Połaniec, Księgi archiwalne miasta
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Połaniec, Księgi archiwalne miasta
T:"Księgi archiwalne miasta Połaniec"
Szukam wszelkich informacji dotyczących moich dziadków którzy mieszkali w Połańcu (świetokrzyskie). Czy może ktoś posiada skany ksiąg urodzeń z lat 1888-1890 i ślubów z 1924r z parafii Połaniec ? Jeżeli nie, to jak można dotrzeć do takich dokumentów ?
Pozdrawiam
WK
Szukam wszelkich informacji dotyczących moich dziadków którzy mieszkali w Połańcu (świetokrzyskie). Czy może ktoś posiada skany ksiąg urodzeń z lat 1888-1890 i ślubów z 1924r z parafii Połaniec ? Jeżeli nie, to jak można dotrzeć do takich dokumentów ?
Pozdrawiam
WK
-
Sawicki_Julian

Księgi archiwalne miasta Połaniec
Witaj Nowy, w genealogii nie ma tajemnic, takie metryki są z lat np. 1888 ur. tu w necie w Gen- Bazie, tam się trzeba zalogować, ale jak nie wiem nazwiska to nikt Ci nie pomoże. Z lat 1924 to mogą być metryki u księdza i w Urzędzie Miejskim Połańca, po stu latach do tyłu przekazują księgi do Archiwom Państwowego. Dla Połańca to w Sandomierzu, czyli są tam te z roku 1912 i starsze w tył do 1810 r. Z lat przed 1800 są jakieś metryki z Połańca w Bibliotece Diecezji w Sandomierzu, blisko bramy opatowskiej ( prawie na przeciw ) to już na telefon się trzeba pytać, oprócz poniedziałków ; pozdrawiam - Julian
Dzięki za odpowiedź. Mój dziadek Henryk Kosowicz urodził się prawdopodobnie 13.01.1889 w Połańcu. Chciałem dotrzeć do jego rodziców - prawdopodobnie Józef i Marianna i te dane może są zapisane w akcie urodzenia.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
Janusz_Tomalski

Kilka rodzin Kosowicz. Kossowicz z Połańca goszczą w moim drzewie.
Henryka Kosowicza urodzonego w przedziale lat 1888 i 1900 nie znalazłem.
Jest natomiast Henryk Kosowicz urodzony w Połańcu rok 1904 akt 205
http://metryki.genbaza.com/genbaza,detail,15385,54 dostępny po zalogowaniu.
Rodzicami są Ignacy Kosowicz (34L) i Katarzyna Spychała (28L)
Pozdrawia Janusz
Henryka Kosowicza urodzonego w przedziale lat 1888 i 1900 nie znalazłem.
Jest natomiast Henryk Kosowicz urodzony w Połańcu rok 1904 akt 205
http://metryki.genbaza.com/genbaza,detail,15385,54 dostępny po zalogowaniu.
Rodzicami są Ignacy Kosowicz (34L) i Katarzyna Spychała (28L)
Pozdrawia Janusz
-
Sawicki_Julian

Jest ta metryka po rosyjsku i podają co ważniejsze z niej ; akt nr - 3, dnia 3/15 stycznia 1889 r. stawił się w Połańcu Józef Kosowicz rolnik lat 42 w obecności świadków ; Józef Korczak i Franciszek Kłosiński, któremu się urodził syn z żony jego Marianny Machnik, lat 36. Dziecku na chrzcie świętym nadano imiona ; Henryk Antoni, a chrzestnymi byli ; Julian Iweński i Elżbieta Maniska.
Pomyłkowo zajrzałem do roku 1899 i jest tam dwoje ur. się Kosowiczów które spisałem ; akt nr 296, dnia 2/14 października 1899 r. - Jan Kosowicz ; ojciec lat 29, Marianna Głogowska - matka, ur się im córka - Genowefa
akt nr 171, dnia 4/16 lipca 1899 r. Ludwik Kosowicz - ojciec , Katarzyna z Łukaszków - matka, ur. im się syn Ignacy.
Pozdrawiam - Julian i podpisuj się ziomku pod tym co piszesz, można imieniem
Pomyłkowo zajrzałem do roku 1899 i jest tam dwoje ur. się Kosowiczów które spisałem ; akt nr 296, dnia 2/14 października 1899 r. - Jan Kosowicz ; ojciec lat 29, Marianna Głogowska - matka, ur się im córka - Genowefa
akt nr 171, dnia 4/16 lipca 1899 r. Ludwik Kosowicz - ojciec , Katarzyna z Łukaszków - matka, ur. im się syn Ignacy.
Pozdrawiam - Julian i podpisuj się ziomku pod tym co piszesz, można imieniem
-
Janusz_Tomalski

Serdeczne dzięki P. Julianie. Czy możliwe jest dostać skan oryginału ? (to tak do kolekcji rodzinnej).
Informacje bardzo cenne, szukam więc pradziadków (tych z aktu nr.3).
Pozdrawiam
Wiesiek Kosowicz
Informacje bardzo cenne, szukam więc pradziadków (tych z aktu nr.3).
Pozdrawiam
Wiesiek Kosowicz
-
Sawicki_Julian

Podaje Ci mój adres, napisz do mnie to Ci poślę co trzeba - Julian
julsaw5@o2.pl
julsaw5@o2.pl
-
Sawicki_Julian

Witam Wiesław, metrykę Ci wysłałem, jak trzeba coś jeszcze to śmiało pisz ; pozdrawiam - Julian
Podłączę się do tematu.
Panie Julianie poproszę o informacje nt. ślubu Marcelego Czechowskiego i Marianny
Tomasik parafia Połaniec 1846 akt. nr. 1.
Niestety nie mam możliwości odwiedzenia archiwum w najbliższym czasie.
Dziękuje.
Marcin.
Panie Julianie poproszę o informacje nt. ślubu Marcelego Czechowskiego i Marianny
Tomasik parafia Połaniec 1846 akt. nr. 1.
Niestety nie mam możliwości odwiedzenia archiwum w najbliższym czasie.
Dziękuje.
Marcin.
-
Sawicki_Julian

Witam Marcin, możesz sam sobie tą metrykę poczytać ( skserować ), jest w Gen- Bazie, wybrać AP Sandomierz i potem np. Połaniec ( nie mojżeszowe ) tylko tam trzeba się zalogować, to jest w wątku właśnie ; Gen- baza.
A tak w skrócie to pisze że ; Marceli Jakub Czechowski lat 23 stolarz ur. i zamieszkały w mieście Osieku syn Józefa i Marianny bierze ślub z panną Marianną Tomasik lat 25, córka Macieja i Agnieszki zamieszkała przy rodzicach na przedmieściu w Łęgu ; pozdrawiam Julian
A tak w skrócie to pisze że ; Marceli Jakub Czechowski lat 23 stolarz ur. i zamieszkały w mieście Osieku syn Józefa i Marianny bierze ślub z panną Marianną Tomasik lat 25, córka Macieja i Agnieszki zamieszkała przy rodzicach na przedmieściu w Łęgu ; pozdrawiam Julian
Ostatnio zmieniony czw 06 lut 2014, 21:28 przez Sawicki_Julian, łącznie zmieniany 1 raz.
Dziękuje bardzo.O rany po tylu latach się udało.Poźniej używał 2. imienia dlatego tak ciężko było go namierzyć.
Dziękuje!!!
Dziękuje!!!
Witam forumowiczów. Mam pytanie, może ktoś ma informacje czy planuje się udostępnienie skanów ksiąg metrykalnych parafii Połaniec z lat poniżej 1810 i powyżej 1910 ?
- Pieniążek_Stanisław