Dotychczasowe gniazdo rodowe Maryniczów to parafia Lipsko (prawie na granicy województwa podkarpackiego z lubelskim). Najstarsze zapisy to końcówka XVIII wieku. Wiele wskazuje, że protoplasta rodu przybył skądś i założył tam rodzinę, ponieważ tylko jego potomkowie występują w tej parafii.dpawlak pisze:Obstawiam Bydgoszcz lub parafie powiatu świeckiego.
Swoją drogą sporo Maryniczów mieszka na pograniczu polsko-ukraińskim, czyli diecezja zamojsko-lubaczowska.
http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/marynicz.html
Z tego na pewno jakieś parafie opublikowało AP Zamość i może AP Lublin.
Jak nie chcesz się zanudzić czekając do 45 roku życia (swoją drogą mi już niewiele brakuje do tego wieku)
to zapraszam do indeksacji np. na Lubelskich Korzeniach.
Co powiesz na taki zapis:
Maryniczekówna Dorota - Siennica Różana 9/1659 ?
Z Lipska do Siennicy Różanej jest ok. 90km, więc ani to blisko, ani daleko. Na razie nie znam danych dot. rodziców mojego 5xpradziadka Szymona Marynicza i chyba nie poznam. Aktualnie indeksuję parafię Wilamów (wczoraj odesłałem kilkanaście roczników do Poznań Project), Szadek (zrobiłem już chrzty, małżeństwa, a teraz kończę zgony) i czekam na Zadzim z AP Łódź, ale myślę, że kiedyś nastąpi chwila, kiedy będę indeksował na stronę lubgens.eu . Może jeszcze w tym roku.