Nazwiska w moim drzewie genealogicznym.

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

pomponik

Sympatyk

Re: Nazwiska w moim drzewie genealogicznym.

Post autor: pomponik »

Witaj Elzbieto,

Czy bys mogla mi podac informaci o Nuszczynskich, Czuprynskich, kwiatkowskich i baginskich bo te nazwiska tez figuruja w moim drzewku genealogiczny. Moi przodkowie pochodza z Bierzwienny, Klodawy, Boryslawice Koscielne.

Pozdrawiam, pomponik
Lipińska_Elżbieta

Sympatyk

Post autor: Lipińska_Elżbieta »

Lipińska_Elżbieta pisze:Cieszy mnie odzew. Znalazłam już krewnych. Chętnie udostępnię informacje dot. przodków i osób z nimi spokrewnionych lub spowinowaconych.
Lipińska_Elżbieta pisze:
Bryś_Martyna pisze:Podbijam temat, bo dodałam bardzo dużo nowych nazwisk :)
Widzę, że mamy przodków z tych samych stron. Moje nazwiska z parafii Pątnów i Mierzyce oraz pobliskich (m.in. Łaszew, Mokrsko, Wieluń, Praszka, Gana i okolice) to: Jabłoński/a, Jarząbek, Nowakowski/a, Witkowski/a, Smaczny/a, Janik, Kurzyński/a, Janyszek, Cielas, Materac/Materacz, Besztak, Kanicki/a, Łyczko, Kowalczyk, Gancarek, Matuszczyk, Kopyciński/a, Perliński/a, Kanicki/a, Tomecki/a, Chałupka, Kabata, Tomala, Straszak, Paluszczak, Ciupa, Ramus, Patyk, Stochmiałek, Małolepszy/a, Wujec, Wojczak, Adamczyk, Janik, Gajda, Wyrwas, Wróbel, Dudek,Ćwikła, Micota, Kluska, Siurdyban, Giec, Wcisło, Kotowski/a, Bernasiński/a, Pietrus, Klimas, Jarząb, Gagatek, Mistygacz/Mitygant/Mistygant.

Natomiast z parafii Dobrów i Janiszew k/Turka oraz z okolicznych miejscowości są to następujące nazwiska: Łuczak (także Bronówek k/Poddębic), Rosiak, Marciniak, Witaszczyk, Kadrzyński/a, Antczak, Rzepecki/a, Rydzewicz, Rodowicz, Śliwka, Płóciennik, Pielarz, Jaskuła, Łączkowski/Łątkowski/a, Kot, Pchła/Pchliński/a.

Z parafii Boleszczyn, Psary i okolice (Spycimierz, Uniejów): Ratajczyk, Szajrych, Chajdas/Hajdas, Pietrzak, Borucki/a, Król, Tomalski/a, Skórka, Nowacki/a,

Z parafii Grzegorzew, Borysławice Kościelne, Ponętów, Koło, Lubstówek, Koszuty, Golina, Osiek Wielki, Kazimierz Biskupi, Kościelec, Wrząca Wielka i okolice(m.in. Zabłocie, Kiełczew): Szymkowski/a, Witkowski/a, Kameduła, Ziółkowski/a, Bylewski/a, Lawendowski/Lewandowski/a, Mielcarek, Pawlak, Gruczyński/Gurczyński/Gruszczyński/a, Wąchnicki/a, Wapniarski/a, Smorawski/a, Grabiński/a, Jeziorski/a, Palmowski/a (parafia Chocz), Marciniak, Czupryński/a, Malec, Błaszczak, Nuszczyński/a, Łaziński/a, Kordylewski/a, Połatyński/a, Słowiński/a, Lenartowicz, Kwiatkowski/a, Rossa, Bartłomiejczyk, Bagiński/a, Jędrzejak/Andrzejak, Jędrzejejewski/Andrzejewski/a, Dobersztyn (parafia Golina).

Z parafii Gidle, Lgota Wielka, Pławno, Dmenin, Radomsko i okolice: Lipiński/a, Porzeżyński/Porzerzyński/a, Zatoń/Zatoński/a, Niewiadomski/a, Kowalewski/a, Wójcik, Bracki/a, Adamek, Krupski/a, Nicpoń, Zwada, Stera/Styra i Sabieta (parafia Makowiska), Koper/Koperek, Gałdecki/a, Flanczewski/a, Janas, Walczak, Wolski/a, Majewski/a, Starostka,

Golub (dziś Golub-Dobrzyń): Jakub Witkowski ur. około roku 1781 - syn Jana i Marianny.

