APW o/Pułtusk - nie działa wyszukiwarka nazwisk
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
-
kubajaworski

Drodzy forumowicze,
czy ktoś może zna termin przywrócenia do życia wyszukiwarki nazwisk w AP Pułtusk? Strona całego APW ma nową szatę graficzną, lecz sama wyszukiwarka nie działa od tygodnia. Nie doczekałem się też odpowiedzi na email z pytaniem kiedy nastąpi jej uruchomienie i czy to za sprawą poszerzenia jej funkcjonalności czy jest do błąd odpowiedniego dowiązania podstrony.
Cokolwiek by to nie było, jak dla mnie jest to powód do wstydu, że instytucja tego kalibru oddaje do użytku produkt który nie jest gotowy, zwłaszcza że zapewne 95% wejść na stronę dotyczyło własnie wyszukiwarki.
Gdyby ktoś miał ochotę wyrazić swoje niezadowolenie lub napisać do nich maila, co może zmotywuje ich to do reakcji, podaję adres:
BOK: archiwum @ warszawa.ap.gov.pl
Pozdrawiam
kuba
czy ktoś może zna termin przywrócenia do życia wyszukiwarki nazwisk w AP Pułtusk? Strona całego APW ma nową szatę graficzną, lecz sama wyszukiwarka nie działa od tygodnia. Nie doczekałem się też odpowiedzi na email z pytaniem kiedy nastąpi jej uruchomienie i czy to za sprawą poszerzenia jej funkcjonalności czy jest do błąd odpowiedniego dowiązania podstrony.
Cokolwiek by to nie było, jak dla mnie jest to powód do wstydu, że instytucja tego kalibru oddaje do użytku produkt który nie jest gotowy, zwłaszcza że zapewne 95% wejść na stronę dotyczyło własnie wyszukiwarki.
Gdyby ktoś miał ochotę wyrazić swoje niezadowolenie lub napisać do nich maila, co może zmotywuje ich to do reakcji, podaję adres:
BOK: archiwum @ warszawa.ap.gov.pl
Pozdrawiam
kuba
- Kaczmarek_Aneta

Od tygodnia też jest przecież zamieszczona informacja:
"W związku z gruntowną przebudową strony internetowej Archiwum Państwowego w Warszawie możliwy jest chwilowy brak dostępu do poszczególnych podstron."
Nie znam się na budowach stron od strony informatycznej, ale myślę, że tydzień przerwy w dostępie do niektórych aplikacji to nie jest powód do niezadowolenia. Archiwum zmieniło nazwę, co pewnie wymaga wielu zmian.
Pozdrawiam
Aneta
"W związku z gruntowną przebudową strony internetowej Archiwum Państwowego w Warszawie możliwy jest chwilowy brak dostępu do poszczególnych podstron."
Nie znam się na budowach stron od strony informatycznej, ale myślę, że tydzień przerwy w dostępie do niektórych aplikacji to nie jest powód do niezadowolenia. Archiwum zmieniło nazwę, co pewnie wymaga wielu zmian.
Pozdrawiam
Aneta
-
kubajaworski

Tak, wiem że ta informacja jest tam zamieszczona od tygodnia. Właśnie dlatego też czekałem tydzień z tym pytaniemKaczmarek_Aneta pisze:Od tygodnia też jest przecież zamieszczona informacja:
Ja na budowie stron sie akurat znam i "chwilowy brak dostępu" w erze internetu określany jest w minutach i nie trwa więcej niż 3h. Zaś moje niezadowolenie wynika z faktu udostępnienia serwisu który nie działa. To nie jest darmowy program przy którym godzisz się z ograniczeniami, tylko APW zapłaciło za niego (a pośrednio także my). To troche tak jak Modlin, jest lotnisko tylko pas startowy nie działa:)Kaczmarek_Aneta pisze: Nie znam się na budowach stron od strony informatycznej, ale myślę, że tydzień przerwy w dostępie do niektórych aplikacji to nie jest powód do niezadowolenia. Archiwum zmieniło nazwę, co pewnie wymaga wielu zmian.
Z przymrużeniem oka
Kuba
- Kaczmarek_Aneta

Skoro jesteś znawcą, to może nie mam racji co do techniki, ale wydaje mi się, że akurat w tej sytuacji, kiedy jakaś instytucja zmienia nazwę (może i logo?), przeprasza za niedogodności: http://www.warszawa.ap.gov.pl/bazydanych.html to "powód do wstydu" jest chyba stwierdzeniem na wyrost.
Jeśli chodzi o odpowiadanie na maile - zgodzę się, że w przypadku APW ten element mocno szwankuje. Czasem na odpowiedź trzeba czekać kilka miesięcy - nie oczekuj odpowiedzi z dnia na dzień
Pozdrawiam
Aneta
Jeśli chodzi o odpowiadanie na maile - zgodzę się, że w przypadku APW ten element mocno szwankuje. Czasem na odpowiedź trzeba czekać kilka miesięcy - nie oczekuj odpowiedzi z dnia na dzień
Pozdrawiam
Aneta
-
kubajaworski

