Geneteka - nasze wspólne dzieło

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

dpawlak pisze:Obstawiam Bydgoszcz lub parafie powiatu świeckiego.
Swoją drogą sporo Maryniczów mieszka na pograniczu polsko-ukraińskim, czyli diecezja zamojsko-lubaczowska.
http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/marynicz.html
Z tego na pewno jakieś parafie opublikowało AP Zamość i może AP Lublin.
Jak nie chcesz się zanudzić czekając do 45 roku życia (swoją drogą mi już niewiele brakuje do tego wieku)
to zapraszam do indeksacji np. na Lubelskich Korzeniach.
Co powiesz na taki zapis:
Maryniczekówna Dorota - Siennica Różana 9/1659 ?
Dotychczasowe gniazdo rodowe Maryniczów to parafia Lipsko (prawie na granicy województwa podkarpackiego z lubelskim). Najstarsze zapisy to końcówka XVIII wieku. Wiele wskazuje, że protoplasta rodu przybył skądś i założył tam rodzinę, ponieważ tylko jego potomkowie występują w tej parafii.
Z Lipska do Siennicy Różanej jest ok. 90km, więc ani to blisko, ani daleko. Na razie nie znam danych dot. rodziców mojego 5xpradziadka Szymona Marynicza i chyba nie poznam. Aktualnie indeksuję parafię Wilamów (wczoraj odesłałem kilkanaście roczników do Poznań Project), Szadek (zrobiłem już chrzty, małżeństwa, a teraz kończę zgony) i czekam na Zadzim z AP Łódź, ale myślę, że kiedyś nastąpi chwila, kiedy będę indeksował na stronę lubgens.eu . Może jeszcze w tym roku.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Awatar użytkownika
Czyżewski_Bartłomiej

Członek PTG
Ekspert

Post autor: Czyżewski_Bartłomiej »

Marynicz_Marcin pisze: i czekam na Zadzim z AP Łódź
Jak nie chcesz czeka to jest do zindeksowania materiał metrykalny z Zadzimia, wisi w "planach" Geneteki i czeka na chętnego. ;)
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

Mój blog genealogiczny: http://mojagenealogia.blogspot.com/
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Aktualnie i tak kończę indeksację dwóch parafii, stąd zapewne zakończenie aktualnych indeksacji zgra się z otrzymaniem materiału z Zadzimia :)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Awatar użytkownika
Rutyna

Pytania

Post autor: Rutyna »

Czy jest jakaś możliwość przekonwertowania opracowanych metryk z geneteki na plik excela. Chodzi mi o to że nie są widoczne np. numery domów i nie można tego posortować.
Kiedy będą dodane akty zgonu parafii Św. Wojciecha w Grębowie?
W archiwum są tylko akta 1890-1903 gdzie szukać reszty (wcześniejsze)?
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kwroblewska »

Marcinie, miło by było gdybyś precyzyjni podawał lata, które spisujesz z par. Szadek
Marynicz_Marcin pisze: Aktualnie indeksuję parafię Wilamów (wczoraj odesłałem kilkanaście roczników do Poznań Project), Szadek (zrobiłem już chrzty, małżeństwa, a teraz kończę zgony) i czekam na Zadzim z AP Łódź, …
Bo można odnieść wrażenie, że spisałeś/spisujesz par. Szadek z okres ponad 100lat, od 1808 do np.1910. Parafia nie była mała i pracy przy tym dużo.
W genetece już istnieją indeksy z tej parafii z pewnych zakresów lat ale tak się złożyło, że nie ty jesteś ich autorem.

---
Krystyna
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

kwroblewska pisze: W genetece już istnieją indeksy z tej parafii z pewnych zakresów lat ale tak się złożyło, że nie ty jesteś ich autorem.
W takim razie ciekaw jestem, kto jest autorem indeksów z Szadku:
-chrzty za lata 1839, 1845-1854,
-małżeństwa za lata 1839, 1845 (zindeksowane mam jeszcze 1846-1854),
-zgonów za lata 1839, 1878-1880.

Mam jeszcze na dysku zgony z Szadku za lata 1881-1892, które nie zostały przyjęte do geneteki i czekają na edycję (dodanie danych rodziców).
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kwroblewska »

Marynicz_Marcin pisze:
kwroblewska pisze: W genetece już istnieją indeksy z tej parafii z pewnych zakresów lat ale tak się złożyło, że nie ty jesteś ich autorem.
W takim razie ciekaw jestem, kto jest autorem indeksów z Szadku:
-chrzty za lata 1839, 1845-1854,
-małżeństwa za lata 1839, 1845 (zindeksowane mam jeszcze 1846-1854),
-zgonów za lata 1839, 1878-1880.

