Nie wiele wiem o życiu mojego pradziadka w młodzieńczym wieku, nie wiem gdzie szukać informacji o jego praktykach rolniczych w Danii. Pradziadek mój Feliks Wojciechowski urodzony w 1887 roku w Janówce (gmina Komarów) był poddanym rosyjskim, Pytanie 1: czy w latach 1905 - 1918 były prowadzone jakieś listy, spisy przekraczających granicę między Imperium Rosyjskim a Prusami i między Prusami i Królestwem Danii (tak uważam że mogła wyglądać podróż poddanego rosyjskiego do Danii) i jeżeli się zachowały to gdzie mógł bym ich szukać. Pytanie 2: czy informacje o takiej "podróży edukacyjnej" mogą być odnotowane w księgach ludności gminy Komarów w końcu udawał się za granicę. Za jakiekolwiek podpowiedzi i sugestie w rozwiązaniu tegoż problemu z góry dziękuję.
pozdrawiam
Adam Wojciechowski
Pobyt pradziadka w Danii gdzie zacząć ?
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
a_j_wojciechowski

Pobyt pradziadka w Danii gdzie zacząć ?
Witaj Adamie
Nie wiem czy byly prowadzone w Danii spisy osob na praktykach rolniczych, ale na stronie dunskiej www.immigrantmuseet.dk pod Database ( tez w j.angielskim) byc moze uzyskasz jakies informacje. Jesli nie, to pod "Kontakt" podane sa adresy do osob, ktore jako ze pracuja w muzeum emigracji, powinny umiec podpowiedziec gdzie szukac .
Pozdrowienia i udanego weekendu
Marzena
Nie wiem czy byly prowadzone w Danii spisy osob na praktykach rolniczych, ale na stronie dunskiej www.immigrantmuseet.dk pod Database ( tez w j.angielskim) byc moze uzyskasz jakies informacje. Jesli nie, to pod "Kontakt" podane sa adresy do osob, ktore jako ze pracuja w muzeum emigracji, powinny umiec podpowiedziec gdzie szukac .
Pozdrowienia i udanego weekendu
Marzena