Archiwum Archidiecezjalne w Poznaniu

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Tomasz_Swierzb

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Tomasz_Swierzb »

Witajcie ;)
Pani Joanno, zgodnie z Pani życzeniem zamieszczam tutaj moją prośbę ;)
Dotarłem do aktu zgonu moje prababci Józefy Olczyk zd. Mańkowskiej z którego wynika, że urodziła się 7.10.1895 roku w Besiekierach i tu właśnie pojawia się nieścisłość, bo moja babcia i jej siostry uważały, że ich mama urodziła się w innym miejscu... Jakbym mógł poprosić o sprawdzenie czy w księgach z tego roku jest akt urodzenia Józefy Mańkowskiej...
Jeżeli miałaby Pani możliwość to proszę zerknąć ze trzy lata wstecz czy nie ma tam może aktu małżeństwa rodziców Józefy : Stanisław Mańkowski i Zofia... Z tego co wiem to Zofia zmarła między 1904-1906 rokiem... Jeżeli mogłaby Pani sprawdzić te informacje byłbym bardzo wdzięczy i jednocześnie zobowiązany do pomocy w łódzkich archiwach.
Informacje te dotyczą parafii Grabów powiat Łęczycki...
Pozdrawiam serdecznie z Łodzi Tomek.
Awatar użytkownika
anowi1958

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: anowi1958 »

Witaj Joasiu!
Reasumując, po moich ostatnich poszukiwaniach Pelagii prosiłabym Cię jeślibyś mogła przy swojej wizycie w AAPoznań o sprawdzenie:
1.Parafia Sobota - rok 1850 ślub Hipolit Nowacki (ojciec Jakub, matka Wiktoria Gniotowska) i Pelagia Kowalska - sprawdzić rodziców Pelagii - czy są to może Jakub i Rozalia?

2.Parafia Sobota - rok 1828 - czy urodziła się Pelagia Kowalska i ewentualne dane rodziców. Przeglądałam mikrofilmy z Soboty lata 1818-1849, ale z brakami w rocznikach. brak całego roku 1828 i urodzeń z 1826. braków jest więcej, ale dotyczące Pelagii to raczej rok 1828, w ostateczności 1826.

3.Parafia Skoki - rok 1852 - czy urodziła się Stanisława Nowacka córka Hipolita i Pelagii. Odnalazłam akt ślubu Stanisławy - wynika z niego że miała 17 lat w dniu ślubu i urodziła się w Skokach. Mogła ewentualnie urodzić się w 1851 lub 1853, ale to już za dużo szukania, nie chcę Cię obciążać.

Ja mogę zrewanżować się szukaniem w archiwum w Kielcach, albo ewentualnie jak będę przeglądać jakieś zamówione mikrofilmy do mojego archiwum. obecnie czekam na mikrofilmy z AP Koszalin - będzie to parafia Radawnica, Sławianowo i Złotów.
Pozdrawiam

Iwona
Joanna_Lewicka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Joanna_Lewicka »

Iwonko,
Myślę, że w przyszłym tygodniu będę mogła to poprzeglądać.
Jeśli chodzi o Kielce, to jeszcze wczoraj żyłam w przekonaniu, że nie mam tam żadnych przodków, ale genealogia jest pełna niepodzianek, a moi przodkowie ciągle się przemieszczali, słowem - właśnie coś odkryłam w Twoim regionie :) .O tym jednak napiszę później.
Pozdrawiam -
Joanna
Awatar użytkownika
anowi1958

Sympatyk
Nowicjusz

Joasiu!
Jestem w tej chwili bezrobotna czyli wolna i w archiwum mogę bywać na co dzień. Do 11 października chodzę na rehabilitację, ale od 14 jestem wolna i mogę być w archiwum codziennie. Jeśli chodzi o przyszły tydzień to w grę wchodzi poniedziałek i czwartek, wtedy archiwum czynne po południu. Na rehabilitację chodzę na tz. oddział dzienny to mi schodzi parę godzin do południa. Napisz co potrzebujesz, to ja to sobie zamówię na określony termin. Zawsze robię w ten sposób, zamawiam osobiście lub mailem "na konkretny termin", żebym nie musiała czekać w danym dniu. A tak to przychodzę i od razu mam gotowe do przeglądania.Pozdrawiam

Iwona
Joanna_Lewicka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Joanna_Lewicka »

Iwonko!
W takim razie bardzo Cię proszę o przejrzenie (w dogodnym momencie, nieśpiesznie :) ) urodzeń z roku 1816 w miejscowości Przysucha. Z Bazy Pradziad wynika, że księgi i mikrofilmy z lat 1810-1825 są w Archiwum Państwowym w Kielcach (zespół 596/0). Interesuje mnie metryka Ludwika Śniechowskiego, syna Jana Śniechowskiego i Józefy z Jezierskich - moich 4xpradziadków. O ile o Janie wiem sporo, to Józefa jest dla mnie zagadką, ale właśnie wczoraj doczytałam się, że ich najstarszy syn, Ludwik, urodził się w Przysusze (dla mnie nowość, bo dotychczas znane mi tereny moich Śniechowskich to ziemia płocka i wieluńska), więc jest prawdopodobne, że może Józefa pochodziła z Przysuchy. Pierwszym krokiem powinno być zatem znalezienie aktu urodzenia Ludwika i o to właśnie Cię proszę. Mam nadzieję, że podaję prawidłowy rok (wyliczony z aktu ślubu i urodzeń dzieci).
Pozdrawiam serdecznie -
Joanna
Awatar użytkownika
Queenmagic

