Kamieńczyk -brakujące księgi?

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

raf65

Sympatyk
Kontakt:

Kamieńczyk -brakujące księgi?

Post autor: raf65 »

Chciałbym poprosić Was o pomoc w wyjaśnieniu zagadnienia.
WIem że parafia Kamieńczyk została zindeksowana i opublikowana na genszukaczu. Ale czy cała ? tj. wszystkie dostępne księgi ?
Kiedy byłem w okolicznych miejscowościach dowiedziałem się o konkretnym małżeństwie:
Dębiec Antoni ur 30.09.1886 r w Gwizdałach zmarł 16.03.1959 + Anastazja Dębiec zd. Bala ur. 1885 w gdzies w okolicach Łochowa, zmarła 1949 r w Gwizdałach,
którego w żaden sposób nie jestem w stanie odnaleźć na genszukaczu.
Informacje o powyższych datach mój rozmówca uzyskał od księdza z parafii Kamieńczyk, a osoby pochowane są cmentarzu w Kamieńczyku
Jak odnaleźć informacje czy coś zostało pominięte a księgi są dostępne komuś kto być może indeksował. Może ktoś jest w stanie ustalić rodziców Antoniego, gdyż to jest najbardziej istotny punkt w poszukiwaniach. Niestety danych których nie ma w genszukaczu jest więcej. Oczywście oddaję należyty szacunek za wkład pracy do tego co zostało opublikowane na wyszukiwarce. Dziękuję za chęć pomocy.
Marcin_Piotr_Zając

Sympatyk
Ekspert

Parafia Kamieńczyk-brakujące księgi?

Post autor: Marcin_Piotr_Zając »

Witam!
Czy na pewno Twój pra urodził się w Gwizdałach?
Ja też mam w drzewie trzy osoby, które teoretycznie powinny się urodzić w Brdowie, ale nigdzie nie ma na ten temat ani słowa...
Tak więc, może masz błędne informacje?
Pozdrawiam, Marcin!
szukam informacji o rodzinach: Korycińscy i Horędowiczowie (również oboczności tego nazwiska).
2ala030450

Sympatyk

Parafia Kamieńczyk-brakujące księgi?

Post autor: 2ala030450 »

Witaj, łatwiej byłoby nam do Ciebie pisać gdybyś się przedstawił, może jesteś Rafał??? , a więc Rafale odsyłam Cię do informacji o parafii Kamieńczyk na stronę
Baza danych PRADZIAD - http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... rch=szukaj

Tam jest Twoje rozwiązanie maleńkiej zagadki, dokładniej zobacz:

Archiwum Diecezjalne Warszawsko-Praskie
03-461 Warszawa, ul. Ratuszowa 5

1621-1637, 1677-1871, 1880-1907

http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... kamieńczyk

Archiwum Państwowe m.st. Warszawy Oddział w Pułtusku

Urodzenia - 1887-1907

http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... kamieńczyk

czyli ktoś, kto indeksował parafie miał akta z AP w Pułtusku, a nie AD z W-wy.
Jeśli masz takie dokładne dane urodzenia i zgonu dziadków to nic trudniejszego jak zgłosić się do USC Wyszków, poprosić o wgląd do aktu zgonu, a tam po 1945 r. są już nowe druki w których zapisane są dane zmarłego w tym: imiona i nazwiska rodziców, data ślubu, miejsce urodzenia.... i problem rozwiązany.
Pozdrawiam - Ala
raf65

Sympatyk
Kontakt:

Alu,
Dziękuję Ci za spojrzenie z innej perspektywy. Pomysł z USC w Wyszkowie wydaje się być dobry, tym bardziej że już samodzielnie będę w stanie go rozczytać, co niestety zazwyczaj nie jest takie oczywiste w przypadku akt urodzeń tworzonych latach zaborów.
Pozdrawiam,
Rafał.
Kołpacka_Anna

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Kołpacka_Anna »

Rafale, wieś Gwizdały to rodzinne gniazdo moich przodków. Nie wiem czy chodzi o tego Antoniego, ale w swoich notatkach mam Antoniego Dębca syna Andrzeja Dębca i Marianny Dębiec zd.Rudnik, który urodził sie 30.09.1886 r.w Gwizdałach akt.158/1886 z parafii Kamieńczyk. Pozdrawiam, Anna
raf65

Sympatyk
Kontakt:

Aniu to musi być ten Antoni. Osoba wspominała mi również o Andrzeju jako ojcu. Możesz się ze mną podzielić informacjami o tym Antonim i Andrzeju? Może wtedy uda mi się połączyć z moim drzewem?
Dziękuję i pozdrawiam,
Rafał.
Kołpacka_Anna

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Kołpacka_Anna »

Rafale, w Genetece jest akt ślubu Andrzeja i Marianny rodziców Antoniego. Jest to akt 13/1882 roku, tylko nazwisko pisane jest Dembiec. Nie wiem, czy dajesz sobie radę z rosyjskim więc podaję Ci podstawowe dane. Andrzej - kawaler lat 22 ur. w Gwizdałach syn Antoniego i Klary Gulskiej. Marianna - panna lat 21 ur. w Kamieńczyku córka Antoniego i Rozalii Narzymskiej. Świadkami byli Jan Konarzewski i Tomasz Molski, obaj z Gwizdał. W dniu ślubu córki Rozalia z Narzymskich Rudnikowa już nie żyła. Jeśli chodzi o Antoniego Dębca, to nie wiem nic poza tym co już Ci przekazałam. Pisałeś, że Anastazja, jego żona, pochodzi z okolic Łochowa. Nie wiem, czy to coś wniesie do Twoich poszukiwań, ale w parafii Jadów jest akt urodzenia Anastazji Bali, ale ta urodziła się w 1883 roku. Jest to akt nr 188/1883. Jeżeli to ta sama osoba, to w tej parafii trzeba szukać aktu ślubu jej z Antonim. Możesz też zwrócić się do USC w Jadowie, może jest jeszcze u nich akt małżeństwa.Pozdrawiam, Anna
raf65

Sympatyk
Kontakt:

Aniu SERDECZNE wyrazy podziękowania, rozwiązałaś mój problem, to nie brakujące księgi a błąd w pisowni/odczycie spowodował wyrwę w linii, który naprawiłaś. Od Klary Gulskiej w górę już mam osoby. Dziękuję Ci też za przetłumaczenie z j.rosyjskiego. Zupełnie w nim nie "siedzę" ale jak widzę trzeba by do niego wracać.
Trzymaj się,
Rafał.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”