Żychlin - plan miasta i gazety (XIX w.)

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Alan_Jakman

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Alan_Jakman »

Witam,
gdzie mogę znaleźć plan Żychlina z XIX wieku? Chciałbym umiejscowić domy moich przodków na takiej mapie/planie i mniej więcej porównać ją do dzisiejszej mapy tego miasta.
Mam również pytanie odnośnie żychlińskich gazet. Czy takowe w ogóle istniały? Także mam na myśli okres XIX wieku. Moi przodkowie byli z zawodu rzeźnikami, kołodziejami i szewcami. Niektórzy opisani są jako mieszczanie, więc może udałoby się odnaleźć w ówczesnych gazetach jakiekolwiek informacje na ich temat?
Generalnie poszukuje w Żychlinie nazwisk :Głogowski, Borowicz, Pachniewski, Wiśniewski, Skoczylas oraz Rzepecki.

Z góry dziękuje za pomoc :D
Pozdrawiam,
Alan Jakman

Periodyk genealogiczny
More Maiorum
kmarekm

Post autor: kmarekm »

Bogdan Popławski Żychlin początki rozwoju przestrzennego w pdf.
pozdrawiam
Marek
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Re: Żychlin - plan miasta i gazety (XIX w.)

Post autor: Janina_Tomczyk »

kmarekm pisze:Bogdan Popławski Żychlin początki rozwoju przestrzennego w pdf.
pozdrawiam
Marek
Bardzo dziękuję Marku za tę podpowiedź, bo także interesuję się Żychlinem miastem, w którym w 1866 roku urodziła się moja babcia Stanisława Lachowicz. To bardzo interesująca publikacja, ale zauważyłam wiele odwołań do pracy dr Jana Józefeckiego, który pisał o Żychlinie tak jak o Skierniewicach i wielu innych miejscowościach z łódzkiego. Czytałam jego publikację na temat Gminy Głuchów pow. skierniewicki i jest tam wiele nazwisk mieszkańców tamtejszych wiosek. Sądzę, że również w pracy na temat Żychlina mógł opisać mieszczańskie rodziny i cechy rzemieślników w Żychlinie.

Pozdrawiam
Janina :)
Alan_Jakman

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Re: Żychlin - plan miasta i gazety (XIX w.)

Post autor: Alan_Jakman »

Również bardzo dziękuje za pomoc. Podobnie jak Panią Janinę interesowałaby mnie praca dra Józefeckiego, szczególnie jeśli w innych publikacjach podawał on nazwiska mieszkańców.
Pozdrawiam,
Alan Jakman

Periodyk genealogiczny
More Maiorum
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”