Urbański Jan, Poszukiwania zapomnianego przodka

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

gienia

Sympatyk

Post autor: gienia »

Witam.
Ale dlaczego Laura Schubert? Tam, na zdjęciu, jest napisane Laura Schleistecher. Że data urodzenia jest podobna?
Gienia
Popielus

Sympatyk

Post autor: Popielus »

Tylko i wyłącznie po dacie urodzenia i imieniu. To nazwisko ze zdjęcia z książki jest faktycznie inne. Dlatego też moje pytania czy istnieje możliwość, że jakieś osoby żydowskie urodziły się w Wiedniu w tamtym czasie i nie znalazły się w tym spisie.

Ale coraz bardziej przekonuję się, że miejsce urodzenia Laury, żony Jana Urbańskiego, jest inne niż Wiedeń.

Dziękuje za zainteresowanie.

Pozdrawiam, Tomasz.
MWielogorska

Sympatyk

Post autor: MWielogorska »

A może była ze Lwowa? W Internecie znalazłam informacje Fani Schleistecher (poniższy link str. 7)
http://jbc.bj.uj.edu.pl/dlibra/plain-content?id=46396

We Lwowie mieszkał też Jakub (Jakób) Schleistecher
http://jbc.bj.uj.edu.pl/dlibra/plain-content?id=20629
To chyba raczej było rzadkie nazwisko i może to była jej rodzina?
Pozdrawiam
Michalina
Ostatnio zmieniony pn 07 paź 2013, 21:14 przez MWielogorska, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jakubas_Eugeniusz

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Jakubas_Eugeniusz »

Popielus pisze: [...]
Pytanie moje jest takie: Czy w tych zasobach mormonów jest możliwość odnalezienia informacji o ich śmierci? Bo próbowałem szukać, ale nic nie znalazłem. Być może jednak coś robiłem źle, a być może brakuje tych ksiąg. Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc.
Pozdrawiam, Tomasz.
Tomaszu,
korzystałem kilkakrotnie z zasoby mormonów na FamilySearch dla Diecezji Tarnów i również poszukiwałem Urbańskich, ale nie z parafii Tymbark, tylko z parafii Borzęcin, 60 km od Tymbarku. Znalazłem informacje o datach urodzeń czterech Urbańskich z mojej rodziny i nazwiskach ich małżonków, ale nie znalazłem informacji o datach zawarcia związków małżeńskich ani dat zgonów. Myślę, że zasoby tych parafii są zrobione tylko na podstawie metryk urodzenia i musimy nasze poszukiwania poszerzyć o inne źródła.
Przy okazji, jakiego najdawniejszego Urbańskiego masz w swojej bazie? Mój nadawniejszy to Ignatius Urbański ur. ok. 1790 roku, ale nie wiem gdzie się urodził, może przybył do Borzęcina z Tymbarku, ponieważ w Tymbarku znalazłem Ignatiusa ur. 1795, syna Valentinusa.
Pozdrawiam, Eugeniusz
Popielus

Sympatyk

Post autor: Popielus »

MWielogorska pisze:A może była ze Lwowa? W Internecie znalazłam informacje Fani Schleistecher (poniższy link str. 7)
http://jbc.bj.uj.edu.pl/dlibra/plain-content?id=46396

We Lwowie mieszkał też Jakub (Jakób) Schleistecher
http://jbc.bj.uj.edu.pl/dlibra/plain-content?id=20629
To chyba raczej było rzadkie nazwisko i może to była jej rodzina?
Pozdrawiam
Michalina

Z materiałów wysłanych mi z Żydowskiego Instytutu Historycznego pojawia się kilka miejscowości związanych z nazwiskiem Schleistecher. Między innymi Tarnów i Lwów. Będę musiał poszukać w takim razie ksiąg ślubów z parafii lwowskich i sprawdzić dane Laury, ponoć dostępne są w Archiwum Archidiecezji Lwowskiej w Krakowie. W związku z tym, że Laura miałaby 19 lat w momencie ślubu to domyślam się, że faktycznie musiała chyba mieszkać we Lwowie.
Jakubas_Eugeniusz pisze: Przy okazji, jakiego najdawniejszego Urbańskiego masz w swojej bazie? Mój nadawniejszy to Ignatius Urbański ur. ok. 1790 roku, ale nie wiem gdzie się urodził, może przybył do Borzęcina z Tymbarku, ponieważ w Tymbarku znalazłem Ignatiusa ur. 1795, syna Valentinusa.
Kiedyś robiłem wywód przodków i doszedłem w parafii Tymbark do Wojciecha Urbańskiego urodzonego 18.03.1844. Dzięki bazie danych familysearch.org udało mi się ustalić, że dziadkiem Wojciecha był Valentinus Urbański, ale miał on żonę Agnieszkę Steczowicz(?). Z tego związku najstarsze dziecko to Jan Cantus(?) z 1797r. Być może Valentinus Urbański miał wcześniej żonę Katarzynę Zborowską(?) i syna Ignatiusa z 1795r.

PS. W nieodległej rzeczywstości jeśli byłby Pan zainteresowany to odwiedzę parafię w Tymbarku i mógłbym poszukać czegoś dla Pana :)
Awatar użytkownika
Jakubas_Eugeniusz

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Jakubas_Eugeniusz »

Tak jak piszesz Tomaszu, tak chyba było, Valentinus Urbański (Urbańczak) miał wcześniej żonę Katarzynę Zborowską, troje ich dzieci, urodziło się w Tymbarku w domu pod numerem 35, w tym Ignatius w 1795. Wszystkie następne dzieci Valentinusa z drugą żoną Agnes, oraz jego wnuki oraz prawnuki, też urodzili się w Tymbarku w domu pod numerem 35. Jednak, aby być pewnym, że ten Ignatius z Tymbarku jest "moim" Ignatiusem z Borzęcina musimy mieć akt jego ślubu albo wykluczyć go na podstawie innych danych, np. aktu zgonu. Wiem tylko, że żoną "mojego" Ignatiusa była Rosalia Waśniowska, mieszkali w Borzęcinie i mieli troje dzieci (Teresia Urbańska ur. 1819, Catharina Urbańska ur.1820 i Casimirus Urbański ur. 1823). Nie mam aktu ślubu Ignatiusa i Rosalii i ślub mógł odbyć się w Tymbarku, więc jeśli będziesz w tamtejszej parafii proszę o sprawdzenie, co działo się z Ignatiusem.

Pozdrawiam, Eugeniusz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”