Archiwum Państwowe w Łodzi
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Dziękuję wszystkim za pomoc i wskazówkiTomek1973 pisze: Jesli będzie pan w Łodzi, panie Darku, zapraszam do archiwum w Piotrkowie. Tutaj nie ma żadnych limitów i ograniczeń dziennych, a księgi są przynoszone na bieżąco.
Pozdrawiam serdecznie.
Panie Tomku, dzięki za zaproszenie do Piotrkowa, kiedyś na pewno wyruszę na podbój, ale najpierw załatwię Łódź .
Pozdrawiam darek
ps. (Do pana Tomka-teściowa musi poczekać
-
Janussz_R.

Kto mi pomoże_Archiwum Państwowe w Łodzi
W aktach USC parafii rzym-kat. w Siemkowicach z roku 1877 w księdze urodzeń poz. 26 jest akt urodzenia
Franciszki Rabendy c. Kazimierza i Agnieszki z Kurzynogów małżonków Rabenda. Urodziła się dnia 1/13 lutego
1877 r. ochrzczona 6/18 lutego 1877 r. (daty wg. kalendarza rosyjskiego, akt pisany po rosyjsku)
Pozdrawiam Janusz.
Franciszki Rabendy c. Kazimierza i Agnieszki z Kurzynogów małżonków Rabenda. Urodziła się dnia 1/13 lutego
1877 r. ochrzczona 6/18 lutego 1877 r. (daty wg. kalendarza rosyjskiego, akt pisany po rosyjsku)
Pozdrawiam Janusz.
Bardzo dziękuję Panie Januszu za tą metrykę, jestem ogromnie wdzięczny, tym bardziej, że to była ostatnia osoba której szukałem wśród moich prapradziadków i miałem z nią trochę problemów, ponieważ nie moglem zidentyfikować parafii w której była Ona ochrzczona, jeszcze raz Panu bardzo dziękuję, a tak na marginesie to można potraktować jako prezent na urodziny które mam za dwa dni:), bardzo dziękuję
Panie Januszu ale mam jedno pytanie która data jest z kalendarza Polskiego a która z rosyjskiego?
Pozdrawiam,
Kamil
Wysłany: 04-02-2009 - 15:13 *
Aha, a czy też Franciszka urodziła się w Chorzewie? jak jej siostry?
Pozdrawiam,
Kamil
*(scalenie wysyłanych wypowiedzi na forum)
Panie Januszu ale mam jedno pytanie która data jest z kalendarza Polskiego a która z rosyjskiego?
Pozdrawiam,
Kamil
Wysłany: 04-02-2009 - 15:13 *
Aha, a czy też Franciszka urodziła się w Chorzewie? jak jej siostry?
Pozdrawiam,
Kamil
*(scalenie wysyłanych wypowiedzi na forum)
-
Janussz_R.

