Rodzina we Francji - jak odnaleźć? cz.1

Poszukiwania rodziny wśród emigracji, poszukiwania za granicą

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: AlicjaSurmacka »

Witam!
Mój zmarły niedawno krewny poszukiwał brata swojego dziadka Franciszka Chodakowskiego we Francji. Przypuszczam, że niewiele udało mu się ustalić, bowiem żadną informacją się ze mną nie podzielił.
Ponieważ pradziadków mamy już wspólnych sama jestem ciekawa jakie były francuskie losy tegoż brata.
Tak się składa, że troje dzieci tych samych rodzicówi, które dożyły pełnoletności nosiło trzy różne nazwiska : Chodak, Chodakowski i Hodak.
Ten, którego poszukuję we Francji to Marcin Chodak urodzony w 1890 roku w Biestrzykowie parafii Rzejowice pow. Noworadomsk (Noworadomsk - nazwa ta funkcjonowała w latach 1867 - 1920) a wcześniej i obecnie Radomsko, syn Jana i Katarzyny z Majchrzyków. Katarzyna Majchrzyk ur w 1859 roku i mój dziadek ur. w 1879 to rodzeństwo.
Marcin Chodak poślubił 10.02.1919 roku w Rzejowicach Władysławę Marcinkowską. Do Francji wyjechał do pracy najprawdopodobniej do kopalni po roku 1920.Nigdy do Polski nie wrócił. Nawet jeżeli utrzymywał przez jakiś czas kontakt z rodziną to i tak nie mam możliwości zdobycia jego adresu ani żadnych danych o nim.
Cały wątek przejrzałam i wiem, że to szukanie igły w stogu siana. Ale w linkach podawanych odnalazłam w telefonach kilka osób o tym nazwisku. Być może Andre (polsko brzmiące imię) Chodak jest jego wnukiem, mogłabym zadzwonić ale nie znam języka.
Alicja
Terluk

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Terluk »

Witam! Ja tez tak szukałam jak Pani rodziny we Francji i się udało. Odnalazłam wnuków poszukiwanego brata pradziadka. Nie miałam żdnych danych adresowych. Do Francji polacy wyjężdżali do kopalni w okolicy Lill. Tu w książce adresowej wpisałam nazwisko i wybrałam losowo kilka osób z możliwie polsko brzmiącymi imionami. Na początek napisałam do dwóch osób listy po polsku. I jedna z tych osób to był wspomniany wnuk mówiący do dzisiaj po polsku mimo, że się urodził już we Francji, nigdy nie był w Polsce. Dzięki matce też polce umie język i kultywuje tradycję polskie.
Proszę spróbować poprzez adres z książki telefonicznej napisać list komputerowo po polsku.Jeżeli osoba będzie zainteresowana odpowiedzią to poprosi kogoś ewentualnie o przetłumaczenie.

Teresa
BaginskaM

szukam rodziny we Francji

Post autor: BaginskaM »

Witam.
Poszukuję Stanisława Salwowskiego ur.13-11-1882 Kozery koło
Grodziska Mazowieckiego ,syn Franciszka Salwowskiego i Julianny
Wisniewskiej. Wyjechał do Francji podobno około 1920 r.Żaden list się nie zachował. Nie wiem czy się ożenił,kiedy zmarł ,czy pozostała rodzina .
Nazwisko to ukazuje się w HAUT RHIN DEPARTAment 68,ale nie wiem czy to dotyczy tej osoby.
Proszę o pomoc w odszukaniu.
MARZENA
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

Nazwisko to pojawia się w miejscowości Staffelfelden.
Były tam kopalnie potasu.
Licząc na dobra wole urzędników (nie znasz imienia ani daty urodzin dziecka), napisz po angielsku, do urzędu stanu cywilnego:

Mairie de Staffelfelden
État civil
68 850 Staffelfelden
France
Tél. 03 89 55 08 21
Fax. 03 89 55 57 77
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
BaginskaM

Post autor: BaginskaM »

dziękuję, na pewno napiszę :)
PaulinaH

Poszukuję potomków brata babci we Francji

Post autor: PaulinaH »

Witam serdecznie,

jestem pierwszy raz na tym forum, więc z góry przepraszam, że coś mogę opublikować nie tak jak trzeba. Poszukuję jakiegokolwiek śladu po bracie babci, który wyjechał do Francji ok. 1932r., zaraz przed wojną. Jego imię i nazwisko to Wojciech Pajor. Urodził się 03.12.1914 w Dobrocieszu. Imiona rodziców to: Józef i Kunegunda. Za nim wyjechała narzeczona Maria Kraj, ale nie wiadomo czy wzięli ślub. Początkowo wysyłał listy, ale potem kontakt się urwał. Chciałabym odnaleźć jakikolwiek ślad po tej osobie (grób, akt zgonu lub potomków - jeżeli takowi istnieją). Czy mogę prosić o pomoc? Poszukiwania przez Czerwony Krzyż nie odniosły rezultatu, Ambasada zasugerowała wejście na strony geneaologiczne. Bardzo mi zależy na odnalezieniu czegokolwiek, to ma być prezent dla babci.
Awatar użytkownika
Tymowski_Marian

Sympatyk

Post autor: Tymowski_Marian »