Sympatyk

Post autor: Queenmagic »

Witam!
Jesli mogę się przyłączyć do prośby. Chodzi mi o wynotowanie danych z dwóch aktów małżeństwa:

Józef Wojciechowski i Zofia Tomaszewska (Tomasianka) ślub w roku1848 parafia Odolanów
Jakub Woyciechowski i Agnieszka Jakub (Jakubowna) ślub w roku 1809 parafia Odolanów

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję
Daria Wilczyńska - Zięba

Wilczyński- Cielętniki, Sosnowiec, Lututów
Chimowski, Himowski - Kromołów, Łazy, Ciągowice
Kępski, Kempski - Przerąb, Stanowiska
Jawor, Olesiak, Hasior, Ciuła - Krasne Potockie, Chomranice
Bielewska (Bielawska) - Klonowa
Awatar użytkownika
anowi1958

Sympatyk
Nowicjusz

Joasiu!
Punk 3. moich poszukiwań nieaktualny. To nie chodzi o Skoki, to są Stoki , niedaleko parafii Miłosław. Tą parafię przeglądałam, ale są braki w rocznikach, akurat nie ma 1850-1853, sprawdzałam na stronie AAPoznań, tam nie ma tej parafii. Czyli zostaje mi tylko kwerenda w Gnieźnie bo tam jest. To Ciebie tylko proszę o sprawdzenie w parafii Sobota wg. punktu 1 i 2. Dla Ciebie sprawdzę zaraz po niedzieli.

Iwona
Awatar użytkownika
anowi1958

Sympatyk
Nowicjusz

Joasiu! W czwartek będę w archiwum, myślę, że uda mi się wtedy sprawdzić Twoją Przysuchę. Byłam w poniedziałek, ale nie zdążyłam bo musiałam dokończyć moje mikrofilmy zamówione z innego archiwum, bo już musiały iść do odesłania. Pozdrawiam

Iwona
dRob

Sympatyk
Mistrz

Post autor: dRob »

A propos Śniechowskich i Przysuchy...
Rzuciłem okiem przy okazji ... akt urodz. Ludwika Śniechowskiego ma nr 58/1816. Nazwisko Jezierski raczej nie pochodzi z parafii przysuskiej.
Pozdrawiam,
Robert
Awatar użytkownika
Marta_Błażejowska

Sympatyk
Adept

Post autor: Marta_Błażejowska »

Dzień dobry

Pani Iwono jeśli mogę się dołączyć do prośby to proszę o wynotowanie danych z aktu małżeństwa. Chodzi o ślub Michał Wiatrowskiego i Joanny Jóźwiakowskiej z 22.08.1897 roku w Poznaniu kościół św. Marcina. Wedle Bazy danych AAP sygnatura jednostki to PM 232/38.
Posiadam skrócony odpis tego aktu, ale na nim tylko imiona świadków.

Nr księgi z odpisu 1897/141.

Bardzo dziękuję
Ostatnio zmieniony śr 09 paź 2013, 17:50 przez Marta_Błażejowska, łącznie zmieniany 3 razy.
Marta

Szukam :
Wiatrowski, Jóźwiakowski, Szymański, Stefaniak, Prawucki, Rąbczewski, Brudzewski, Kowalewski - Wielkopolska
Błażejowski, Fryc, Błażejowicz, Łopaciuch - Pysznica i okolice
Konieczny, Kowalczyk - Małopolska, Sosnowiec
Awatar użytkownika
anowi1958

Sympatyk
Nowicjusz

Pani Marto, powyższą prośbę należy kierować do Joasi, nie do mnie. Ja mogę tylko w AP Kielce, to Joasia bywa w AAPoznań.

Iwona
Awatar użytkownika
Queenmagic

Sympatyk

Pani Iwono :)

Na fali tego co Pani napisała powyżej. Jeśli miałaby Pani czas i ochotę prosiłabym o sprawdzenie w AP Kielce następujacego aktu:

1859/0
Akta stanu cywilnego parafii rzymskokatolickiej w Koniecpolu
Akt urodzenia Michała Himowskiego syna Nikodema i Weroniki Gładysz (Gładysińskiej) Koniecpol 1868 lub1869 rok

Dziękuję i pozdrawiam
Daria Wilczyńska - Zięba

Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Panią Iwoną nie jestem, ale myślę, że mogę pomóc :)

http://img266.imageshack.us/img266/8619/d1po.jpg
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Queenmagic

Sympatyk

Marcinie!
Wlaśnie połączyłeś mojego pradziadka Józefa Himowskiego z jego ojcem Michałem i całą familią Himowskich z Koniecpola (mam już tam odszukanych ponad 60 aktów) Brakowało mi tylko tego "ogniwka". Cieszę się jak dziecko!!! Wielkie dzięki Marcinie, jestes wielki :)

W obliczu tego co zobaczyłam mam pytanie czy do małżeństw z Koniecpola między 1884 a 1894 rokiem też może masz dostęp ? (w GenBazie są do 1872 )

Pozdrawiam serdecznie :)
Daria Wilczyńska - Zięba

Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Cieszę się, że mogłem pomóc :)
W genbazie widzę najstarsze księgi z 1692r. Mogę sprawdzić np. dane z lat 1582-1691 :)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”