Cmentarze Sompolno, Babiak

Informacje o cmentarzach. Pomoc w wykonaniu lub uzyskaniu zdjęcia grobu ; w tym Informacje o Cmentarzach, Nekrologi, wyszukiwarki grobów..., linki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Marcin_Mądry

Sympatyk

Post autor: Marcin_Mądry »

Witam,

czy ktoś z Państwa byłby w stanie powiedzieć mi coś o cmentarzach w Babiaku lub Sompolnie? Być może ktoś z Państwa mieszka w pobliżu i byłby w stanie je odwiedzić?

Proszę o jakiekolwiek informacje i pozdrawiam! :)
Marcin_Piotr_Zając

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Marcin_Piotr_Zając »

Witam!
Pochodzę w 1/4 z Brdowa, a więc niedaleko.
Co chciałbyś wiedzieć o cmentarzach w Babiaku i Sompolnie? :D
Pozdrawiam, Marcin!
szukam informacji o rodzinach: Korycińscy i Horędowiczowie (również oboczności tego nazwiska).
Marcin_Mądry

Sympatyk

Miło, że ktoś tak szybko odpowiedział :)

Mieszkam bardzo daleko od tamtych miejsc, ale moja rodzina pochodzi właśnie stamtąd.
Być może był Pan kiedykolwiek na jednym z tych cmentarzy? Chodzi mi o to jakiej są wielkości, czy są zniszczone?

Na cmentarzu w Babiaku jest pochowany mój prapradziadek Józef Mertowski, ale zmarł dawno temu więc nie wiem czy grób istnieje, za to na cmentarzu w Sompolnie interesuje mnie każdy o tym właśnie nazwisku, bo wiem, że Wujek Jan Mertowski właśnie tam mieszkał, a groby powinny być utrzymane, ponieważ miał gromadkę dzieci, więc pewnie ktoś jeszcze o nich pamięta.

Jeśli cmentarze są niewielkie i dość zadbane pewnie łatwiej byłoby odnaleźć tam interesujące mnie groby..
Marcin_Piotr_Zając

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Marcin_Piotr_Zając »

Z uwagi na to, że mieszkam w Łodzi, niestety nie mogę sprawdzić, czy groby interesujących Cię osób przetrwały.
Mogę natomiast powiedzieć coś o samym cmentarzu w Babiaku, bo często jeżdżę rowerem po okolicy, kiedy tam właśnie jestem :D
Tak więc, sam cmentarz nie jest duży, bo i parafia młoda (założona dopiero w 1918 roku) - wcześniej Babiak należał do parafii Lubotyń CHYBA, ale wiele osób po sakramenty zgłaszało się do Brdowa, bo bliżej mieli :D
Owy cmentarz znajduje się przy ulicy prowadzącej do Ozorzyna i dalej do Sompolna właśnie. Od razu można dojrzeć z chodnika kaplicę grobową rodziny Słubickich - właścicieli pobliskiego Ozorzyna (a także Lubrańca, Izbicy, Babiaka i Lubstowa między innymi). Obok grób rodziny Pestkowskich - nie wiem za dużo o nich. Poza tym kilka innych ciekawych grobów.
Jak chcesz, to wyślij na priv swojego maila - będę mógł Ci wysłać fotki z ostatniej wycieczki rowerowej zrobione właśnie na tym cmentarzu
Miałem też jechać do Sompolna, ale dojechałem do Lubstowa i dalej mi się nie chciało...

Marcin pozdrawia Marcina!
PS. Na forum mówimy zazwyczaj sobie imieniu :)
szukam informacji o rodzinach: Korycińscy i Horędowiczowie (również oboczności tego nazwiska).
Marcin_Mądry

Sympatyk

W takim razie Marcinie bardzo dziękuję i zaraz wysyłam maila!
Również serdecznie pozdrawiam! :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cmentarze”