Jankowscy / Szalczyńscy / Kosińscy

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Jankowski_Kamil

Sympatyk
Kontakt:

Jankowscy / Szalczyńscy / Kosińscy

Post autor: Jankowski_Kamil »

Witam!
Dziś piszę bo poszukuję osób o nazwisku Jankowscy , Szalczyńscy oraz Kosińscy .

Mój ojciec Andrzej Jankowski narodził się w 1956 roku w Inowrocławiu z ojca Ryszarda Jankowskiego.
Ryszard Jankowski to syn Leona Jankowskiego i jego żony Heleny Kosińskiej.
Leon i Helena mieli pięcioro synów ( Ryszarda, Jerzego, Zdzisława, Romana i Marka)
Leon narodził się w 1914 roku prawdopodobnie w Inowrocławiu. Szukam jego przodków. Wiem , że miał siostrę Franciszkę i Marię. O Marii nie wiem nic, Franciszka natomiast była panną z dzieckiem i zmarła bardzo szybko. Jej córka Barbara wychowywała się z dziadkiem Leonem i jego synami. Wyszła za mąż za mężczyznę o nazwisku Szalczyński i zamieszkała w Inowrocławiu na osiedlu Bydgoskim ( wiem że miała dzieci ) Zmarła na początku roku 2012.
O Kosińskich także nie wiem za wiele. Prababcia Helena miała brata Czesława i siostrę Janinę ( prawdopodobnie z męża Andrzejewska) Ich matką była kobieta o imieniu Weronika. Prababcia zmarła w roku 2000 i jest wraz z matką pochowana ( Dat na pomniku nie ma )
Pradziadkowie są " za młodzi " na archiwum ( tam są dane do 1910 roku) a dziadek urodził się w 1914 , a babcia w 1916. W Urzędzie miasta do genealogów podchodzą niechętnie.
Ponadto prababcia urodziła się w miasteczku Gelsenkirchen w Niemczech ( jak się dostać do archiwum? Jak odnaleźć akt narodzin babci tamże? Jakoś przez internet można? )
Ojciec prababci nie leży wraz z nią i jej matką, nic o nim nie wiem.

Pozdrawiam

Kamil
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”