Nie będę wnikał co do nieudostępniania materiałów dla ogółu z decyzji dyrektora AD Łowicz, jednakże moim zdaniem skoro w AD Łowicz znajdują się księgi cywilne (a jest ich sporo i to w opłakanym stanie), to powinno to zainteresować również inne AP, a takie księgi powinny być dostępne dla innych użytkowników. Digitalizacja piękna sprawa, ale za kilka lat wiele ksiąg przestanie fizyczne istnieć w AD Łowicz, musimy sobie zadać pytanie jak je uratować dla przyszłych pokoleń?
Pozdr. Paweł
Digitalizacja tego zasobu to wspaniała wiadomość, jednakże część ksiąg znajdujących się w AD Łowicz, to opłakany stan. Luźne kartki w kopertach niektóre już sproszokowane. Nie będę wnikał co do nieudostępniania materiałów dla ogółu z decyzji dyrektora AD Łowicz, jednakże moim zdaniem skoro w AD Łowicz znajdują się księgi cywilne (a jest ich sporo i to w opłakanym stanie), to powinno to zainteresować również inne AP, a takie księgi powinny być dostępne dla innych użytkowników. Digitalizacja piękna sprawa, ale za kilka lat wiele ksiąg przestanie fizyczne istnieć w AD Łowicz, musimy sobie zadać pytanie jak je uratować dla przyszłych pokoleń?
Pozdr. Paweł
-
Marynicz_Marcin

Witam,
najbardziej cieszy mnie poniższa informacja:
Jestem w posiadaniu odpisów z ksiąg, a dokładniej chrzest z 1797r. i zgony z 1807r., więc liczę na to, że istnieją jeszcze starsze księgi.
najbardziej cieszy mnie poniższa informacja:
W zeszłym roku zapytałem mailowo, gdzie znajdują się księgi z parafii moich przodków - Waliszewa - to otrzymałem informacje, że należy ich szukać u źródła, czyli na parafiiĆwikliński_Leszek pisze: Przewidywane jest również fotografowanie
ksiąg z Parafii które będą przywożone na czas fotografowania do archiwum.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Marcin Marynicz
Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
- Czyżewski_Bartłomiej

Chętnie zindeksowałabym Brochów,Sochaczew do roku 1830 i może tam są Zawady?
Danka
Danka
Ostatnio zmieniony czw 10 paź 2013, 11:25 przez danisha, łącznie zmieniany 1 raz.
Sochaczew jest tylko z XX w. wcześniejsze są chyba na terenie parafii, Zawady - najstarsze są z ok. 1920 roku - wcześniejszych nie ma nigdzie - w żadnym archiwum i parafii. No chyba że okaże się, że w tym bałaganie, w którymś pudle się cudem odnalazły. To by była nie lada gratka również dla mniedanisha pisze:Chętnie zindeksowałabym Brochów,Sochaczew i może tam są Zawady?
Danka
Ksiądz dyrektor też mi mówił, że Białą Rawską ma tylko od 1830 roku i absolutnie nic więcej a po kilku miesiącach jakimś cudem odnalazły się w innym pudle księgi z 1764 roku
Pozdrawiam
Piotr
Witaj Piotrze
Katalog Zasobów Metrykalnych podaje, że w parafii św.Wawrzyńca w Sochaczewie akta metrykalne są od 1781 narodziny,1802 śluby i 1781 zgony.
Leszek wcześniej wspomniał że " przewidywane jest również fotografowanie ksiąg z parafii,które będą przywożone na czas fotografowania do archiwum".Miejmy więc nadzieję że i z Sochaczewa będą.
Natomiast jeśli chodzi o Brochów to wyczytałam w sprawozdaniu z dzialalności AGAD że zakończono prace konserwatorskie i przekazano do Archiwum Diecezjalnego w Łowiczu 4księgi metrykalne z par.Brochów zawierające min.wpisy dotyczące Fryderyka Chopina.Tak się składa, że moja rodzina-Gurbscy i Zambrzyccy w tym czasie tam pomieszkiwali.
A nieszczęsne Zawady?No właśnie -uśmiechnie się do nas szczęście i znajdziemy cokolwiek?
Pozdrawiam Danka
Katalog Zasobów Metrykalnych podaje, że w parafii św.Wawrzyńca w Sochaczewie akta metrykalne są od 1781 narodziny,1802 śluby i 1781 zgony.
Leszek wcześniej wspomniał że " przewidywane jest również fotografowanie ksiąg z parafii,które będą przywożone na czas fotografowania do archiwum".Miejmy więc nadzieję że i z Sochaczewa będą.
Natomiast jeśli chodzi o Brochów to wyczytałam w sprawozdaniu z dzialalności AGAD że zakończono prace konserwatorskie i przekazano do Archiwum Diecezjalnego w Łowiczu 4księgi metrykalne z par.Brochów zawierające min.wpisy dotyczące Fryderyka Chopina.Tak się składa, że moja rodzina-Gurbscy i Zambrzyccy w tym czasie tam pomieszkiwali.
A nieszczęsne Zawady?No właśnie -uśmiechnie się do nas szczęście i znajdziemy cokolwiek?
Pozdrawiam Danka
- Kaczmarek_Aneta

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 7 times
Dopisuję się do kolegiaty łowickiej (tylko wybrane roczniki z uwagi na nieskończoną swoją aktualną indeksację).alus pisze:A ja jak zwykle zgłaszam chęć indeksacji - Nieborów, Łowicz (kolegiata).
Będę również wdzięczna za informację odnośnie zachowanych ksiąg z parafii: Sołek-Śleszyn, Wysokienice i Zduny.
Pozdrawiam
Aneta