Witam PaulineH,
wejdz na stronke www.avis-de-deces.net. To francuska strona z nekrologami. Wpisz w rubryke "par le nom de familie" (u gory, z prawej) nazwisko Pajor. Otrzymasz odpowiedz: Madame Maria Pajor nee Zawaszky, 99 ans. Miejscowosc to 85420 Maillezais. To moze byc trop, ale nie musi byc tropem. To bylo publikowane 10.01.2011 roku.
Pozdrawiam
Marian
Awatar użytkownika
ELADAB

Sympatyk
Ekspert

Post autor: ELADAB »

Witaj.
Jest troche osob o tym nazwisku we Francji ale niestety nigdzie nie widze Wojciecha (moze zmienil imie przy naturalizacji). Ponizej masz strone i 44 osoby o nazwisku Pajor ktore byly naturalizowane we Francji. Sa tam tez nazwy miejscowosci z ktorych pochodza, widze wiele nazw miast polskobrzmiacych:

http://www.genealogie.com/v4/genealogie ... nced=false

A tu mapka pokazujaca narodziny w roznych przedzialach czasowych w roznych departamentach. Widac ze to nazwisko wystepuje w regionach gdzie byly kopalnie czyli Nord, Alzacja i Normandia ...

http://www.geopatronyme.com/cgi-bin/car ... age.y=-817

Poprzygladaj sie, moze cos Ci to pomoze.

Pozdrawiam
Elzbieta
wolfspider666

Sympatyk
Ekspert

Post autor: wolfspider666 »

Ja poszukuję informacji gdzie mógł przebywać przed wojną mój dziadek Alojzy Bożętka (pisano również Bozentka) w latach około 1925-1930 przebywał we Francji. Potem przyjechał do niego brat Stanisław i kuzyn również Stanisław, którzy jednak pozostali we Francji (brat dziadka wrócił do pOlski w latach 70tych niedługo przed śmiercią. Nietstety rodzina nie pamięta w jakiej miejscowości oni wszyskty przebywali, ale z tego co wiem to prawdopodobnie kuzyn dziadka tam został i zmarł. Czy jest jakaś możliwośc, zeby odnaleźc miejsce pobytu tych ludzi ?

z góry dziękuję Daniel
Daniel "Danko" Nowak
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

PaulinaH pisze:Witam serdecznie,

jestem pierwszy raz na tym forum, więc z góry przepraszam, że coś mogę opublikować nie tak jak trzeba. Poszukuję jakiegokolwiek śladu po bracie babci, który wyjechał do Francji ok. 1932r., zaraz przed wojną. Jego imię i nazwisko to Wojciech Pajor. Urodził się 03.12.1914 w Dobrocieszu. Imiona rodziców to: Józef i Kunegunda. Za nim wyjechała narzeczona Maria Kraj, ale nie wiadomo czy wzięli ślub. Początkowo wysyłał listy, ale potem kontakt się urwał. Chciałabym odnaleźć jakikolwiek ślad po tej osobie (grób, akt zgonu lub potomków - jeżeli takowi istnieją). Czy mogę prosić o pomoc? Poszukiwania przez Czerwony Krzyż nie odniosły rezultatu, Ambasada zasugerowała wejście na strony geneaologiczne. Bardzo mi zależy na odnalezieniu czegokolwiek, to ma być prezent dla babci.
Książka telefoniczna http://www.pagesjaunes.fr/pagesblanches ... Express.do
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
PaulinaH

Post autor: PaulinaH »

Bardzo dziękuję za wszystkie podpowiedzi!
kamilo86

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kamilo86 »

Witajcie,

Poszukuje informacji o braciach Andrzeju i Mikołaju Kleinholz / Kleinhole.

Z metryki ślubu Andrzeja wiem, że urodził się we wsi Bytel we Francji około roku 1808-1809. Osiadł w Szubsku parafii Nowe, później w Kutnie ślub nr 1/1839.

Jego młodszy brat Mikołaj ( ur ~1815; zm 1848) używał od 1845 "vel Drzewiecki"

Proszę o wszelkie podpowiedzi jak i gdzie szukać :)

Pozdrawiam,
Kamil
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Kamilu,
Nie ma wsi Bytel we Francji. Przynajmniej ja takiej nazwy nie znalazlam.
Nazwisko jest niemieckie. Moze sa to tereny, ktore kiedys nalezaly do Francji, a dzis znajduja sie w Niemczech ?
Mysle o pograniczu Alzacji i Lotaryngii.
Sprawdz najpierw strony niemieckie.
Pozdrowienia,
Bozenna
kamilo86

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kamilo86 »

Witaj,
dziękuje za odpowiedź.
Na familysearch.org znalazłem indeksy urodzeń dzieci Matthiasa Kleinholz (w metryce ślubu imię ojca Mateusz; dane o matce nie pasują) z początku XIX wieku. Parafia Ewangelicka MUELHEIM AN DER RUHR nad Dusseldorfem.
Zaczynam od złej strony. W pierwszej kolejności poszukam w okolicach Kutna ich w Ewidencji Ludności / Aneksy do ich metryk ślubów itd.

Serdecznie pozdrawiam,
Kamil
wolfspider666

Sympatyk
Ekspert

Post autor: wolfspider666 »

Ponawiam moje zapytanie
Daniel "Danko" Nowak
Zablokowany

Wróć do „Emigracja”