Proszę o pomoc ! i wyjaśnienie ---Śluby w poniedziałek?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
dl3

Sympatyk
Ekspert

Proszę o pomoc ! i wyjaśnienie ---Śluby w poniedziałek?

Post autor: dl3 »

Witam,

Mam pytanie:
Ostatnio otrzymałem z usc 2 akty małżeństw moich dziadków. Śluby miały miejsce 27 stycznia 1930 roku i 08 lutego 1932 roku , w różnych miejscowościach i innych regionach Polski.
Jakież było mje zdziwienie, gdy sprawdziłem w "wiecznym kalendarzu", że obie daty wypadają w poniedziałek. Gdyby chodziło o jedną datę , pomyślałbym, że pomylili się w usc, a tak już sam nie wiem!!
Proszę mi powiedzieć , co o tym myślicie?
A skąd właściwie w usc wzięły się sie te akta (czy kiedyś brano ślubu w urzedzie?-przed wojną-czy może je jakoś rejestrowali z datą poniedziałkową?)
Sam już nie wiem , co na ten temat myślicie?
Prosę o pomoc darek dl3@wp.pl
Awatar użytkownika
maria.j.nie

Administrator
Nowicjusz

Proszę o pomoc !!! i wyjaśnienie ---Śluby w poniedziałek???

Post autor: maria.j.nie »

Witam,
nie dziwi mnie fakt "ślubu w poniedziałek", mam akt parafialny ślubu zawartego w dniu 1 listopada 1925r. Są to dokumenty z dawnych lat gdy zawieranie małżeństw w Parafiach, nie opierało się na ściśle określonych kalendarzach, przepisach i ustawach jak sią to dzieje współcześnie zwłaszcza po roku 1946.
Pozdrawiam M.J.N.
Ostatnio zmieniony sob 14 kwie 2007, 00:37 przez maria.j.nie, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witaj Darku!

Też w swoich niezbyt zasobnych zbiorach metryk mam akty ślubów z początków XX wieku zawieranych w różnych dniach tygodnia ( są poniedziałki, wtorki, czwartki i niedziele ).

Dawno, dawno temu... brało się dwa śluby: cywilny ( zawsze najpierw ) i kościelny. Często dzieliły je dłuższe odstępy czasu ( od tygodnia do kilku miesięcy). Nieco później ze względów praktycznych odbywały się one w tym samym dniu. Zdarzało się, że młodzi szli spacerkiem z USC do kościoła po tradycyjnej lamce szampana...

Ale to było dawno, dawno temu...

Pozdrawiam cieplutko, łączę życzenia świąteczne, Ewa Szczodruch
Walaszczyk_Paweł

Śluby w dni powszednie

Post autor: Walaszczyk_Paweł »

Witam Wszystkich,

Ja też mam podobny dylemat, tzn. data ślubu "w tygodniu", tyle, że dotyczy to połowy XIX wieku i wyczytałem ją w aktach parafialnych. Chyba więc trudno mówić w tamtych czasach o dwóch ślubach ("cywilnym i kościelnym"), zwłasza że ksiądz był wtedy również urzędnikiem stanu cywilnego. Czy zatem jest to prawdopodobne, że ponad 100 lat temu na wsiach śłuby odbywały się w dni powszednie ?
pozdrawiam,
Paweł
Awatar użytkownika
Piętka_Jacek

Sympatyk
Nowicjusz

Śluby w dni powszednie

Post autor: Piętka_Jacek »

Witam,
wszystkie śluby jakie mam spisane w rodzinie odbywały się w dni powszednie i co ciekawe zawsze we wtorki ,tak było do początku lat 50-tych XX wieku.
Jacek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”