Prośba o odczytanie daty
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Prośba o odczytanie daty
Witam,
chciałbym prosić o odczytanie daty urodzenia mojej prababci.
Z góry dziękuję za pomoc
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b2f ... 0fe05.html
Mateusz
chciałbym prosić o odczytanie daty urodzenia mojej prababci.
Z góry dziękuję za pomoc
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b2f ... 0fe05.html
Mateusz
Ostatnio zmieniony sob 02 lis 2013, 19:58 przez Mdek, łącznie zmieniany 1 raz.
Prośba o odczytanie daty
Jeśli dobrze odczytuję to chrzest odbył się dnia 12/24 stycznia 1886 r. a dziecko urodziło się dzień wcześniej.
Pozdrawiam,
Anetta.
Pozdrawiam,
Anetta.
Czyli powinienem się sugerować datą 23 stycznia 1886? A jest taka małą sprzeczność ponieważ w akcie zgonu mam podaną jako datę urodzenia 20 luty. W takim przypadku którą datę powinienem uważać za właściwą? I skąd ewentualnie wkradła się pomyłka... Prababci a zmarła w 1970 roku i wydaje mi się że takich pomyłek nie powinno już być że tak powiem... "w tych czasach"
Pozdrawiam , Mateusz
Pozdrawiam , Mateusz
- Irek_Bartkowski

- Kontakt:
Witaj
Jeżeli masz wyciągnięty akt ur.to właściwa data jest w nim zawarta.
Co do aktu zgonu to często zapisy w nim są błędne z powodu domniemania zgłaszających.
Przeważnie zgłaszającym był to sąsiad i jego wiedza na temat danej osoby była mizerna.
Co do aktu zgonu to często zapisy w nim są błędne z powodu domniemania zgłaszających.
Przeważnie zgłaszającym był to sąsiad i jego wiedza na temat danej osoby była mizerna.
Pozdrawiam
Irek Bartkowski
Poszukuję zgonu Katarzyna Sałkowska vel Bartkowska,Lata 1854-1878 diecezja płocka.
Irek Bartkowski
Poszukuję zgonu Katarzyna Sałkowska vel Bartkowska,Lata 1854-1878 diecezja płocka.
W tym przypadku był to mój wujo (babci syn) i nie wiem ale wydaje mi się że może taka data urodzenia (20 luty) mogła być zawarta w dowodzie osobistym... Ale jeśli była to skąd ona się wzięła?Irek_Bartkowski pisze:Witaj
Witaj,
właściwa data do 23 stycznia 1886 roku odczytana z aktu urodzenia, zwykle najbardziej wiarygodnym dokumentem jest właśnie ten urodzenia następnie akt ślubu i na końcu zgonu z przyczyn jakie opisał kolega wyżej. Może to być zwykła pomyłka (z 20 lutym) która raz popełniona była potem powielana. Aby się upewnić może odszukaj akt ślubu i sprawdź w alegatach jeśli takowe są (bo w samym akcie zwykle podaje się tylko ogólnie wiek młodych). Styczeń i luty to miesiące obok siebie więc może to tylko zwykła pomyłka?
Życzę powodzenia z wyjaśnieniem tej sprawy.
Anetta.
PS. Mam u siebie podobną sprawę tylko dotyczy zapisu roku urodzenia (zapis o urodzeniu dziecka w 1888 roku dokonany dopiero kilka lat później) też jeszcze tego nie wyjaśniłam. Jak widzisz takie rzeczy się zdarzają.
właściwa data do 23 stycznia 1886 roku odczytana z aktu urodzenia, zwykle najbardziej wiarygodnym dokumentem jest właśnie ten urodzenia następnie akt ślubu i na końcu zgonu z przyczyn jakie opisał kolega wyżej. Może to być zwykła pomyłka (z 20 lutym) która raz popełniona była potem powielana. Aby się upewnić może odszukaj akt ślubu i sprawdź w alegatach jeśli takowe są (bo w samym akcie zwykle podaje się tylko ogólnie wiek młodych). Styczeń i luty to miesiące obok siebie więc może to tylko zwykła pomyłka?
Życzę powodzenia z wyjaśnieniem tej sprawy.
Anetta.
PS. Mam u siebie podobną sprawę tylko dotyczy zapisu roku urodzenia (zapis o urodzeniu dziecka w 1888 roku dokonany dopiero kilka lat później) też jeszcze tego nie wyjaśniłam. Jak widzisz takie rzeczy się zdarzają.