Ależ droga Aneto, daleki jestem od tego aby nazywać mnie znawcą, niemniej w procesie usługowym jaki świadczy APW "zmiana" nie jest procesem ciągłym. Nowe zastępuje stare na zasadzie wyłączności tylko gdy jest lepsze. Oczywiście różnica zdań może też wynikac z subiektywnej natury wstydu:-)
Pozdrawiam
kuba
Pozdrawiam
kuba
- Kaczmarek_Aneta

Re: APW o/Pułtusk - nie działa wyszukiwarka nazwisk
Może nie tyle subiektywnej natury wstydu, co poczucia, że do instytucji przychylnie nastawionych do środowiska genealogicznego, od których zaczerpnęło się tyle ogólnie pojętego dobra, z powodu jakichś przejściowych problemów technicznych, podchodzi się większą dozą cierpliwości. Przynajmniej ja mam takie podejściekubajaworski pisze:Oczywiście różnica zdań może też wynikac z subiektywnej natury wstydu:-)
Zresztą, przez lata obcowania z genealogią, naczekałam się już nie raz na listy, skany, techniczne rozwiązania, wdrożenia nowości i powiem Ci szczerze – jeśli wiem, że pewnych spraw nie przeskoczę, chwilowo skupiam się na innych rzeczach, a te pozostawiam na boku … do czasu finalizacji.
A po co szargać sobie nerwy?
Pozdrawiam
Aneta
-
kubajaworski

Ależ oczywiścież że zakładam iż każdy z nas ma swój własny styl pracy na którego charakter składa się wiele czynników zewnętrznych. Mój poziom oczekiwań jest zawsze dostosowany do zadań które realizuję więc nie ma co traktować tej sprawy personalnie:)
Niemniej to właśnie środowisko genealogiczne o którym wspominasz przyczyniło się do uruchomienia części serwisu poświęconej metrykom i ich indeksacji na stronie APW. Więc tym bardziej uważam że pomijanie ich pracy jest wielce nietaktowne ze strony APW.
W tym wypadku komunikacja angażuje jedną osobę która została do tego zadania powołana na stanowisku obsługi klientów, w tzw. BOKu. Jaki w takim razie jego sens istnienia skoro komunikacja nie spełnia oczekiwań w tak prostej sprawie, a co dopiero bardziej zawiłych o których wspominasz?
Zresztą, odeszliśmy od meritum, na początku chciałem się dowiedzieć czy ktoś zna termin uruchomienia wyszukiwarki, który przeobraził się w dłuższą pogawędkę
Pozdrawiam
kuba
Niemniej to właśnie środowisko genealogiczne o którym wspominasz przyczyniło się do uruchomienia części serwisu poświęconej metrykom i ich indeksacji na stronie APW. Więc tym bardziej uważam że pomijanie ich pracy jest wielce nietaktowne ze strony APW.
W tym wypadku komunikacja angażuje jedną osobę która została do tego zadania powołana na stanowisku obsługi klientów, w tzw. BOKu. Jaki w takim razie jego sens istnienia skoro komunikacja nie spełnia oczekiwań w tak prostej sprawie, a co dopiero bardziej zawiłych o których wspominasz?
Zresztą, odeszliśmy od meritum, na początku chciałem się dowiedzieć czy ktoś zna termin uruchomienia wyszukiwarki, który przeobraził się w dłuższą pogawędkę
Pozdrawiam
kuba
-
Sroczyński_Włodzimierz

no hmm..jeśli chodzi o pułtuskie indeksy, to nie do końca
"środowisko genealogiczne o którym wspominasz przyczyniło się do uruchomienia części serwisu poświęconej metrykom i ich indeksacji na stronie APW."
dane z pułtuskiego oddziału APW (prezentowane głównie dzięki pracy mławskiego oddziału APW) pochodzą przede wszystkim z pracy własnej archiwum pułtuskiego tj indeksacji wykonanej nie przez środowisko genealogiczne, a z pewnym udziałem środowiska. Głównie praca stażystów i pracowników APW Oddział Pułtusk
nota bene - wszystkie mogą zostać udostępnione, jeśli będą uzupełnione i zweryfikowane - do zamieszczenia w metryki.genealodzy.pl
pozdrawiam
PS terminu uzupełnienia strony APW nie znam:)
"środowisko genealogiczne o którym wspominasz przyczyniło się do uruchomienia części serwisu poświęconej metrykom i ich indeksacji na stronie APW."
dane z pułtuskiego oddziału APW (prezentowane głównie dzięki pracy mławskiego oddziału APW) pochodzą przede wszystkim z pracy własnej archiwum pułtuskiego tj indeksacji wykonanej nie przez środowisko genealogiczne, a z pewnym udziałem środowiska. Głównie praca stażystów i pracowników APW Oddział Pułtusk
nota bene - wszystkie mogą zostać udostępnione, jeśli będą uzupełnione i zweryfikowane - do zamieszczenia w metryki.genealodzy.pl
pozdrawiam
PS terminu uzupełnienia strony APW nie znam:)
- Kaczmarek_Aneta

