Rozterki indeksującego księgi, jak poprawnie wpisać...

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Genowefa

Sympatyk
Adept

Post autor: Genowefa »

Przeniesione
Ostatnio zmieniony śr 16 paź 2013, 13:58 przez Genowefa, łącznie zmieniany 1 raz.
Malrom

Sympatyk

Post autor: Malrom »

Przyjął bym odczyt Pani Krystyny Wróblewskiej
=Osiemowicz =
tym bardziej ,że są obecnie w Polsce nazwiska Osimowicz.
Vide; www.moikrewni.pl

pozdrawiam,
Roman M.
krystyna_skawinska

Sympatyk

Post autor: krystyna_skawinska »

Witam,
Jestem na forum nowicjuszem. Nie miałam do tej pory czasu i możliwości aby się włączyć w indeksowanie, nie mówiąc o tym, że nie wiem jak się to robi.
Na próbę wzięłam z "szukaj w archiwach" parafię Więcławice (MP); zespół: 29/377/0 Akta stanu cywilnego Parafii Rzymskokatolickiej w Więcławicach [http://www.szukajwarchiwach.pl/29/377/0/-/1#tabSkany] urodzenia, rok 1810; plus szablon z INSTRUKCJI.

Mam pytania:
- Jeśli rodzice stanowią małżeństwo wówczas dziecko otrzymuje nazwisko po ojcu. Ale jakie nazwisko (dziecka) wpisać, jeśli to dziecko okazuje akuszerka oznajmiając iż "spłodzone z matki - imię nazwisko- i ojca -imię nazwisko. To sugeruje, ze rodzice małżenstwem nie są i nazwisko dziecka pozostaje pod znakiem zapytania.

- nazwiska panieńskie matek zazwyczaj zapisane są w formie - np. Soszanka (od Socha), Anna z Lisiów; Kawulanka itp. Jak powinien wyglądać poprawny wpis w szablonie?

- komu i na jaki adres mozna podesłać partię np. 50 indeksów do sprawdzenia.

Pytania zapewne banalne, ale tak to bywa gdy się coś dopiero zaczyna.

Dzięki za wskazówki.
Pozdrawiam
Krystyna
Ewafra

Sympatyk

Post autor: Ewafra »

Nie wiem czy ktoś już udzielił Ci odpowiedzi. Jeśli tak to napisz czego się dowiedziałaś bo też ciekawa jestem. Nie wydaje mi się, żeby taki sposób zapisu sugerował, ze rodzice dziecka małżeństwem nie są. Akuszerka zgłaszająca narodziny nieślubnego dziecka nie miała prawa wskazywać biologicznego ojca. Było to wręcz zabronione prawnie. Ojciec niebędący mężem matki mógł dziecko uznać za swoje, ale w tym celu to chyba osobiście musiał się stawić przed księdzem.
krystyna_skawinska

Sympatyk

Post autor: krystyna_skawinska »

Do EWAFRA- "nieślubne dziecko" przy zgłoszeniu przez akuszerkę - to tylko moje przypuszczenie, sugestia, która wynika z tego, że w inych wypadkach zawsze jest napisane "że dziecko słodzone z ...Y.... oraz ....X jego małżonki" .
Są jakby dwa rodzaje zgłoszeń - albo akuszerka, która podaje biologicznych rodziców bez informacji czy to jest małżeństwo, albo dziecko zgłasza ojciec i powiada, że to jego i małżonki.
[nie wiem jak tu wkleić link do strony - aby pokazać przykład]

Na razie czekam na "fachową radę", jeśli nadejdzie z pewnością podzielę się informacją.

Krystyna
Awatar użytkownika
Jan.Ejzert

Sympatyk
Adept

Post autor: Jan.Ejzert »

krystyna_skawinska pisze:Do EWAFRA- "nieślubne dziecko" przy zgłoszeniu przez akuszerkę - to tylko moje przypuszczenie, sugestia, która wynika z tego, że w inych wypadkach zawsze jest napisane "że dziecko słodzone z ...Y.... oraz ....X jego małżonki" .
Są jakby dwa rodzaje zgłoszeń - albo akuszerka, która podaje biologicznych rodziców bez informacji czy to jest małżeństwo, albo dziecko zgłasza ojciec i powiada, że to jego i małżonki.
[nie wiem jak tu wkleić link do strony - aby pokazać przykład]

Na razie czekam na "fachową radę", jeśli nadejdzie z pewnością podzielę się informacją.

