Bardzo dziękuję za informację odnośnie Antoniego! Na nazwisko Bampc w życiu bym nie wpadła...
Na Wschodzie ten pułk był w 1915 r., ciekawe czy potem zwolnili go z wojska, jak sobie "przeziębił żoładek na mrozie na Wschodzie i prawie nic nie jadł" (informacja cioci sprzed tygodnia, dlatego zainteresował mnie jego pobyt w wojsku, wcześniej w ogóle nic nie wiedziałam o tym, że był na wojnie- miałam tylko zdjęcie, myślałam że odbył służbę wojskową poza wojną). O dalszej trasie - Rumuni, Belgii itd. ciocia nic nie mówiła, więc chyba już wtedy był zwolniony do domu. Chociaż z drugiej strony - ciocia z moim tatą urodzili się podczas II wojny światowej, więc mogą nie wiedzieć wszystkiego. A dziadek zmarł pół roku przed moimi narodzinami, nie miałam okazji go poznać:(
Na stronie, którą popdałeś z literatury są 2 pozycje:
Literatur
1. Ruhmeshalle unserer Alten Armee, Herausgegeben auf Grund amtlichen Materials des Reichsarchivs, Militär-Verlag, Berlin 1927, S. 70, 137-138
2. Histories of Two Hundred and Fifty-One Divisions of the German Army Which Participated in the War (1914-1918), United States War Office as War Department Document No. 905, Office of the Adjutant, 1920, S. 446-450
Na polskiej wikipedii też kilka książek:
1. Claus von Bredow, bearb., Historische Rang- und Stammliste des deuschen Heeres (1905)
2. Hermann Cron et al., Ruhmeshalle unserer alten Armee (Berlin, 1935)
3. Hermann Cron, Geschichte des deutschen Heeres im Weltkriege 1914-1918 (Berlin, 1937)
4. Günter Wegner, Stellenbesetzung der deutschen Heere 1815-1939. (Biblio Verlag, Osnabrück, 1993), Bd. 1
5. Histories of Two Hundred and Fifty-One Divisions of the German Army which Participated in the War (1914-1918), compiled from records of Intelligence section of the General Staff, American Expeditionary Forces, at General Headquarters, Chaumont, France 1919 (1920)
Tylko rok wydania pewnie powoduje, że nieosiągalne:( ale cóż, poszukam:)
W książkach raczej nie ma danych osobowych żołnierzy, więc i tak dalej potrzebuję archiwum
Czy jest jakieś niemieckie Archiwum z danymi dot. żołnierzy z tych lat? Do kogo mogę się zwrócić?
Dzięki i pozdrawiam!
Kasia