Nazwiska w moim drzewie (Mateusz Skórzewski)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Nazwiska w moim drzewie (Mateusz Skórzewski)
Witam
Podaję alfabetycznie nazwiska z mojego drzewa:
Nazwiska pochodzą głównie z Lubelszczyzny (parafie: Grabowiec, Dubienka, Uchanie, Goraj, Turobin, Janów Lubelski, Wojsławice, Sitaniec, Łabunie, Żółkiewka), Mazowsza (parafie: Głowaczów, Goryń, Kozienice,Brzóza, Wrociszew), Podkarpacie (Parafia Jeżowe) oraz Ukrainy (parafia Stężarzyce, Poryck)
Baran
Bazian
Bąba (zapisane także: Bomba)
Błażejewski
Boczkowski (zapisane także: Buczkowski)
Borys
Brudowski
Budził (zapisane także: Budziła)
Cencelowicz (zapisane także: Cencełowicz, Stancelewicz, Stancelowicz)
Chmielewski (zapisane także: Chmielowski)
Ćwiczyński (zapisane także: Cwiczyński)
Dobrowolski
Ganc
Garbala
Goździejewski (zapisane także: Goździewski, Goździjeski, Goździjewski,Gorzdziowski, Goździowski, Gożdziowski, Gorzdziawski, Gozdziaski, Gozdziewski, Goździwski, Gwóźdź)
Górka
Graczyk
Grządkowski (zapisane także: Grzondkowski, Grządka, Grzędka, Grządek)
Grzyb
Hałapuda
Harasymian (zapisane także: Harasymion)
Homa (zapisane także: Choma)
Hraciuk
Jacuniak
Jakubowski
Janasik (zapisane także:Jonasik, Janasiak, Jonasiak,Janusik, Janosik)
Jaroszyński
Jarząbek
Kaparski
Kędzierski
Kołodziej
Kołodziejczuk
Kruk
Krzyszczuk
Kuczabski
Kunder (zapisane także: Konder, Kąder, Kędra, Kendra,Kądra)
Kuraś
Lichota
Maruda (zapisane także: Marud,Marut, Maruta)
Masztalerczuk (zapisane także: Masztalirczuk)
Matys
Matysiak
Mączka
Morchun
Niedzielski
Nowicki
Orzechowski
Ożóg
Paluch
Panas
Pędziński (zapisane także: Pędzierski)
Pilczuk
Pluskwa
Pokryszka
Południak (zapisane także: Połudeń)
Pruchnicki
Prystupa (zapisane także: Przystupa)
Redyk
Rybicki
Sieczkowski
Sieradzki
Skibiński
Skóra (zapisane także: Skura, Skurzyński, Skurczyński)
Skórzewski
Soroka
Starszuk
Starzyński
Suszka (zapisane także: Suszek)
Szatan
Szawarszuk (zapisane także: Szawarszczuk, Sawarszczuk, Sawarski)
Tomaszuk
Warzczak
Wilczopolski
Wilk
Wink (zapisane także: Winek)
Wiśniewski
Wójcik
Zasuwa
Zieliński x2
Pozdrawiam Mateusz Skórzewski
Podaję alfabetycznie nazwiska z mojego drzewa:
Nazwiska pochodzą głównie z Lubelszczyzny (parafie: Grabowiec, Dubienka, Uchanie, Goraj, Turobin, Janów Lubelski, Wojsławice, Sitaniec, Łabunie, Żółkiewka), Mazowsza (parafie: Głowaczów, Goryń, Kozienice,Brzóza, Wrociszew), Podkarpacie (Parafia Jeżowe) oraz Ukrainy (parafia Stężarzyce, Poryck)
Baran
Bazian
Bąba (zapisane także: Bomba)
Błażejewski
Boczkowski (zapisane także: Buczkowski)
Borys
Brudowski
Budził (zapisane także: Budziła)
Cencelowicz (zapisane także: Cencełowicz, Stancelewicz, Stancelowicz)
Chmielewski (zapisane także: Chmielowski)
Ćwiczyński (zapisane także: Cwiczyński)
Dobrowolski
Ganc
Garbala
Goździejewski (zapisane także: Goździewski, Goździjeski, Goździjewski,Gorzdziowski, Goździowski, Gożdziowski, Gorzdziawski, Gozdziaski, Gozdziewski, Goździwski, Gwóźdź)
Górka
Graczyk
Grządkowski (zapisane także: Grzondkowski, Grządka, Grzędka, Grządek)
Grzyb