Franciszka urodziła się w miejscowości Tuchań 13 lutego 1877r. ochrzczona zaś 18 lutego 1877r. w Siemkowicach.
Pozdrawiam Janusz.
Pozdrawiam Janusz.
Aha, teraz wszystko rozumiem, a z tym Tuchaniem to mnie Pan zaskoczył, myślałem, że Franciszka urodziła się w Chorzewie, jak siostry, jeszcze raz Panu dziękuję za tą metrykę
Pozdrawiam,
Kamil
Pozdrawiam,
Kamil
Archiwum w Łodzi - akt urodzenia
Szukam potwierdzenia wpisu urodzenia mej prababki. Urodziła się w Marzęcicach, parafia Makowiska, pow. noworadomski (w/g Słownika Geograficznego) prawdopodobnie w 1849r. Tych ksiąg nie ma w Archiwum w Częstochowie lecz są w Archiwum Państwowym w Łodzi.Gdyby ktoś bywał w tymże archiwum to miałbym prośbę o sprawdzenie aktu urodzenia. Szczegółowe dane podam na maila.Prawdopodobieństwo daty jest dość duże gdyż osoba jest w spisie ludności. Pozdrawiam Jurek Rykała
Jurek
Podaj o co chodzi postaram się sprawdzić ten akt
pozdrawiam Eliza
Podaj o co chodzi postaram się sprawdzić ten akt
pozdrawiam Eliza
pozdrawiam serdecznie
Eliza
poszukuję aktu urodzenia Wincenty Rychliński ok.roku 1792 syn Mateusza
Eliza
poszukuję aktu urodzenia Wincenty Rychliński ok.roku 1792 syn Mateusza
A jaka to gmina?
Witam serdecznie,
Jeśli byłby ktoś w najbliższym czasie w AP w Łodzi, miałbym ogromną prośbę. Wygląda na to, że udało się rozszyfrować tajemniczą "Zieloną koło Ostrowska", w której miał urodzić się mój przodek, później zamieszkały we Włocławku. Otóż jest całkiem blisko Włocławka (szczególnie, że do Włocławka z tamtych właśnie rejonów prowadzi droga, i prowadziła już od dawna) - wieś Zieleniec obok Ostrowów (? - Ostrowy). W prawdzie jest to parafia Krośniewice, ale Ostrowy i Zieleniec znajdują się w bliskiej od siebe odległości, a Ostrowy są większe.
W każdym razie, według Księgi ludności stałej m. Włocławka, mój przodek Leopold Roman Dąbkowski miał urodzić się 17 lutego 1834r. Podczas narodzin syna w 1878r. miał mieć 40 lat, a więc urodzony ok. 1838 - ale to chyba nie jest prawdą. W AP w Łodzi znajduje się następujący zbiór: 1529/0 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Krośniewicach. Tam są akta urodzeń z interesujących mnie lat. Jeśli ktoś mógłby mi pomóc, byłbym bardzo wdzięczny.
Z góry dzięki! Pozdrowienia z zagranicy,
Karol
Jeśli byłby ktoś w najbliższym czasie w AP w Łodzi, miałbym ogromną prośbę. Wygląda na to, że udało się rozszyfrować tajemniczą "Zieloną koło Ostrowska", w której miał urodzić się mój przodek, później zamieszkały we Włocławku. Otóż jest całkiem blisko Włocławka (szczególnie, że do Włocławka z tamtych właśnie rejonów prowadzi droga, i prowadziła już od dawna) - wieś Zieleniec obok Ostrowów (? - Ostrowy). W prawdzie jest to parafia Krośniewice, ale Ostrowy i Zieleniec znajdują się w bliskiej od siebe odległości, a Ostrowy są większe.
W każdym razie, według Księgi ludności stałej m. Włocławka, mój przodek Leopold Roman Dąbkowski miał urodzić się 17 lutego 1834r. Podczas narodzin syna w 1878r. miał mieć 40 lat, a więc urodzony ok. 1838 - ale to chyba nie jest prawdą. W AP w Łodzi znajduje się następujący zbiór: 1529/0 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Krośniewicach. Tam są akta urodzeń z interesujących mnie lat. Jeśli ktoś mógłby mi pomóc, byłbym bardzo wdzięczny.
Z góry dzięki! Pozdrowienia z zagranicy,
Karol
Pozdrawiam,
Karol.
Karol.
- Boretti_Jerzy

- Kontakt:
Witam
Będąc w AP nie stwierdziłem w metrykach Krośniewic z lat 1833-1842 (mikrofilm) żadnej osoby o nazwisku Dąbkowski(a). Nie było też żadnego wpisu z jakiegokolwiek Zieleńca.
Wnioskuję, że ten Zieleniec należy do Parafii Imielno.
Jeżeli jest Pan pewien, że chodzi właśnie o ten Zieleniec (w Polsce jest ok. 10, a w bliskich okolicach 2, ten drugi bliżej Gostynina), to będąc następnym razem w AP sprawdzę Parafię Imielno.
Pozdrawiam
Będąc w AP nie stwierdziłem w metrykach Krośniewic z lat 1833-1842 (mikrofilm) żadnej osoby o nazwisku Dąbkowski(a). Nie było też żadnego wpisu z jakiegokolwiek Zieleńca.
Wnioskuję, że ten Zieleniec należy do Parafii Imielno.
Jeżeli jest Pan pewien, że chodzi właśnie o ten Zieleniec (w Polsce jest ok. 10, a w bliskich okolicach 2, ten drugi bliżej Gostynina), to będąc następnym razem w AP sprawdzę Parafię Imielno.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony śr 20 maja 2009, 07:30 przez Boretti_Jerzy, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam,
Dziękuję za odpowiedź. Dziwna sprawa, zwłaszcza, że w Słowniku Geograficznym KP, owe Ostrowy są w parafii Zieleniec. Ale może ta druga miejscowość była w innej parafii. Sprawdzę to i dam znać.
Dziękuję za pomoc!
P.S. Sprawdziłem, ten Zieleniec był wtedy w parafii Imielno. Co do pewności, niestety jej nie mam, myślę, że jest dużo możliwych kombinacji "Zielona koło Ostrowska", ale geograficznie pasuje bardzo dobrze, plus rodzinne legendy w jakimś stopniu to potwierdzają, więc... może to to? Z góry dziękuję za sprawdzenie.
Dziękuję za odpowiedź. Dziwna sprawa, zwłaszcza, że w Słowniku Geograficznym KP, owe Ostrowy są w parafii Zieleniec. Ale może ta druga miejscowość była w innej parafii. Sprawdzę to i dam znać.
Dziękuję za pomoc!
P.S. Sprawdziłem, ten Zieleniec był wtedy w parafii Imielno. Co do pewności, niestety jej nie mam, myślę, że jest dużo możliwych kombinacji "Zielona koło Ostrowska", ale geograficznie pasuje bardzo dobrze, plus rodzinne legendy w jakimś stopniu to potwierdzają, więc... może to to? Z góry dziękuję za sprawdzenie.
Pozdrawiam,
Karol.
Karol.