Mam jeszcze na dysku zgony z Szadku za lata 1881-1892, które nie zostały przyjęte do geneteki i czekają na edycję (dodanie danych rodziców).
Jak jesteś ciekawy to sprawdź.
Cóż, ja nie jestem ciekawa. Mnie wystarczy, że podałeś zakresy lat przez ciebie zindeksowane a nie bardzo ogólne stwierdzenie
Marynicz_Marcin pisze: …. Szadek (zrobiłem już chrzty, małżeństwa, a teraz kończę zgony...)
---
Krystyna
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Zasugerowano mi indeksację dla Lubelskich Korzeni, więc podałem, co aktualnie indeksuję, co by usprawiedliwić moją niemożność podjęcia się indeksacji innych materiałów. To był mój wybór, że podałem parafie i jaki rodzaj akt zindeksowałem, a jaki indeksuję, czy mam zamiar. Równie dobrze mogłem ograniczyć się do napisania, że "nie, nie mogę, bo indeksuję coś innego".
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Ja bardziej wyraziłem nadzieję, że będziesz miał wkrótce genealogiczny interes w indeksacji okolic Lubaczowa. Wtedy nikt nie będzie cię zachęcał, ani zniechęcał, ani ci wyliczał roczników. No niestety, Narol i Lipsko to podkarpackie, czyli AP Przemyśl i/lub mikrofilmy mormonów. Słyszałem co prawda, że zasoby parafialne zamojsko-lubaczowskiej po jej utworzeniu fotografowali mormoni ale nie mam jak tego potwierdzić. Po za tym jestem ciekaw wrażeń po indeksowaniu w kilku różnych projektach indeksacyjnych ale to na zaś.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
wiktor_jatkiewicz

Sympatyk

Re: Bobowo-zapytanie do indeksów

Post autor: wiktor_jatkiewicz »

Witaj!Szukalem zarówno w genetece jak I na stronie PTG.Intereie lata 30-te do 90-tych XVIIIw.
Pozdrawiam,Wiktor
Genowefa

Sympatyk
Adept

Post autor: Genowefa »

Swego czasu zindeksowałam małzeństwa z parafii Św. Mateusza w Pabianicach-ale, niestety, tylko wg wykazów z ksiąg parafialnych i tylko niektóre lata. Miałam ograniczony czasowo dostęp i nie mogłam więcej uzyskać.W związku z tym mam pytanie-nie zawsze z samych wykazów możemy jednoznacznie określić czy chodzi akurat o poszukiwaną parę-100% pewnosci daje zawsze metryka. Czy będą kiedyś dodane do tych indeksów skany? Czy jest taka mozliwość ? Wyczytałam na Waszej stronie, że parafia św. Mateusza obejmuje metryki BMD z lat 1817-1912.
Przepraszam, że pytam tutaj, ale nie wiem gdzie znaleźć skany łódzkie tzn. gdzie sprawdzić, co jeszcze będzie. Czy łódzkie archiwum udostępnia w sieci metryki tak jak np Archiwum w Poznaniu na www.szukajwarchiwach ?
Pozdrowienia Genowefa
zbbudzik

Sympatyk
Mistrz

Post autor: zbbudzik »

Kliknij zielony link metryki w swoim poście - wybierz woj. łódzkie - wybierz pow. pabianicki i już masz św. Mateusza od 1817
do 1912

Pozdrawiam
Zbigniew
Genowefa

Sympatyk
Adept

Post autor: Genowefa »

Zbigniewie DZIĘKUJĘ :D. A ja tak się "głowiłam"gdzie to znaleźć. Bardzo jestem uradowana.Teraz sobie uzupełnię " drzewko".
Pzdrowienia Genowefa
Awatar użytkownika
Cirdan

Sympatyk

Post autor: Cirdan »

Witam,

czy jest jakiś szczególny powód, dla którego województwo dolnośląskie ma zero wpisów, a opolskie tak niewiele?

Pozdrawiam
Piotr Sułek
Szukam informacji o rodzinach:
Sułek (powiat bocheński: Nowy Wiśnicz - Łomna), Bojanek (powiat zawierciański: Podlesice, Kroczyce; powiat myszkowski: Żarki, Myszków), Pawluk (Ukraina, powiat bóbrecki: Stare Sioło; i Lwów)
Awatar użytkownika
OlaH

Członek Honorowy
Adept

Re: Pytania

Post autor: OlaH »

Rutyna pisze:Chodzi mi o to że nie są widoczne np. numery domów i nie można tego posortować.
A czy ktokolwiek w ogóle indeksuje numery domów?
To tak z ciekawości..... bo o ile się orientuję, w formacie, w którym indeksujemy dla Metryk i Geneteki w ogóle nie ma kolumny, do której mielibyśmy wpisywać numery domów. A poza tym, chyba indeksujący nie chcą bawić się w takie szczegóły.

Pozdrawiam,
Ola
Zablokowany

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”