Do Pomponik i innych osób, które mogą pomóc i którym chętnie także pomogę:

Chętnie podzielę się informacjami dot. wspomnianych nazwisk.

Mam sporo Bagińskich w swoim drzewie od początku XIX wieku. Tak nazywała się moja prapra.....babcia po drugim mężu. Miała z nim dzieci. Czupryńscy byli powiązani z Bagińskimi, Szymkowskimi i Witkowskimi oraz Kamedułami i Kwiatkowskimi.

Najmniej informacji mam o Nuszczyńskich - poszukuję rodziców i rodzeństwa Feliksa Nuszczyńskiego, który urodził się w miejscowości Leszcze 29.09.1913 roku, a zginął w obozie koncentracyjnym w Luboniu (Poznań-Żabikowo) 29.04.1944 roku. Miał on żonę Helenę Annę zd. Łazińską i malutkiego syna Romana.

Szukam też informacji o Michale Rosiaku i Józefie Rosiak zd. Marciniak. Mieszkali w Kiełczewie (Smużnym? Czwartym?). Są pochowani na cmentarzu we Wrzącej Wielkiej. Zmarli w latach trzydziestych ubiegłego stulecia lub pod koniec lat dwudziestych. Pochodzili z parafii Dobrów lub Janiszew. Mogli mieszkać wcześniej w miejscowości Dąbrowa k/Koźmina. Nie mogę ustalić ich rodziców.

Szukam też informacji dot. daty śmierci Leonarda Bylewskiego, który mieszkał w Zabłociu (Janówku) k/Grzegorzewa. Zmarł on w 1936 lub 1937 roku w szpitalu w Kole. Jest pochowany na cmentarzu w Kole w grobie razem ze swoją siostrą Emilią Łopatką. Interesują mnie także informacje dot. rodziny Bylewskich z Ponętowa, Grzegorzewa, Gozdowa, Skobielic, Koła i okolic, a także potomków rodziny Kamedułów i potomków Antoniego Wąchnickiego - kowala z XIX wieku mieszkającego w Kościelcu: Scholastyki Bylewskiej (jej mąż miał na imię Stefan), Ludwika Wąchnickiego, Leonarda Wąchnickiego, Heleny i Stanisławy zd. Wąchnickich.
Bryś_Martyna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bryś_Martyna »

Lipińska_Elżbieta pisze:
Widzę, że mamy przodków z tych samych stron. Moje nazwiska z parafii Pątnów i Mierzyce oraz pobliskich (m.in. Łaszew, Mokrsko, Wieluń, Praszka, Gana i okolice) to: Jabłoński/a, Jarząbek, Nowakowski/a, Witkowski/a, Smaczny/a, Janik, Kurzyński/a, Janyszek, Cielas, Materac/Materacz, Besztak, Kanicki/a, Łyczko, Kowalczyk, Gancarek, Matuszczyk, Kopyciński/a, Perliński/a, Kanicki/a, Tomecki/a, Chałupka, Kabata, Tomala, Straszak, Paluszczak, Ciupa, Ramus, Patyk, Stochmiałek, Małolepszy/a, Wujec, Wojczak, Adamczyk, Janik, Gajda, Wyrwas, Wróbel, Dudek,Ćwikła, Micota, Kluska, Siurdyban, Giec, Wcisło, Kotowski/a, Bernasiński/a, Pietrus, Klimas, Jarząb, Gagatek, Mistygacz/Mitygant/Mistygant.

Natomiast z parafii Dobrów i Janiszew k/Turka oraz z okolicznych miejscowości są to następujące nazwiska: Łuczak (także Bronówek k/Poddębic), Rosiak, Marciniak, Witaszczyk, Kadrzyński/a, Antczak, Rzepecki/a, Rydzewicz, Rodowicz, Śliwka, Płóciennik, Pielarz, Jaskuła, Łączkowski/Łątkowski/a, Kot, Pchła/Pchliński/a.

