Nazwisko: Sawicki

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

ODPOWIEDZ
tomaszsawicki

Post autor: tomaszsawicki »

Witam,
Nazwisko matki mojego dziadka Zygmunta Sawickiego z Suwałk to Weronika Bekantowicz a imię babki mojego dziadka to Prakseda. Może to da jakąś wskazówkę co do moich przodków?
Pozdrawiam serdecznie
Tomasz Sawicki
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Tomasz, wszystko co wiem jak widzisz nie ukrywam tylko tu podaje, sam stanąłem przy progu bo następne metryki moich są już w cerkwi, czyli na dawnym Wołyniu, Podolu, a tam się nie wybieram. Jak znalazłem na Ukrainie moje nazwisko wśród czyjegoś drzewka z genealogi i pisałem do administratora o podanie hasła, to odpowiedź była ile trzeba wpłacić za jeden przegląd, a było ich trzy i spora sumka w dolcach.
Z Ameryki przysłał mi cały segregator zwykłą pocztą znajomy tylko z takiego samego nazwiska i widzę za przesyłkę paczki - 60 dolarów i nikt nie żąda zwrotu, tak że ludzie są różni.
Tomek na Twoje pytanie sam musisz szukać odpowiedzi wszędzie, najlepiej w metrykach, imię Prakseda ( Paraskjewa) to z rosyjska, po naszemu Teresa. Może coś w książkach, monografiach Suwałk się coś znajdzie o Twoich Sawickich, pewnie są z tych co podawałem rodem z Sawic bo blisko ; pozdrawiam - Julian
Lubryczyński_Ireneusz

Sympatyk

Post autor: Lubryczyński_Ireneusz »

Witaj Julianie,
przeglądając akta z parafii Jasionna natrafiłem na:
akt ślubu nr 12/ 1841 - Stanisława Sawickiego i Pauliny Jareckiej - ślub dn. 20 V 1841r. Stanisław lat 19, ur. w Bielinach w obwodzie Rawskim, syn Piotra i Marianny ze Staniszewskich, młodzian czeladnik stolarski.

akt ślubu nr 17/1852 - Józefa Sawickiego i Marianny Kacprzak - ślub 8 XI 1852r. Józef Sawicki wdowiec po Mariannie z Woźniaków, majster kowalski syn Marcina i Marianny z Muchowskich bądź Muchawskich.
może coś się przyda.. pozdrawiam Irek
Sawicki_Julian

Sympatyk

Witam i Dziękuje Irku za podane namiary, może się przydać każdemu kto poszukuje Sawickich, uważam ze warto pisać o swoich odkryciach i nie trzymać ciężko uszperanych dokumentów tylko w szufladzie, a z nich tu są opisy. Sam się zastanawiam czy się więcej zarazi genealogią z rodzin po nazwisku, jest Nas przecież samych tylko mężczyzn obecnie ponad 16 tysięcy i tyle samo kobiet ; pozdrawiam - Julian
Janusz_Tomalski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Janusz_Tomalski »

Julianie
Do twojego ogródka dorzucę małżeństwo:
Józef Ignacy Stankiewicz zam. Połaniec, Burmistrz miasta Połańca, Pisarz ur. około 1793 i Petronela domo Sawicka ur. około 1805. Odszukałem i udokumentowałem ich pięcioro dzieci z przedziału lat 1825 a 1831. W aktach jako świadkowie występują Kazimierz Pikulski Sekretarz Urzędu Municypalnego Połaniec, Feliks Karwowski Posesor dóbr Szewce.
Niestety nic więcej nie wiem o Petroneli Sawickiej i jej mężu Józefie Ignacym. Nie znam żadnego dokumentu bezpośrednio ich dotyczącego.
A może ktoś coś więcej napisze o tej rodzinie?
Pozdrawia Janusz
Sawicki_Julian

Sympatyk

Dziękuje Janusz, właśnie szukałem kto był ojcem tej Petroneli za Stankiewiczem i nie znalazłem. Domyślam się tylko ze na wyspie na Wiśle była wieś na której mieszkali Sawickie, jego żona Agnieszka zmarła w 1810 roku, to może matka tej Petroneli która się ur. w około 1805 r. O mężu tej Agnieszki Sawickiej nie napisali w metryce jej zgonu jakie miał imię ten Sawicki.
W późniejszych latach bo już 1832 był w Strzegomiu Alexander Sawicki leśniczym, ten to syn Jana, a wnuk Jakuba z Daleszyc brata mego pra...dziadka Walentego. A może to ci sami ten Ignacy chyba nauczyciel w Szczece i Alexander i Petronela, tylko wszystkiego nie wiem ; pozdrawiam - Julian
Janusz_Tomalski

Sympatyk
Nowicjusz

Sprawdzałeś może metryki w Archiwum Diecezjalnym Sandomierz?
A ta wyspa to domysły czy opis z jakiegoś źródła?
Sawicki_Julian

Sympatyk

Ta wyspa Janusz to z metryki, mam gdzieś tej wsi nazwę o której czytałem ze to wyspa, metryki ze Sandomierza są za młode, bo od 1945 roku, byłem i tam - Julian
Janusz_Tomalski

Sympatyk
Nowicjusz

Pytałem o w Archiwum Diecezjalne Sandomierz a nie o Archiwum Państwowe Oddział Sandomierz. A ten akt to była by ciekawostka. Jaki to rok numer??
Sawicki_Julian