Hałapuda
Harasymian (zapisane także: Harasymion)
Homa (zapisane także: Choma)
Hraciuk
Jacuniak
Jakubowski
Janasik (zapisane także:Jonasik, Janasiak, Jonasiak,Janusik, Janosik)
Jaroszyński
Jarząbek
Kaparski
Kędzierski
Kołodziej
Kołodziejczuk
Kruk
Krzyszczuk
Kuczabski
Kunder (zapisane także: Konder, Kąder, Kędra, Kendra,Kądra)
Kuraś
Lichota
Maruda (zapisane także: Marud,Marut, Maruta)
Masztalerczuk (zapisane także: Masztalirczuk)
Matys
Matysiak
Mączka
Morchun
Niedzielski
Nowicki
Orzechowski
Ożóg
Paluch
Panas
Pędziński (zapisane także: Pędzierski)
Pilczuk
Pluskwa
Pokryszka
Południak (zapisane także: Połudeń)
Pruchnicki
Prystupa (zapisane także: Przystupa)
Redyk
Rybicki
Sieczkowski
Sieradzki
Skibiński
Skóra (zapisane także: Skura, Skurzyński, Skurczyński)
Skórzewski
Soroka
Starszuk
Starzyński
Suszka (zapisane także: Suszek)
Szatan
Szawarszuk (zapisane także: Szawarszczuk, Sawarszczuk, Sawarski)
Tomaszuk
Warzczak
Wilczopolski
Wilk
Wink (zapisane także: Winek)
Wiśniewski
Wójcik
Zasuwa
Zieliński x2
Pozdrawiam Mateusz Skórzewski
Ostatnio zmieniony pn 08 sty 2024, 21:33 przez MateuszS, łącznie zmieniany 46 razy.
-
MWielogorska

Nazwiska w moim drzewie
Witam,
Chciałam zapytać o Boczkowskich. "Moi" w latach 80. XIX w. mieszkali w Warszawie, ale nie wiem od jak dawna i skąd się wywodzą
Pozdrawiam
Michalina
Chciałam zapytać o Boczkowskich. "Moi" w latach 80. XIX w. mieszkali w Warszawie, ale nie wiem od jak dawna i skąd się wywodzą
Pozdrawiam
Michalina
-
martencja_82
Nazwiska w moim drzewie
Witam,
Chciałam zapytać o Niedzielskich, moi pochodzą z Mazowsza okolice Ostrowi Mazowieckiej, ale wiem że mój 3xpradziadek Ludwik Niedzielski urodził się z Józefa Niedzielskiego i Józefy Wróblewskiej. W jego akcie ślubu widnieje informacja "urodzony w Gorach parafii tegoż nazwiska", i nie mam pojęcia o jaką miejscowość może tu chodzić. Chciałabym się dowiedzieć skąd przybyli moi Niedzielscy.
Pozdrawiam
Chciałam zapytać o Niedzielskich, moi pochodzą z Mazowsza okolice Ostrowi Mazowieckiej, ale wiem że mój 3xpradziadek Ludwik Niedzielski urodził się z Józefa Niedzielskiego i Józefy Wróblewskiej. W jego akcie ślubu widnieje informacja "urodzony w Gorach parafii tegoż nazwiska", i nie mam pojęcia o jaką miejscowość może tu chodzić. Chciałabym się dowiedzieć skąd przybyli moi Niedzielscy.
Pozdrawiam
Nazwiska w moim drzewie
Witam
Moi Boczkowscy zamieszkiwali w Grabowcu, dzisiejszy pow. zamojski. Według regionalisty grabowieckiego i autora monografii "Siedem wieków Grabowca" Boczkowscy przybyli do Grabowca w połowie XVIII wieku. Wcześniej nazwisko to brzmiało Buczkowscy i jako tacy zostali wymienieni w spisie ludności z 19. IX.1765 roku. W Tygodniku Zamojskim z 20.II.2002 roku jest artykuł o rodzinie Boczkowskich i nie tylko. Dziś w gminie nosi to nazwisko ponad 100 osób. Zapraszam też na stronę www.grabowiec.com.pl w zakładce Grabowiecki Słownik Biograficzny. Jest tam kilka notek na temat osób noszących nazwisko Boczkowski. Mój najstarszy przodek to Franciszek Boczkowski urodzony pod koniec XVIII wieku.
