Origin of name Skwarczynski? Pochodzenie nazwy Skwarczynski?

General discussion about genealogy (po angielsku); Diskussion über Genealogie (po niemiecku);
Parlons généalogie (po francusku); Дискуссии о генеалогии (po rosyjsku)

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

lolaskw

Origin of name Skwarczynski? Pochodzenie nazwy Skwarczynski?

Post autor: lolaskw »

Hello, my name is Lola Skwarczynski. My grandfather spelled the name like this: Skwarczyński . My great-grandfather, Jacob Skwarczyński, came from a town near Kraków.
I have heard that names with -ski come from a place or city or town. But I cannot find a town named Skwarczyn?
Somebody told me that "skwar" means "heat" - but I do not think that the origin of Skwarczyński is "heat"?
Can somebody help me, and sorry I did not post in your language.

Kind regards, Lola Skwarczyński

This is by Babelfish: Witam, mam na imię Lola Skwarczyński. Mój dziadek wpisany nazwę tak: Skwarczyński. Mój pradziadek , Jacob Skwarczyński , pochodzi z miasta, w pobliżu Krakowa. Słyszałem , że nazwy z -ski pochodzą z miejsca lub miasta lub gminy. Ale nie mogę znaleźć miasto o nazwie Skwarczyn ? Ktoś mi powiedział , że " skwar " oznacza " ciepło " - ale nie sądzę , że pochodzenie Skwarczyński jest " ciepła " ? Czy ktoś mógłby mi pomóc, i przepraszam , że nie odpowiedzieć w swoim języku. Z poważaniem , Lola :)
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam :)

Nie wszystkie nazwiska z końcówką - ski pochodzą od nazw miejscowych, czego dowodem jest poniższa etymologia. Może ktoś to ładnie przetłumaczy. Sama nie chcę robić konkurencji Google - Tłumacz ;)

Skwarczyński - w grupie nazwisk pochodzących od podstawy skwar-, skwier, skwir-, por. skwar, ze staropolskiego skwara ‘upał, spiekota’, skwarek, skwark, skwarka ‘kawałek usmażonej słoniny’.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 3 times
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

The answer posted by our most experienced colleague is that according to the etymological dictionary your name comes from something connected to either "heat" or "crackling".

I can add that according to the 19th century geographical dictionary of the Polish Kingdom there was no town or village named Skwarczyn.

We hope you are not disappointed.

best regards
piotr
pozdrawiam
Piotr
lolaskw

Dear Ewa, dear Piotr,

thank you very much! And no, I am not disappointed...

But I have a question: if the name is derived from "heat" or "crackling", is it meant as an attribute of character or appearance?
As if somebody who has red hair is called "Redhead" or someone who is vivacious is called "Peppery"? Or is it more like: someone who comes from a place where it is hot ? "Skwar- czynski"? Or someone who was working wih heat, like roasting something?
I hope you understand what I mean!
Any answers? :)
Pozdrawiam cieplutko, Lola

Dziękuję bardzo! I nie, nie jestem zawiedziony... Ale mam pytanie: Jeśli nazwa wywodzi się od "ciepło" lub "trzaski", jest to znaczy jako atrybut typu ciąg znaków lub wygląd? Tak, jakby ktoś, kto ma czerwone włosy nazywa "Rudy", lub kogoś, kto jest żywy jest nazywany "Peppery"? Czy jest to bardziej jak: ktoś, kto pochodzi z miejsca, gdzie jest gorąco? "Skwar-czynski"? Czy ktoś, kto pracował wih ciepła, jak pieczenia coś? Mam nadzieję, że rozumiecie, co mam na myśli! Żadnych odpowiedzi? :)
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 3 times
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

I don't think there is one right answer to your question. Both options could work only in different locations.
The name is relatively rare with about 1300 people in Poland according to the map of surnames but spread nicely around Poland. So it I think in does not come from something very local or a single person.
First appearance in the geneteka database is in early 18th century in two regions. Cracow region is one of them.
Just follow or copy the link below
http://geneteka.genealodzy.pl/index.php ... pol&exac=1
lolaskw

Dear Piotr,

I think I found an answer!

There is a small hamlet, Skwarczki, just 50 kilometers from Krakov.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Skwarczki

I know my great-granfather came from Krakov, so maybe his ancestors came from Skwarczki?
Awatar użytkownika
Jakubas_Eugeniusz

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Jakubas_Eugeniusz »

Nazwisko Skwarczyński powstało pradopodobnie od przezwiska Skwarek.
Na Family Search jest kilka osób o nazwisku Skwarek z krakowskiego, między innymi:
Jacobus Skwarek
baptism: 30 Czerwiec 1793 Wilczyce, Kraków, Poland
father: Adalbertus Skwarek
mother: Marianna Bednarzonka

Pozdrawiam, Eugeniusz
ODPOWIEDZ

Wróć do „General Discussion ( English, German, French, Russian .. inne )”