Sympatyk

Janusz dobrze pisze, to Archiwum Diecezjalne w piwnicy naprzeciw katedry ma metryki od 1945 r. tam dyrektorem jest ksiądz Marian Wiącek, to z naszej parafii z Ostrowca był. Tej metryki szukałem ale ona jest ze Strzegomia, na razie nie znalazłem, mam tego setki, juto powoli poszukam ; Julian
Janusz_Tomalski

Sympatyk
Nowicjusz

Metryki urodz. Połaniec 1666-1725, śluby Połaniec 1665-1763. Myślałem że te metryki przeglądałeś.
Sawicki_Julian

Sympatyk

Witam Janusz, te metryki które wymieniasz są pewnie w Bibliotece kościelnej - Diecezji, tam nie szukałem bo nic na razie nie wskazuje na ciągłość moich. Wiem ze Kudelscy i Sawiccy mieszkali w Sandomierzu na ul Podwale ( oglądałem ją - to wąwóz ) ale to są tam, wiem metryk po 1810 roku. Tam mogli brać ślub w Sandomierzu stryjek Jana Bonawentury z Agnieszką Kudelską dnia13 lutego 1798 roku, ale tych metryk nie ma w archiwach, ani w bibliotece tej.

Inna sprawa, szukałem tej metryki o Agnieszce z tej wsi co ma być na wyspie i jest napisane tak ; Osiek dnia 17 października akt nr 37, zmarła w domu Wawrzyńca Obieraka włościanina we wsi Swaroń wdowa lat 47 - Agnieszka Sawicka z Rożkowskich. A wiec nie wiadomo jak miał na imię ten jej mąż Sawicki i czy była ta Agnieszka z tej lub innej wsi, może tam pracowała we wsi Swaroń. Czy to wyspa sam bym chciał wiedzieć, nigdy tam nie byłem, może ją nazywają wyspą, bo Wisła zmienia bieg na wiosnę i odcina tą wieś od reszty świata. Tak jest w Czersku pod zamkiem, kiedyś była rzeka koło zamku, a teraz są tam sady widoczne z góry z tamtego zamku ; pozdrawiam - Julian
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Witam wszystkich Sawickich,

Usilnie szukam aktu urodzenia mojej praprababki Florentyny z Sawickich Galskiej, żony Jana Galskiego rymarza, która w 1848 r. urodziła w Ołtarzewie parafia Żbików moją prababkę Florentynę Galską. W mazowieckim i łódzkim jest tak dużo Sawickich, że tracę nadzieję na znalezienie jakiegoś tropu tego aktu i aktu małżeństwa Florentyny Sawickiej i Jana Galskiego. Wiem tylko, że żyli jeszcze w 1866 roku i byli obecni przy ślubie w Żychlinie ich córki Florentyny Galskiej z Józefem Lachowiczem. Natomiast Jakób i Salomea z Miklaszewskich Lachowicz byli młynarzami i w dniu ślubu ich syna już nie żyli.
Zauważyłam tu wiele informacji znalezionych na temat Sawickich i mam iskierkę nadziei na znalezienie jakiegoś tropu "moich" Sawickich. Bardzo proszę o pomoc jeśli ktoś zauważył takie informacje.
:)
Pozdrawiam
Janina
Janusz_Tomalski

Sympatyk
Nowicjusz

Sawicki_Julian pisze:Dziękuje Janusz, właśnie szukałem kto był ojcem tej Petroneli za Stankiewiczem i nie znalazłem. Domyślam się tylko ze na wyspie na Wiśle była wieś na której mieszkali Sawickie, jego żona Agnieszka zmarła w 1810 roku, to może matka tej Petroneli która się ur. w około 1805 r. O mężu tej Agnieszki Sawickiej nie napisali w metryce jej zgonu jakie miał imię ten Sawicki.
W późniejszych latach bo już 1832 był w Strzegomiu Alexander Sawicki leśniczym, ten to syn Jana, a wnuk Jakuba z Daleszyc brata mego pra...dziadka Walentego. A może to ci sami ten Ignacy chyba nauczyciel w Szczece i Alexander i Petronela, tylko wszystkiego nie wiem ; pozdrawiam - Julian
Julianie
Sworoń, to wieś włościańska położona na lewym brzegu Wisły. W Wiki. napisano że leży w odległości 33 wiorst od Sandomierza. Byłem, bywam tam i widziałem.
O wiślanej wyspie w jej sandomierskim biegu, zamieszkałej całorocznie w 1810r, nawet z najmniejszą osadą z wielu przyczyn nie może być mowy. A szkoda, bo była by dziś świetną atrakcją.
Janusz
Sawicki_Julian

Sympatyk

Dziękuje Janusz, szkoda ze tego opisu o wyspie nie brałem na poważnie i nie skopiowałem, tyko utknęło mi w pamięci i tak to pisałem, ale jak wieś leci wzdłuż wałów to kiedyś mogło jakąś część wsi zalewać, kto wie.

Janino, tak myślę ze powoli połowa tu poszukujących to rodzina z przed pół tysiąca lat pewnie, nie odpisywałem bo nie mam takich Sawickich u siebie, ale w metrykach te lata na pewno się tu pokażą. Jedno co prowadzi u Sawickich nie omylnie i pomaga to imina czasem nie spotykane, np. Kalikstrat, to tyko jeden się trafił i już wiadomo ze jest wiele takich nazwisk we wsi, ale ten to niepowtarzalny ; pozdrawiam - Julian
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”