Komornik komornikowi nierówny

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Marcin_Piotr_Zając

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Marcin_Piotr_Zając »

Witam!
Podczas indeksowania natrafiłem na akt zgonu niejakiego Ignacego Józefowicza, którego ojciec jest komornikiem. Ciekawe jest, że owy ojciec podpisał się pod aktem zgonu swego syna - i to bardzo zgrabnie jak na ówczesne czasy.
Akt numer 4.
http://szukajwarchiwach.pl/54/742/0/6.1 ... mNp2qgDJRw

Zastanowiło mnie zatem, jak to było z tymi komornikami - byli przecież marnie położoną grupą, skoro mówi się, że nawet inni chłopi dość często nie chcieli oddawać córek za komornika... A tu taki ktoś :D

Pozdrawiam, Marcin!
szukam informacji o rodzinach: Korycińscy i Horędowiczowie (również oboczności tego nazwiska).
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz
Podziękował: 1 time

Post autor: Brozek_Oskar »

Ja mam podobnie, z przybyłym Franciszkiem Pruś ze wsi Kostki Małe koło Buska-Zdroju do Jędrzejowa i był komornikiem, ale podpis miał naprawdę bardzo ładny i staranny i tylko w akcie znania ślubu jedynej córki go zobaczyłem.

Zdziwiło mnie to też niesamowicie, bo komornik i taki podpis najładniejszy ze wszystkich w akcie?
Ciekawe czemu takie sytuacje się zdarzały.

Pozdrawiam, Oskar Brożek.
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Witam,
komornikiem mógł być również zubożały szlachcic lub tak jak natrafiłam w parafii moich przodków- emerytowany nauczyciel.
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 10 times
Otrzymał podziękowania: 10 times

Post autor: kwroblewska »

A może Jan Józefowicz był komornikiem ale w znaczeniu sekwestrator, po prostu zbierał podatki, odbierał długi.. i dlatego tak ładnie się podpisywał
http://www.slownik-online.pl/kopalinski ... 5CD63B.php

___
Krystyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”