Z parafii Boleszczyn, Psary i okolice (Spycimierz, Uniejów): Ratajczyk, Szajrych, Chajdas/Hajdas, Pietrzak, Borucki/a, Król, Tomalski/a, Skórka, Nowacki/a,

Z parafii Grzegorzew, Borysławice Kościelne, Ponętów, Koło, Lubstówek, Koszuty, Golina, Osiek Wielki, Kazimierz Biskupi, Kościelec, Wrząca Wielka i okolice(m.in. Zabłocie, Kiełczew): Szymkowski/a, Witkowski/a, Kameduła, Ziółkowski/a, Bylewski/a, Lawendowski/Lewandowski/a, Mielcarek, Pawlak, Gruczyński/Gurczyński/Gruszczyński/a, Wąchnicki/a, Wapniarski/a, Smorawski/a, Grabiński/a, Jeziorski/a, Palmowski/a (parafia Chocz), Marciniak, Czupryński/a, Malec, Błaszczak, Nuszczyński/a, Łaziński/a, Kordylewski/a, Połatyński/a, Słowiński/a, Lenartowicz, Kwiatkowski/a, Rossa, Bartłomiejczyk, Bagiński/a, Jędrzejak/Andrzejak, Jędrzejejewski/Andrzejewski/a, Dobersztyn (parafia Golina).

Z parafii Gidle, Lgota Wielka, Pławno, Dmenin, Radomsko i okolice: Lipiński/a, Porzeżyński/Porzerzyński/a, Zatoń/Zatoński/a, Niewiadomski/a, Kowalewski/a, Wójcik, Bracki/a, Adamek, Krupski/a, Nicpoń, Zwada, Stera/Styra i Sabieta (parafia Makowiska), Koper/Koperek, Gałdecki/a, Flanczewski/a, Janas, Walczak, Wolski/a, Majewski/a, Starostka,

Golub (dziś Golub-Dobrzyń): Jakub Witkowski ur. około roku 1781 - syn Jana i Marianny.

Niestety, większość podanych przez Panią nazwisk w ogóle nie występuje w moim drzewie genealogicznym. Wyjątkami są: Ciupa, Chałupka, Kowalczyk - nazwiska noszone przez moich przodków z Pątnowa :)
Pozdrawiam
Martyna

http://zytniowjelonki.blogspot.com/
Szukam aktu małżeństwa Andrzeja Brysia z Dorotą Michniewską/Kubacką/Mrówką, 1829-1831.
Lipińska_Elżbieta

Sympatyk

Bryś_Martyna pisze:
Lipińska_Elżbieta pisze:

Niestety, większość podanych przez Panią nazwisk w ogóle nie występuje w moim drzewie genealogicznym. Wyjątkami są: Ciupa, Chałupka, Kowalczyk - nazwiska noszone przez moich przodków z Pątnowa :)
Dziękuję za odpowiedź. Podczas wyszukiwania moich przodków bardzo cieszę się, gdy znajduję ich rodzeństwo i innych krewnych. Dodaję ich do drzewa genealogicznego. Dzięki temu mam jaśniejszy obraz rodziny. Parafię Pątnów oraz okoliczne rozpracowuję już dość dawno - znalazłam przodków z przełomu XVIII i XIX wieku. Być może uda nam się ustalić coś wspólnego. Pozdrawiam
Bryś_Martyna

Sympatyk
Nowicjusz

Moim najstarszym znanym przodkiem jest Szymon Chałupka, ur. ok.1775r. (nie mam jeszcze dokładnych danych). Jego żona to Franciszka z Ciupów, a matka ich synowej to Marianna Zawadka z Kowalczyków. Może coś znajdziemy :)
Ostatnio zmieniony czw 04 lip 2013, 11:15 przez Bryś_Martyna, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Martyna

Szukam aktu małżeństwa Andrzeja Brysia z Dorotą Michniewską/Kubacką/Mrówką, 1829-1831.
Lipińska_Elżbieta

