Gdzie szukać poległych żołnierzy- I wojna św.

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Dominik57

Post autor: Dominik57 »

Witam,

właśnie otrzymałem kopię aktu zgonu pradziadka poległego w czasie Wielkiej Wojny. Teraz chciałbym odszukać jego grób...
Dane:
Michał Durak
- urodzony 1879
- poległy ( zmarły? ) 28.05.1925.
- służył w Landwehr Infrantrie Regiment nr 16
- odznaczony Medalem za Odwagę II kl.

Za wszelkie informację będę niezwykle wdzięczny.
Dominik Kościelny
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Zaginiony w czasie I Wojny Światowej

Post autor: matix123 »

Odnoście List strat z Krameriusa. To szukając próbuj różnych opcji np. nazwa miejscowości, nazwisko bez polskich znaków, rok urodzenia. Na Krameriusie jest ciężko szukać ale próbuj.

Pozdrawiam.
Mateusz.
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Witaj.

Chyba chodzi Ci o 28. 05. 1915 r. (?) . Czyli wojsko Austro- węgierskie. Nie wiem czy posiadasz te dane, ale jeżeli nie to uzupełnij sobie: Michał Durak, Zugsf = Zugsführer = Plutonowy. LIR (Pułk Piechoty Ladwehry). Nr. 16., 12 Kompania. Galizien, Podgórze, Hroszczowice, 1879, verw. = ranny. Lista strat z 24. 07. 1915 r. wydana cztery dni przed śmiercią Twojego Pradziadka. Czyli zmarł od ran, za co dostał też ten medal o którym piszesz. Nie znalazłem Go już w późniejszych listach strat, bo wtedy była by możliwość wspomnienia miejsca pochówku.
Sprawdziłem dwie strony ze spisami osób z wielu cmentarzy w Galicji ale nie ma najwidoczniej spisów z cmentarzy w których spoczywają żołnierze LIR Nr. 16. Tutaj masz informacje o pułku twojego Pradziadka: http://pl.wikipedia.org/wiki/16_Pu%C5%8 ... _Landwehry
Wspomniane jest tutaj o cmentarzach na których spoczywają żołnierze, ale nie moim zdaniem nie wyruszaj od razu na te cmentarze bo to są między innymi. A 28 maja I Korpus mógł być w całkowicie innym miejscu. Aby znaleźć miejsce pochówku pradziadka masz co najmniej trzy sposoby, każdy dobry w sumie:

1. Zajrzeć do książki: Polegli w Galicji Zachodniej, Jerzego Drogomira. Znajdują się tam m.in. odpisy z tabliczek na cmentarzach w Galicji. Ale pamiętaj że nie zawsze tabliczki istnieją do naszych czasów na cmentarzach.
2. Zwrócić się z prośbą na tym forum: http://austro-wegry.info/ z prośbą o ustalenie Szlaku Bojowego LIR Nr. 16, wtedy będziesz wiedział gdzie znajdował się oddział Tw. pradziadka w dniu gdy został ranny lub w dniu śmierci. Ale weź pod uwagę że Twój pradziadek mógł zostać w Lazarecie polowym w miejscu gdzie został ranny i potem tam został pochowany. Chyba że był na tyle ranny aby iść dalej z oddziałem i zmarł w marszu. Wtedy mając już miejscowości sprawdzić cmentarze wojskowe.
3. Austriacki Czarny Krzyż, zajmuje się cmentarzami wojskowymi i czytałem gdzieś że posiadają informacje na temat tych obiektów z listami pochowanych. Może tam znajdziesz interesujące Cię informacje.

Twój pradziadek był w Piechocie i był na szlaku bojowym koło Dąbrowy Tarnowskiej, a mój Pradziadek był w ułanach w Dębicy, może się kiedyś spotkali walcząc za "Najjaśniejszego Pana". Może spotkał 18 - letniego wówczas ulana CK Armii, "Czerwonego Diabła" bo tak nazywano ułanów Austro- węgierskich (Nazwa od czerwonych spodni i furażerek). Oczywiście to takie moje luźne przemyślenie.

Pozdrawiam.
Mateusz.
Dominik57

Mateuszu,

ślicznie dziękuję za informacje, które znakomicie uzupełniają moją wiedzę. Postaram się pójść sugerowaną przez Ciebie drogą- będę pisał.
Gdybyś jeszcze coś kiedyś znalazł- będę wdzięczny.

Pozdrawiam,
Dominik

PS. Naturalnie, że chodziło o rok 1915.
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Proszę bardzo. Będę bardzo ciekawy. Zobaczymy może się coś wyszukam.

