Serdecznie witam wszystkich.
Poszukuję jakiejkolwiek informacji o tym rodzie. Wiem, że wywodzi się on z szlachty Litewskiej.
Szczególnie chciałbym dowiedzieć się o Łukomskich z Podola, obwód Chmielnicki rajon Szepetowski wieś Mychajliuczka. Po 2-gim rozbiorze Polski w 1793 roku na tej ziemi została utworzona gubernia Iziasławska, w tym czasie caryca Katarzyna 2-ga prowadzi politykę "Drang nach Osten". Wedug ktrej caryca sprowadza Niemców i Polaków na wschód. Właśnie w ten sposób utworzyło się mnóstwo Polsko-Niemieckich wiosek na tej ziemi jadna z których wyżejwymieniona wieś Mychajliuczka.
Poszukuję korzeni z tej wsi, pradziadek mojej żony Kazimierz Łukomski urodził się tutaj w 1908-m roku, zginął latem 1944 w składzie wojsk Radzieckich na Tarnopolszczyźnie. Jego ojciem miał na imię Paweł. To tyle co wiem o tych Łukomskich z tej wsi. Może ktoś się odezwie...
Pozdrawiam,
Sergij z Ukrainy
Ród Łukomskich
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- Batogowski_Sergij

-
Sawicki_Julian

Ród Łukomskich
Witam Sergiej, nie wiem czy to znasz, podaje link do metryk z Podola, może tam są Twoi i jak by Ci się trafił Jan Sawicki ur. w około roku 1700, to daj znać - Julian ;
http://www.agad.gov.pl/inwentarze/KMLw301.html#
Ps. gdybyś miał wejście do Wielkiej Genealogii dr Marka Minakowskiego tam jest około 120 osób o tym nazwisku.
Ps. gdybyś miał wejście do Wielkiej Genealogii dr Marka Minakowskiego tam jest około 120 osób o tym nazwisku.
- Batogowski_Sergij

Re: Ród Łukomskich
Dziękuję za link z AGAD, ale widziałem juz ten link wcześniej i nic tam niema na temat moich Łukomskich. A z jakiej miejscowości był ten Pana Jan Sawicki?Sawicki_Julian pisze:Witam Sergiej, nie wiem czy to znasz, podaje link do metryk z Podola, może tam są Twoi i jak by Ci się trafił Jan Sawicki ur. w około roku 1700, to daj znać - Julian ;
-
Sawicki_Julian

Wiem ze Jan Sawicki ojciec dla Walentego Jana miał wieś Żurawlicha w powiecie Taraszcz koło Stawiszczy, ale w roku 1734 Jan ojciec pisze kwit w Dubiecku na pobrane odsetek od pożyczki dla Winnickich ? i z tyłu tego kwitu pisze ; de Rudołowice.
W roku 1741 jest zapis majątku Jana Sawickiego dla Jana w Przemyślu, może o tą wieś Żurawwliwkę chodzi którą sprzedał Walenty Jan w około 1785 r. w roku 1766 jest zapis majątku ; Woli Morawickiej koło Kielc dla Walentego i Jadwigi Sawickich znowu w Przemyślu ( kto by za nimi nadążył z wędrowaniem )
Gdzie się ur. w około 1725 r. Walenty Jan nie wiem, ojciec Jan ur. około 1700 r. chyba syn Michała Alojzego, ale ich było dwóch, jeden miasto Ilia, a drugi Michał ma wieś Czerwony Dwór. Są Sawickie w Łozinach i Dąbrowicy kolo Gródka Jagielońskiego w 1676 r. czy moje, też nie wiem dokładnie jeszcze, nie łatwe to wszystko ogarnąć - pozdrawiam ; Julian
W roku 1741 jest zapis majątku Jana Sawickiego dla Jana w Przemyślu, może o tą wieś Żurawwliwkę chodzi którą sprzedał Walenty Jan w około 1785 r. w roku 1766 jest zapis majątku ; Woli Morawickiej koło Kielc dla Walentego i Jadwigi Sawickich znowu w Przemyślu ( kto by za nimi nadążył z wędrowaniem )
Gdzie się ur. w około 1725 r. Walenty Jan nie wiem, ojciec Jan ur. około 1700 r. chyba syn Michała Alojzego, ale ich było dwóch, jeden miasto Ilia, a drugi Michał ma wieś Czerwony Dwór. Są Sawickie w Łozinach i Dąbrowicy kolo Gródka Jagielońskiego w 1676 r. czy moje, też nie wiem dokładnie jeszcze, nie łatwe to wszystko ogarnąć - pozdrawiam ; Julian
-
Sawicki_Julian

Sergij znalazłem taki urywek, podaje to poniżej - Julian ;
Urywki z książki - Kniaziowie litewsko- rusccy od końca czternastego wieku ; Józef Wolf
Kniaź Fryderyk Bohdanowicz Łukomski był w 1590 roku dworzaninem i rotmistrzem
Królewskim, w tym roku na jego prośbę król daje bratu, jego kniaziowi Janowi Bohdano-
wiczowi Łukowskiemu przywilej na 20 włók w starostwie Lidzkiem w Dernowiczach,
które poprzednio król Henryk nadał był ojcuj ego i matce, kniaziowi Bohdanowi Andrejewi-
czowi i Zofa Iwanównie Słuszczance, a oni dobrowolnie zrzekli się na króla . W 1592 r. kniaź Fryderyk Bohdanowicz Łukomski sekretarz J. K. M. zeznaje, że przysądzony jemu dekretem, na staroście Mielnickim Albrychcie Sawickim, majątek Czerne Łoży, temu ostatniemu zwraca . Ożenił sie w 1594 ( kniaź Fryderyk Łukomski ) z Barbara Wężykówną i w tymże roku kntai Fryderyk Łukomski sekretarz J. K M., zapisuje zonie swej Barbarze Wężkównie z
Chrząstoinia z ziemi Krakowskiej, która mu wniosła 3,000 złotych posagu, 6,000 zł. na majątku Szezyduty, oraz na trzeciej części wszystkich dóbr, które mu się dostały z działu .
Urywki z książki - Kniaziowie litewsko- rusccy od końca czternastego wieku ; Józef Wolf
Kniaź Fryderyk Bohdanowicz Łukomski był w 1590 roku dworzaninem i rotmistrzem
Królewskim, w tym roku na jego prośbę król daje bratu, jego kniaziowi Janowi Bohdano-
wiczowi Łukowskiemu przywilej na 20 włók w starostwie Lidzkiem w Dernowiczach,
które poprzednio król Henryk nadał był ojcuj ego i matce, kniaziowi Bohdanowi Andrejewi-
czowi i Zofa Iwanównie Słuszczance, a oni dobrowolnie zrzekli się na króla . W 1592 r. kniaź Fryderyk Bohdanowicz Łukomski sekretarz J. K. M. zeznaje, że przysądzony jemu dekretem, na staroście Mielnickim Albrychcie Sawickim, majątek Czerne Łoży, temu ostatniemu zwraca . Ożenił sie w 1594 ( kniaź Fryderyk Łukomski ) z Barbara Wężykówną i w tymże roku kntai Fryderyk Łukomski sekretarz J. K M., zapisuje zonie swej Barbarze Wężkównie z
Chrząstoinia z ziemi Krakowskiej, która mu wniosła 3,000 złotych posagu, 6,000 zł. na majątku Szezyduty, oraz na trzeciej części wszystkich dóbr, które mu się dostały z działu .
Ja wiem tylko tyle, że jeden z Łukomskich, był biskupem łomzyńskim. 
Pozdrawiam
Wojciech P.
Wojciech P.