Podróże po cmentarzach Ukrainy tom II - służę pomocą
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Re: cmentarz Rohatyn
Proszę o sprawdzenie nazwiska Trzciński. Kołomyja lub okolice.
Jan
Jan
- Batogowski_Sergij

Mam mnostwo zdjec z cmentarza w Stezarzycach, takze mam spisy ludzi mieszkajacych w tej wiosce przed wojna. Prosze pisac pod email: manualll80@gmail.com Chetnie pomoge.
Pozdrawiam,
Sergij z Ukrainy
Pozdrawiam,
Sergij z Ukrainy
Dzień dobry,
Quit-Lubomirski, Lubomirecki nie ma grobów. KOŁOMYJA" Grobowiec rodzinny Korczak,Skoruta-Skórewicz,Dębscy, a w nim Tadeusz Białowąs absolwent praw 1891-1918", kolejny " Zofia z Morelowskich Białowąsowa 1874-1937".
Jan
Nazwisko Trzciński w tomie I nie występuje.
Miłego dnia,
Bogdan
Quit-Lubomirski, Lubomirecki nie ma grobów. KOŁOMYJA" Grobowiec rodzinny Korczak,Skoruta-Skórewicz,Dębscy, a w nim Tadeusz Białowąs absolwent praw 1891-1918", kolejny " Zofia z Morelowskich Białowąsowa 1874-1937".
Jan
Nazwisko Trzciński w tomie I nie występuje.
Miłego dnia,
Bogdan
-
Joanna_Lewicka

Do Julii:
"Tu spoczywa Józefa Bobrowska zm. 27.11.1880 / Marcin Bobrowski zm. 15.1.1881 / Spokój ich dudzom" - inskrypcja na przedniej ścianie pomnika.
"Jan Marcin Bobrowski zm. 25.3.1898 / Marja bobrowska zn. 6.6. 1930 / Janina Paluchowska zm. 30.5.1921 / Prosza o modlitwę" - inskrypcja na lewej ścianie pomnika.
Nagrobek kamienny, pozbawiony krzyża. Tablica inskrypcyjna z szarego marmuru (na przodzie) oraz blaszana (na stronie lewej).
"Tu spoczywa Józefa Bobrowska zm. 27.11.1880 / Marcin Bobrowski zm. 15.1.1881 / Spokój ich dudzom" - inskrypcja na przedniej ścianie pomnika.
"Jan Marcin Bobrowski zm. 25.3.1898 / Marja bobrowska zn. 6.6. 1930 / Janina Paluchowska zm. 30.5.1921 / Prosza o modlitwę" - inskrypcja na lewej ścianie pomnika.
Nagrobek kamienny, pozbawiony krzyża. Tablica inskrypcyjna z szarego marmuru (na przodzie) oraz blaszana (na stronie lewej).
- jkpsgenealogia