Krystyna
Dziecko nosi nazwisko ojca, w tym wypadku Agnieszka Jadwiga Kołacz córka Jana Kołacza i Heleny z d. Wójcik.
Ojciec mógł być w wojsku na długiej służbie, chory, w dalekiej podróży albo zmarł przed narodzeniem dziecka. Ksiądz nie wyjaśnił przyczyny nieobecności ojca.
Nazwiska należy wpisywać w formie nieodmienionej a więc Socha, Lis, itp.
Pozdrawiam,
Czarek

Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
Awatar użytkownika
katarzyna.niedzielko
Nowicjusz

Post autor: katarzyna.niedzielko »

Jestem w trakcie mojego pierwszego indeksowania archiwaliów. To jest trudniejsze niż podejrzewałam. Już widzę, że będę potrzebowała wielu podpowiedzi. Indeksuję parafię Żelazna w powiecie skierniewickim. W jednej z metryk chrzcielnych znalazłam nazwę miejscowości, której nie potrafię nigdzie umiejscowić. Wygląda to tak: http://img30.imageshack.us/img30/5683/v92.JPG
Zuzannów? Zakomów? Zamnów? Nie widzę na mapie w pobliżu Żelaznej (Żelazny?) żadnej miejscowości, która nazywa się chociaż trochę podobnie.
Marek_Delert

Nieaktywny
Legenda

Post autor: Marek_Delert »

Jeżeli szukasz miejscowości z XIX wieku to musisz to robić na mapach z tamtego okresu, gdyż ona może dzisiaj nie istnieć. Zamieszczaj całe dokumenty żeby był materiał porównawczy pisma.
Marek
Awatar użytkownika
katarzyna.niedzielko
Nowicjusz

Dzięki za podpowiedź, cały akt wygląda tak:
http://img32.imageshack.us/img32/9057/47jp.jpg
Nagórski_Bogusław

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Nagórski_Bogusław »

Witaj!
Wygląda, iż była to "Kolonia Zuzannów" - od imienia Zuzanna. Indeksując pobliską parafię też odnajdowałem mnożące się jak grzyby po deszczu kolejne kolonie, budy, budki, wólki. Zasiedlali je - często całymi rodzinami - napływający masowo koloniści-ewngelicy. Do nazwy "kolonia" dodawana była często nazwa wiążąca sie z imieniem: Karolinów, Michałów czy Wincentów. Określenie "kolonii" podaje Sł.Geogr.Król.Polskiego.Pozdrawiam.
Bogusław
Awatar użytkownika
katarzyna.niedzielko
Nowicjusz

Serdecznie dziękuję. Też mi się wydawało, że to Zuzannów, ale nie spocznę, dopóki nie znajdę tej miejscowości na jakiejś mapie :). Nie wiem tylko, gdzie szukać tak starych map z tamtego obszaru - może "wujek google" pomoże ;).
Jeśli mam wątpliwość co do części nazwiska - pisać znak zapytania czy to, ,co udało się rozczytać i znak zapytania?
Mam tyle wątpliwości, a bardzo, bardzo bym chciała zrobić to porządnie, od A do Z. Pozdrawiam :)
Marek_Delert

Nieaktywny
Legenda

Post autor: Marek_Delert »

Tu masz pierwszą pomoc odnośnie miejscowości:
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geograficzny/
Możesz sobie ściągnąć z bibliotek cyfrowych Skorowidz Królestwa Polskiego oraz Skorowidz miejscowości Rzeczypospolitej Polskiej
Marek
Awatar użytkownika
katarzyna.niedzielko
Nowicjusz

Znów mam problem, przeglądałam forum, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi. Jeśli w akcie urodzenia jest info, że "ojciec niewiadomy", jak należy to wpisać do tabelki? Znaki zapytania czy po prostu NN?

I jeszcze jedna wątpliwość. Matka - Łucya Kwiatkowska, panna. Ojciec - nieznany. Pod aktem podpisany Jan Stefaniak "na miejscu ojca". Czy dobrze myślę, że dziecko (syn) miało na nazwisko Kwiatkowski? Pytam, bo pod aktem jako świadek występuje ktoś inny niż JS "na miejscu ojca" i nie wiem, co to oznacza - skoro "na miejscu ojca" to znaczy, że dał dziecku swoje nazwisko czy po prostu przyniósł dziecko do chrztu/rejestracji?
Awatar użytkownika
poschadel

Sympatyk
Adept

Post autor: poschadel »

Proszę o pomoc w odczytaniu nazwiska zmarłej z aktu nr 69
Rozyna...., córka Jana...

link do zdjęcia
Pozdrawiam
Krzysztof
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy