Czy istnieje lub istniała wieś Turzyce w pow.gnieźnieńskim?
Dokładnie powinnam zapytać czy istniała ok.1790 wieś Turzyce w pow. gnieźnieńskim?
Tę miejscowość jako miejsce urodzenia podała moja pra..Zambrzycka Prakseda w akcie znania z 1816 roku.
Powodem aktu znania było jakoby to, żeTurzyce znajdowały się już za kordonem pruskim.
Ale czy to prawda?Bo ja nie potrafię tej miejscowości znaleźć.Czy ona istnieje?
Danka
Turzyce
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Turzyce
Może chodzi o Turzyn pow. nakielski gm Kcynia?
Kcynia była już po pierwszym rozbiorze za pruskim kordonem.
I dlaczego piszesz o powiecie gnieźnieńskim, skoro za kordonem to było?
Chodzi o to, że urodzona jeszcze kiedy było to w powiecie gnieźnieńskim, a akt znania kiedy już za kordonem?
Raczej nie, w 1816 wszystko było za kordonem w Wlk.Ks.Poznańskim, to i może w powiecie gnieźnieńskim.
Kcynia była już po pierwszym rozbiorze za pruskim kordonem.
I dlaczego piszesz o powiecie gnieźnieńskim, skoro za kordonem to było?
Chodzi o to, że urodzona jeszcze kiedy było to w powiecie gnieźnieńskim, a akt znania kiedy już za kordonem?
Raczej nie, w 1816 wszystko było za kordonem w Wlk.Ks.Poznańskim, to i może w powiecie gnieźnieńskim.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Darku ja tylko zacytowałam słowa z aktu znania. Pomimo, że przodkowie ganiają mnie po całej obecnej Polsce(i nie tylko, bo Czechy,Białoruś i Niemcy-Saksonia) to pod Gnieznem jescze nie byłam i dokładnie nie poznałam tamtych stron.
Ponieważ w internecie nie mogłam znaleźć tej miejscowości, napisałam wątek i tu i na Forgenie licząc, że ktoś coś będzie wiedział.Na Forgenie odezwała się Elgra i wspomniała, że to może być miejsowość Turza leżąca ok.40 km na pn.od Gniezna.Właśnie zbierałam materiał i zaglądałam do mapy, żeby zorientować gdzie to jest i jaka to parafia, aby móc dalej szukać, gdy zajrzałam tutaj i znalazłam Twoją podpowiedź.
Dziękuję Ci, sprawdzę.Szkoda, że nie umiem zamieszczać zdjęć na forach bo zamieściłabym alegaty które dzisiaj z AP Grodzisk dostałam.Mam sporo niejasności a ponieważ Ela zapytała mnie na Forgenie, to chyba tam odpowiem.Przepraszam i pięknie dziękuję za zainteresowanie i jak zwykle pomocną dłoń.
Pozdrawiam Danka
Ponieważ w internecie nie mogłam znaleźć tej miejscowości, napisałam wątek i tu i na Forgenie licząc, że ktoś coś będzie wiedział.Na Forgenie odezwała się Elgra i wspomniała, że to może być miejsowość Turza leżąca ok.40 km na pn.od Gniezna.Właśnie zbierałam materiał i zaglądałam do mapy, żeby zorientować gdzie to jest i jaka to parafia, aby móc dalej szukać, gdy zajrzałam tutaj i znalazłam Twoją podpowiedź.
Dziękuję Ci, sprawdzę.Szkoda, że nie umiem zamieszczać zdjęć na forach bo zamieściłabym alegaty które dzisiaj z AP Grodzisk dostałam.Mam sporo niejasności a ponieważ Ela zapytała mnie na Forgenie, to chyba tam odpowiem.Przepraszam i pięknie dziękuję za zainteresowanie i jak zwykle pomocną dłoń.
Pozdrawiam Danka