- Kontakt:
Joanno,
Bardzo serdecznie Ci dziękuję.
julia
Bardzo serdecznie Ci dziękuję.
julia
julia
Szukam ślubu: Bobrowski Stanisław z Urszula Marzec 1776-1779 w rejonie małopolska-świętokrzyskie
Szukam ślubu: Bobrowski Stanisław z Urszula Marzec 1776-1779 w rejonie małopolska-świętokrzyskie
Zeby to byl Teodor, to bylabym szczesliwaBODEK pisze:Dzień dobry,
Quit-Lubomirski, Lubomirecki nie ma grobów. KOŁOMYJA" Grobowiec rodzinny Korczak,Skoruta-Skórewicz,Dębscy, a w nim Tadeusz Białowąs absolwent praw 1891-1918", kolejny " Zofia z Morelowskich Białowąsowa 1874-1937" (...)
Jakos na niczym spelzaja moje poszukiwania na Ukrainie, nie moge nigdzie znalezc punktu zaczepienia.
"Jakoś na niczym spełzają moje poszukiwania na Ukrainie, nie mogę nigdzie znaleźć punktu zaczepienia".
Quit, tak, to prawda bazując na "Podróżach po cmentarzach Ukrainy" to szansa jest jak 1:1000 kiedy kupiłem pierwszy tom w 2008 roku, reedycja bo z tego co napisano
pierwszy nakład ukazał się w 1998 roku. I zabrałem tę książkę na Ukrainę, na konkretny cmentarz opisany przez autora to ilość przeklęstw zaczynających się na "ch" czy "k" była większa od opisanych w niej grobów. A prawda jest taka, że gdyby autor miał spisać wszystkie groby również "te nie ciekawe" i tylko z inskrypcjami w języku polskim to na jeden tom przypadała by jedna, no może góra dziesięć miejscowości. To moje prywatne zdanie, potwierdzone własnymi poszukiwaniami na Ukrainie.
Tyle,
Bogdan
Quit, tak, to prawda bazując na "Podróżach po cmentarzach Ukrainy" to szansa jest jak 1:1000 kiedy kupiłem pierwszy tom w 2008 roku, reedycja bo z tego co napisano
pierwszy nakład ukazał się w 1998 roku. I zabrałem tę książkę na Ukrainę, na konkretny cmentarz opisany przez autora to ilość przeklęstw zaczynających się na "ch" czy "k" była większa od opisanych w niej grobów. A prawda jest taka, że gdyby autor miał spisać wszystkie groby również "te nie ciekawe" i tylko z inskrypcjami w języku polskim to na jeden tom przypadała by jedna, no może góra dziesięć miejscowości. To moje prywatne zdanie, potwierdzone własnymi poszukiwaniami na Ukrainie.
Tyle,
Bogdan
- Irena_Kaczmarek

Dzień dobry,
Czy mógłbym prosić o sprawdzenie następujących nazwisk:
Chudoba, Rech - najprawdopodobniej Złoczów i Łopatyn
Hejłasz (lub Hajłasz), Bassarab, Krzemień i Przystawski - Milatyn Nowy lub Kutkorz
Jurkiewicz - Złoczów
Serdecznie pozdrawiam,
Grzegorz
Czy mógłbym prosić o sprawdzenie następujących nazwisk:
Chudoba, Rech - najprawdopodobniej Złoczów i Łopatyn
Hejłasz (lub Hajłasz), Bassarab, Krzemień i Przystawski - Milatyn Nowy lub Kutkorz
Jurkiewicz - Złoczów
Serdecznie pozdrawiam,
Grzegorz
Co racja to racja. Moj problem polega na tym, ze staram sie dotrzec do dokumentow z Niemszyna, mieszkajac za granica i z "prawie zapomnianym" rosyjskim i bez zielonego pojecia gdzie zaczac. Szuakm wiec "po omacku" i licze, ze gdzie mi sie uda "zaswiecic swiatlo" i znalezc wlasciwa droge poszukiwanBODEK pisze:(...) Quit, tak, to prawda bazując na "Podróżach po cmentarzach Ukrainy" to szansa jest jak 1:1000(...)
Pozdrawiam
Iwona
-
Joanna_Lewicka

Irenko!
Niestety, w woj. tarnopolskim autor nie odnotował Bełdowskich.
Grzegorzu!
Ze wszystkich wymienionych przez Ciebie nazwisk są jedynie Jurkiewiczowie, ale w Brzeżanach, Jabłonowie i w Wiśniowczyku.
Pozdrawiam -
Joanna
Niestety, w woj. tarnopolskim autor nie odnotował Bełdowskich.
Grzegorzu!
Ze wszystkich wymienionych przez Ciebie nazwisk są jedynie Jurkiewiczowie, ale w Brzeżanach, Jabłonowie i w Wiśniowczyku.
Pozdrawiam -
Joanna
- Irena_Kaczmarek

-
Joanna_Lewicka