Niedzielscy natomiast pochodzą z miasta Goraja pow. biłgorajski. Najstarszym znanym mi przodkiem jest Barbara Goździejewska (Goździewska)zd. Niedzielska żona Andrzeja. Urodzona prawdopodobnie na początku XIX wieku. Niestety na razie tyle wiem o osobach o tym nazwisku w moim drzewie.
Pozdrawiam serdecznie MateuszS.
Moi Boczkowscy zamieszkiwali w Grabowcu, dzisiejszy pow. zamojski. Według regionalisty grabowieckiego i autora monografii "Siedem wieków Grabowca" Boczkowscy przybyli do Grabowca w połowie XVIII wieku. Wcześniej nazwisko to brzmiało Buczkowscy i jako tacy zostali wymienieni w spisie ludności z 19. IX.1765 roku. W Tygodniku Zamojskim z 20.II.2002 roku jest artykuł o rodzinie Boczkowskich i nie tylko. Dziś w gminie nosi to nazwisko ponad 100 osób. Zapraszam też na stronę www.grabowiec.com.pl w zakładce Grabowiecki Słownik Biograficzny. Jest tam kilka notek na temat osób noszących nazwisko Boczkowski. Mój najstarszy przodek to Franciszek Boczkowski urodzony pod koniec XVIII wieku.
Niedzielscy natomiast pochodzą z miasta Goraja pow. biłgorajski. Najstarszym znanym mi przodkiem jest Barbara Goździejewska (Goździewska)zd. Niedzielska żona Andrzeja. Urodzona prawdopodobnie na początku XIX wieku. Niestety na razie tyle wiem o osobach o tym nazwisku w moim drzewie.
Pozdrawiam serdecznie MateuszS.
-
MWielogorska

Nazwiska w moim drzewie
Możliwe, że pochodzili z Grabowca, ale na razie niestety nie mogę znaleźć powiązania. Najstarszy przodek z tej linii, do którego dotarłam to mój prapradziadek Michał Boczkowski (szewc) żonaty z Marianną Chendzelek/Hendzelek/Kondziołek/. W latach 80-tych XIX wieku mieszkali w Warszawie na Pradze i tam rodziły się ich dzieci Edward (mój pradziadek), Hieronima i Marianna (więcej dzieci na razie nie znalazłam). Czy dysponuje Pan może wersją elektroniczną wspomnianego wyżej artykułu (niestety wydania archiwalne na stronie tygodnika zaczynają się od 2005 r.
Pozdrawiam
Michalina
Pozdrawiam
Michalina
Nazwiska w moim drzewie
Na razie mam w wersji papierowej, ale zaraz zeskanuję.
Nazwiska w moim drzewie
Dopisałem nowe nazwiska Brudowski, Janasik, Zieliński oraz różne formy zapisu niektórych nazwisk podanych w nawiasie.
Pozdrawiam MateuszS.
Pozdrawiam MateuszS.
-
Mączka_Wiesław

Bąbowie o których pisałam wcześniej, przywędrowali w połowie XIX wieku na Lubelszczyznę (parafia Borów,Księżomierz,Gościeradów) z Małopolski -okolice Grębowa,natomiast do parafii Prawno(też na Lubelszczyźnie) w tym samym czasie, dotarli gdzieś spod Radomia.W chwili obecnej nie mam pod ręką notatek.Byli kowalami.
Pozdrawiam serdecznie
Danka
Pozdrawiam serdecznie
Danka
-
roza.kruza

Witam,jestem zainteresowana nazwiskiem Kołodziej.Moja 4xpra babka Agnieszka Strumidło była zd. właśnie Kołodziej.Jej mężem był Jakub Strumidło a córka Anna Kudyba ur w 1805 była żoną Pawła Kudyba
Co do Mączków to mam ich bardzo wielu w swoim drzewie,pochodzili głównie z Wólki Niedzwieckiej lub Niedzwiedzkiej /różne pisownie/. Występuje tam również nazwisko Kołodziej ale nie mogę powiązać ich z moją Agnieszką.
pozdrawiam
Róża
Co do Mączków to mam ich bardzo wielu w swoim drzewie,pochodzili głównie z Wólki Niedzwieckiej lub Niedzwiedzkiej /różne pisownie/. Występuje tam również nazwisko Kołodziej ale nie mogę powiązać ich z moją Agnieszką.
pozdrawiam
Róża