Sympatyk

Bryś_Martyna pisze:Moim najstarszym znanym przodkiem jest Szymon Chałupka, ur. ok.1775r. (nie mam jeszcze dokładnych danych). Jego żona to Franciszka z Ciupów,a matka ich synowej to Marianna Zawadka z Kowalczyków. Może coś znajdziemy :)
Pierwsza żona mojego pradziadka Franciszka Jabłońskiego z Bieńca parafia Pątnów (wcześniej Dzietrzniki) pochodziła z Ciupów. To nazwisko przewija się w drzewie dość często. Z tego co wiem, to wszyscy w tych okolicach sa w jakiś sposób spokrewnieni lub spowinowaceni. Pewnie uda nam się znaleźć coś wspólnego. Myślę jednak, że jacyś nasi prapra...dziadkowie się znali. Czy masz jakieś stare zdjęcia rodziny? Chętnie się wymienię.
Ostatnio zmieniony pt 05 lip 2013, 11:22 przez Lipińska_Elżbieta, łącznie zmieniany 1 raz.
Bryś_Martyna

Sympatyk
Nowicjusz

Napisałam na PW :)
Pozdrawiam
Martyna

Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

W 1845r. we Lwowie zmarła Katarzyna zd. Bryś, córka Józefa.
Mam nadzieję, że się przyda :D

Obrazek
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Bryś_Martyna

Sympatyk
Nowicjusz

Dzięki, może kiedyś przyłączę do drzewa :)
Pozdrawiam
Martyna

MichalWPR

Sympatyk

Post autor: MichalWPR »

pomponik pisze:Witaj Elzbieto,

Czy bys mogla mi podac informaci o Nuszczynskich, Czuprynskich, kwiatkowskich i baginskich bo te nazwiska tez figuruja w moim drzewku genealogiczny. Moi przodkowie pochodza z Bierzwienny, Klodawy, Boryslawice Koscielne.

Pozdrawiam, pomponik
Czupryńscy z Borysławic Kościelnych i Bylic to moi przodkowie. Na cmentarzu w Borysławicach pochowany jest mój prapraprapradziadek (dużo "pra":) ), Wojciech Czupryński. Chętnie podzielę się wiedzą, którą dysponuję i, jeszcze chętniej, dowiem się czegoś nowego o Czupryńskich z tamtych okolic.

Pomponik, wysłałem do Ciebie wiadomość prywatną.
pomponik

Sympatyk

Post autor: pomponik »

Witaj Michale,

Juz ci wyslalam odpowiedz na pw,

Pozdrawiam, pomponik
Bryś_Martyna

Sympatyk
Nowicjusz

Odświeżam temat ;)
Pozdrawiam
Martyna

Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Witaj Martyno,
Nie znalazłam nazwisk łączących się z moimi bliskimi, ale zauważyłam, że masz sporo danych z Ruszkowa i okolic, a ja poszukuję aktu urodzenia w Ruszkowie mojego pradziadka Józefa Lachowicza ok.1844 roku i niestety nigdzie nie widzę indeksów i metryk z Gostynina. Jego rodzice Jakób i Salomea byli młynarzami na tym terenie i może występowali jako chrzestni w posiadanych przez Ciebie metrykach? Proszę uprzejmie o pomoc i podpowiedź jak zdobyłaś dane o bliskich z tego terenu?

Serdecznie pozdrawiam
Janina
Bryś_Martyna

Sympatyk
Nowicjusz

Witam :) Niestety, nigdzie nie przewinęło się w moich aktach nazwisko Lachowicz. Pisze Pani, że poszukuje metryk z Gostynina - moi przodkowie, mieszkający w Ruszkowie, należeli do parafii Dobrów. "Mój" Ruszków leży w woj. wielkopolskim, a podejrzewam, że Pani pisze o Gostyninie z mazowieckiego. Akty znalazłam na http://szukajwarchiwach.pl/ , a indeksy tu - http://www.basia.famula.pl/
Życzę powodzenia w poszukiwaniach :)
Pozdrawiam
Martyna

Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Och dziękuję bardzo i żałuję, że to innych Ruszków.:( Tak "mój" jest w mazowieckim i dane mam z aktu ślubu moich pradziadków w Żychlinie woj. łódzkie w dniu 31.01.1866 roku. Na terenie Wielkopolski, Kujaw i Pomorza mieszkała moja rodzina ze strony Mamy, a Taty w mazowieckim i łódzkim i mam tu duuużo szukania metryk.
Bardzo dziękuję za odpowiedź i wzajemnie życzę powodzenia w poszukiwaniach przodków. :)

Pozdrawiam
Janina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”