Pozdrawiam.
Mateusz.
koperek

Post autor: koperek »

dziękuję za zainteresowanie moim zapytaniem i wskazówki poszukiwań.Niestety nie znalazłem osoby o nazwisku GRĄDZIEL.Mój pradziadek walczył w I Wojnie Światoewj w armii rosyjskiej.Proszę o pomoc gdzie poszukiwać dalej.
Dominik57

Mateuszu,

w dziele Jerzego Drogomira nie ma niestety żadnych informacji :(

Pozdrawiam,

Dominik
krzysztof_biskup

Sympatyk

Zgineli nad Piave

Post autor: krzysztof_biskup »

Witam wszystkich Forumowiczow. We wspomnieniach mojego wujka Mieczyslawa Piecucha, ktory podczas pierwszej wojny swiatowej walczyl na froncie wloskim, znalazlem wiadomosc o smierci jego trzech czeskich przyjaciol: Krziczka, Holubec, Stochlo (pisownia zapewne nieprawidlowa), ktorzy zgineli w jednym momencie w bitwie nad Piave w 1918r. Niestety nie znalazlem nic na ich temat na stronie Kramerius. Bylbym niezmiernie wdzieczny za kazda wskazowke, gdzie jeszcze moge szukac wiadomosci o nich. W gronie jego przyjaciol byli rowniez; Polak Muszynski i Ukrainiec Wasyl Proskoriszczuk, nie wiem jednak czy przezyli oni bitwe. O ich dalszych losach nie ma wiadomosci we wspomnieniach wujka, gdyz sam ciezko ranny podczas ataku na pozycje wloskie przetransportowany zostal do szpitala w Baja i nie mial juz pozniej z nimi kontaktu, ani zadnej o nich wiadomosci. Z gory dziekuje za pomoc. Pozdrawiam serdecznie.
Krzysztof
Wiśniowiecki_Marek

Sympatyk

Zgineli nad Piave

Post autor: Wiśniowiecki_Marek »

Napisz na forum austro-wegry.info ( o ile jeszcze tego nie zrobiłeś), tam odpowiednio ukierunkuja w poszukiwaniach.
Pozdrawiam, Marek
Marek Wiśniowiecki
---------------------------
Poszukuję- akt urodzenia Joseph Steinbach Czerniowce ok. 1789r.
krzysztof_biskup

Sympatyk

Zgineli nad Piave

Post autor: krzysztof_biskup »

Dzieki Marku za podpowiedz.
Pozdrawam.
K
randomfailure

Sympatyk

Post autor: randomfailure »

Witam,
na ancestry.de pojawiają się w ofiarach wojny moi krewni o nazwisku Kollritsch. Czy ktoś jest w stanie sprawdzić te dane?
Będę wdzięczna za pomoc,

Joanna
Adamska_B

Sympatyk

Post autor: Adamska_B »

Witam!
Prosze o pomoc w odnalezieniu mojego pradziadka Marcina Strugacz.
Był wcielony do armii carskiej poległ pod Warszawą w 1914 rprawdopodobnie w sierpniu.
Pochodzil z Annolesia lub okolic.
Za wszelkie informację bedę bardzo wdzięczna.
Beata
Genowefa

Sympatyk
Adept

Post autor: Genowefa »

W czasie I wojny światowej w prasie poznańskiej ukazywały się listy poległych i zaginionych żołnierzy służących w armii pruskiej.Czy podobne listy istnieją także dla żołnierzy służących w armii rosyjskiej i gdzie szukać nazwisk poległych Polaków? Zaznaczam, że nie chodzi mi o spis http://www.polegli.forgen.pl/
Genowefa
Awatar użytkownika
maria.j.nie

Administrator
Nowicjusz

Post autor: maria.j.nie »

Witam

Witam proszę sprawdzić : Wojna 1914- 1918 / Listy strat http://genealodzy.pl/index.php?name=Web ... nk&cid=105
m.in.
Indeks Spis poległych i rannych Armia Carska http://arc.familyspace.ru/archive/Voyna ... nenyh_8/p1
Spis poległych i rannych w I wojnie światowej. „Biblioteka FamilySpace- szukanie w archiwach” Wykaz alfabetyczny - przeglądanie, przeszukiwanie pozycji strona po stronie lub przez wyszukiwarkę „Поиск”.Biblioteka. Wyszukiwarka krewnych wg nazwisku (otwiera się wirtualna klawiatura z cyrylicą. Pełny dostęp do danych „szukaj w archiwach” po wcześniejszej rejestracji.

Indeks Spis poległych, rannych i zaginionych Armia Carska (wyszukiwarka nazwisk) http://www.genealogyindexer.org/military
"Lista nazwisk zabitych, rannych i zaginionych niższych stopniem" Именной список убитым , раненым и без вести пропавшим нижним чинам. Można też przeglądać listy (Российская государственная библиотека)

Baza Bibliotek Genealogy Indexer- Military -> wyszukiwarka http://genealogyindexer.org/military
proszę zmienić opcję wyszukiwania w pasku „Any Collection” na „Military” – wpisać nazwisko ( i imię) w okno wyszukiwarki … – należy pamiętać o różnych wersjach zapisu nazwiska (oboczność nazwiska), również o opcji występowania nazwiska bez polskich znaków diakrytycznych .
- otrzymujemy dane, które możemy następnie przeglądać wg podanej strony w zbiorze konkretnej publikacji… otrzymujemy skan strony z wpisem o poszukiwanym nazwisku...

Pozdrawiam serdecznie Maria
Genowefa

Sympatyk
Adept

Post autor: Genowefa »

Serdecznie dziękuję za informacje i wyjaśnienie, jak korzystać z wyszukiwarek.Zaraz powędruję na wskazane strony.

Pozdrawiam Genowefa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”