Trwa przebudowa strony - nie sądzę, by wyeliminowano wspólne dzieło genealogów i archiwistów, jakim jest wyszukiwarka. Nie ma mowy o jakimkolwiek pominięciu na dzień dzisiejszy.kubajaworski pisze: Niemniej to właśnie środowisko genealogiczne o którym wspominasz przyczyniło się do uruchomienia części serwisu poświęconej metrykom i ich indeksacji na stronie APW. Więc tym bardziej uważam że pomijanie ich pracy jest wielce nietaktowne ze strony APW.
Pozdrawiam serdecznie
Aneta
-
kubajaworski

Oczywiście nie chcę odejmować chwały twórcom i chylę czoła jeśli incjatywa należała do samych AP (Mława - wyszukiwarka, dane - Pułtusk). Niemniej udział wolontariatu na poziomie 40% w zindeksowanych latach można przyjąć z dużą nadwyżką jako przyczynek do uruchomienia wyszukiwarki i dość pokaźny wkład w jej istnienie, czyż nie?Sroczyński_Włodzimierz pisze: dane z pułtuskiego oddziału APW (prezentowane głównie dzięki pracy mławskiego oddziału APW) pochodzą przede wszystkim z pracy własnej archiwum pułtuskiego tj indeksacji wykonanej nie przez środowisko genealogiczne, a z pewnym udziałem środowiska. Głównie praca stażystów i pracowników APW Oddział Pułtusk
W niedalekiej przyszłości chętnie podejmę się współpracy w tej materii.Sroczyński_Włodzimierz pisze: nota bene - wszystkie mogą zostać udostępnione, jeśli będą uzupełnione i zweryfikowane - do zamieszczenia w metryki.genealodzy.pl
Pozdrawiam
Kuba
-
Sroczyński_Włodzimierz

-
kubajaworski

za http://www.warszawa.ap.gov.pl/indexy_pultusk.html
W ramach wolontariatu zindeksowane zostały 274 lata w 7 parafiach. AP Pułtusk w ramach prac własnych i stażystów zindeksował 402 lata w 13 parafiach.
W ramach wolontariatu zindeksowane zostały 274 lata w 7 parafiach. AP Pułtusk w ramach prac własnych i stażystów zindeksował 402 lata w 13 parafiach.
- WaldemarChorążewicz

Witam.
Indeksowałem skorowidze z 3 parafii:
Myszyniec,Lipniki,Zaręby
Z pełną odpowiedzialnością mogę powiedzieć ,że
wkład naszej pracy wynosił ..z górą ok.3 procent.
Skorowidze w większości były niekompletne .
Najwięcej pracy wykonały te osoby ,które spisywały
dane z metryk.(czyli pracownicy archiwum lub stażyści)
Kuba,nie targuj się i nie zabieraj w tej sprawie głosu.
Całość zasobu zostanie w niedługim czasie zindeksowana,
dzięki garstce wolontariuszy z Bogusią Skrzypczak na czele.(adres do Bogusi na p.w)
Twój temperament i zasób sił z pewnością im sie przyda.
Ponieważ adwokatów sprawy jest wielu ,a do pracy zaledwie kilka
osób.
Pozdrawiam
Waldemar Chorążewicz
Indeksowałem skorowidze z 3 parafii:
Myszyniec,Lipniki,Zaręby
Z pełną odpowiedzialnością mogę powiedzieć ,że
wkład naszej pracy wynosił ..z górą ok.3 procent.
Skorowidze w większości były niekompletne .
Najwięcej pracy wykonały te osoby ,które spisywały
dane z metryk.(czyli pracownicy archiwum lub stażyści)
Kuba,nie targuj się i nie zabieraj w tej sprawie głosu.
Całość zasobu zostanie w niedługim czasie zindeksowana,
dzięki garstce wolontariuszy z Bogusią Skrzypczak na czele.(adres do Bogusi na p.w)
Twój temperament i zasób sił z pewnością im sie przyda.
Ponieważ adwokatów sprawy jest wielu ,a do pracy zaledwie kilka
osób.
Pozdrawiam
Waldemar Chorążewicz
-
kubajaworski

Cóż, jako twórca masz klarowny obraz wielkości swojej pracy. Nie zamierzam w tej sprawie kłaść się pod topór. Zaczęrpnąłem informacje ze strony AP i pochwaliłem się umiejętnościa liczenia, nic więcej 
Jak wspomniałem, moja oferta pomocy przy indeksacji jest nadal aktualna.
Pozdrawiam serdecznie
Kuba Jaworski
<end of topic>
Jak wspomniałem, moja oferta pomocy przy indeksacji jest nadal aktualna.
Pozdrawiam serdecznie
Kuba Jaworski
<end of topic>
Wyszukiwarka w Archiwum Państwowym w Warszawie już jest. Do pozostałych oddziałów też w tym Pułtusk.