Archiwum Państwowe w Kielcach

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Kozak_Stahu

Post autor: Kozak_Stahu »

Witam
Proponuję zabrać ze sobą aparat fotograficzny. Własnym aparatem można robić zdjęcia do woli. Jest to szybsza metoda bo w domu można spokojnie popracować. W kieleckim archiwum można jednorazowo zamówić pięć roczników.
Jeśli chodzi o współpracę to są stoliki dwuosobowe.
A tak nawiasem, pracownia naukowa jest super i ludzie w niej też

Miłej pracy.
Awatar użytkownika
martyna_j

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: martyna_j »

No to wyślę te rewersy. Aparat już szykuję. Szkoda, że tylko 5 roczników można wziąć, chociaż z drugiej strony wiem, że na jednej wizycie w AP się nie skończy :)
Dziękuję wszystkim, którzy podzielili się ze mną swoimi spostrzeżeniami i radami,
pozdrawiam serdecznie
Martyna
Awatar użytkownika
anowi1958

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: anowi1958 »

10 roczników można zamówić, nie pięć. A jak są mikrofilmy z danej parafii to nie dają ksiąg tylko z mikrofilmów się korzysta.

Iwona - stała bywalczyni AP Kielce
lukasso

Sympatyk

Post autor: lukasso »

Ja byłem niedawno w Kielcach i jest całkiem sympatycznie szukałem na mikrofiilmach a gdy jakiś akt trafiłem zamawiałem księgę i nie było problemu tylko musiałem czekać. Poprosił bym o pomoc w sprawdzeniu jednego aktu ale chyba już za późno.
Awatar użytkownika
martyna_j

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: martyna_j »

Faktycznie w AP Kielce panuje bardzo sympatyczna atmosfera :) nie było się czego obawiać :) Łukasz, za późno napisałeś, nie wiem kiedy będę znów w Kielcach, ale na pewno dam znać. Pozdrawiam, Martyna
lukasso

Sympatyk

Post autor: lukasso »

Tak też myślałem że za późno ja chyba wybiorę się we wrześniu do archiwum gdy otworzą je po ponownej przerwie bo jeden akt mam dość istotny choć wcale nie wiem czy na pewno jest w Ciepielowie a ponadto kilkanaście aktów zgonu do znaleźienia których podczas ostatniej wizyty z braku czasu nie szukałem.
Pozdrawiam
nowak

Sympatyk
Legenda

Post autor: nowak »

Witam!
Proszę osoby odwiedzające Archiwum Państwowe w Kielcach o pomoc, zależy mi na akcie urodzeia nr 32 z roku 1860 - Klara Libert z parafii rzymskokatolickiej Piotrkowice , za pomoc dziekuję.
Pozdrawiam Grażyna
Awatar użytkownika
MichałK

Sympatyk

Post autor: MichałK »

Bardzo proszę o pomoc w odnalezieniu aktu urodzenia: Mateusz Deńca, prawdopodobnie rok 1872. W każdym bądź razie między 1870-1875. A także jego prawdopodobnych rodziców Jana i Katarzyny Czekaj - obstawiam 1871, ale może się przesunąć w zależności od tego, kiedy urodził się Mateusz. Z pewnością nie 1870 i wcześniej. Parafia Miechów (miejscowość Podleśna Wola)
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
anowi1958

Sympatyk
Nowicjusz

Do Grażyny!
Znasz numer aktu i rok, trzeba wysłać do archiwum mailem prośbę o skan - 4 zł. AP Kielce szybko załatwia sprawy. Ja tam często bywam, ale nie robię zdjęć bo nie mam aparatu.

Do Michała!
W AP Kielce nie ma ksiąg z Miechowa z interesujących Cię lat. Te lata są w archiwum w Krakowie. Patrz baza Pradziad.

Iwona
Awatar użytkownika
adiglowacki

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: adiglowacki »

Z tym szybkim zalatwianiem spraw przez AP Kielce to bym nie powiedzial. Wyslalem ze 2 tygodnie temu zapytanie czy przechowuja paszporty, dow.osobiste z mojej miejscowosci i odpowiedzi zadnej...
Takze roznie z tym jest.
Adrian
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Do Archiwów najlepiej dzwonić. Bardzo prawdopodobne, że trzeba będzie chwilę poczekać, bo trzeba sprawdzić w bazie. Rzadziej natomiast każą napisać maila/list i czekać na odpowiedź (parafie bardziej praktykują takie coś).

Ja AP Kielce nie mam nic do zarzucenia. Wystarczyło wysłać potwierdzenie przelewu, a skany pojawiły się bardzo szybko :)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Awatar użytkownika
MichałK

Sympatyk

Post autor: MichałK »

Dziękuję.
Moja wina - nie sprawdziłem wcześniej.
Pozdrawiam Michał
nowak

Sympatyk
Legenda

Witam
Do anowi 1958 dziekuję za info znam nr .aktu i rok jednak nie mam pewności czy to osoba o kórą mi chodzi zgadza się nawet ro urodzenia czy to jest jedna córka Roberta? Gdybyś była tak donra i zerknęła w ten akt... nie muszę mieć zdjęcia starczą mi dane z tego aktu,
Pozdrawiam Grażyna
Awatar użytkownika
anowi1958

Sympatyk
Nowicjusz

Do Grażyny!
Mogę sprawdzić w przyszłym tygodniu. W tym tygodniu do środy pracownia nieczynna w związku z uroczystościami 90 rocznicy powstania archiwum, w czwartek mam wizytę u lekarza, a w piątek jadę na grzyby. W przyszłym tygodniu - poniedziałek lub wtorek.

Iwona
nowak

Sympatyk
Legenda

Wielkie dzięki!
A ja na grzybach byłam wczoraj!
Życzę udanyh zbiorów
Pozdrawiam Grazyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”