Archiwa w Kielcach digitalizacja i indeksacja
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
krystyna_skawinska

Witam Wszystkich,
W tabeli "Aktualny stan prac przy fotografowaniu AP Kielce - http://cwiklinski.pl/ptg/apkielce_AD.pdf " wymieniona jest Dzierążnia.
Kolor czerwony wskazuje, że księgi są sfotografowane; indeksy (nie wiem czy wszystkie) są w Genetece.
Proszę o informację -
1. na czym polega problem w udostępnieniu skanów w genetece i w czym można tu pomóc,
2. w czym można pomóc, aby sfotografowane księgi były dostępne w Genbazie.
Proszę o adres - do kogo się w tej sprawie zwrócić.
Pozdrawiam
Krystyna
W tabeli "Aktualny stan prac przy fotografowaniu AP Kielce - http://cwiklinski.pl/ptg/apkielce_AD.pdf " wymieniona jest Dzierążnia.
Kolor czerwony wskazuje, że księgi są sfotografowane; indeksy (nie wiem czy wszystkie) są w Genetece.
Proszę o informację -
1. na czym polega problem w udostępnieniu skanów w genetece i w czym można tu pomóc,
Pozdrawiam
Krystyna
-
Kozak_Stahu
Witam Wszystkich
Mam podobne pytanie jak Krystyna.
W tabeli "Aktualny stan prac przy fotografowaniu AP Kielce – http://cwiklinski.pl/ptg/apkielce_AD.pdf " parafia Lisów i Stopnica są zapisane kolorem czerwony co oznacza, że księgi są już sfotografowane.
Indeksy zarówno Lisowa jak i Stopnicy są dostępne w Genetece. Nie mogę jednak znaleźć fotografii.
Proszę o informację gdzie takowe mogą być lub kiedy będą dostępne.
Być może, że trzeba te zdjęcia przenumerować? Mogę pomóc, ale nie wiem, do kogo mam się zgłosić.
Jeśli „zdałbym” egzamin to mogę też inne przenumerować. Mam czas.
Pozdrawiam
Stahu
Mam podobne pytanie jak Krystyna.
W tabeli "Aktualny stan prac przy fotografowaniu AP Kielce – http://cwiklinski.pl/ptg/apkielce_AD.pdf " parafia Lisów i Stopnica są zapisane kolorem czerwony co oznacza, że księgi są już sfotografowane.
Indeksy zarówno Lisowa jak i Stopnicy są dostępne w Genetece. Nie mogę jednak znaleźć fotografii.
Proszę o informację gdzie takowe mogą być lub kiedy będą dostępne.
Być może, że trzeba te zdjęcia przenumerować? Mogę pomóc, ale nie wiem, do kogo mam się zgłosić.
Jeśli „zdałbym” egzamin to mogę też inne przenumerować. Mam czas.
Pozdrawiam
Stahu
- Ćwikliński_Leszek

- Kontakt:
Wszystkie fotografowane księgi w AP Kielce są udostępniane natychmiast po sfotografowaniu i obrobieniu w Genbazie.krystyna_skawinska pisze:Witam Wszystkich,
Proszę o informację -
Pozdrawiam
Krystyna
Księgi te do czasu zakończenia indeksacji są w większości wypadków dostępne tylko dla indeksujących.
Po zakończeniu indeksacji są przenoszone do katalogu gdzie są widoczne dla wszystkich zalogowanych użytkowników Genbazy.
W tej chwili przenoszę kilkanaście parafii do katalogu AP Kielce, za kilka dni powinny być tam widoczne. Postaram się o tym poinformować gdy akcja zostanie zakończona.
pozdrowienia
Leszek
-
krystyna_skawinska

Leszku,
Bardzo dziękuję za informację. Zaiteresowana jestem Dzierążnią - chętnie pomogę w dokonczeniu/uzupełnieniu indeksacji (j. pol. i łacina) lub innych pracach, które są potrzebne, aby skany tej parafii zostały udostępnioe.
Mogę pomóc w indeksacji innej parafii, która jest przygotowywana do udostępnienia.
Na razie "na własną rękę" indeksuję Więcławice MP(obecna gmina Michałowice - księgi są udostępnione w zasobach "szukaj w archiwach") - aby się nauczyć i nabrać wprawy. Ale może są inne parafie, bardziej potrzebne/poszukiwane przez użytkowników forum.
Krystyna
Bardzo dziękuję za informację. Zaiteresowana jestem Dzierążnią - chętnie pomogę w dokonczeniu/uzupełnieniu indeksacji (j. pol. i łacina) lub innych pracach, które są potrzebne, aby skany tej parafii zostały udostępnioe.
Mogę pomóc w indeksacji innej parafii, która jest przygotowywana do udostępnienia.
Na razie "na własną rękę" indeksuję Więcławice MP(obecna gmina Michałowice - księgi są udostępnione w zasobach "szukaj w archiwach") - aby się nauczyć i nabrać wprawy. Ale może są inne parafie, bardziej potrzebne/poszukiwane przez użytkowników forum.
Krystyna
- Ćwikliński_Leszek

- Kontakt:
Książ Mały w AP Kielce jest 1861-1912 księgi sfotografowane dostępne dla indeksujących, Księgi z AD Kielce są sfotografowane i dostępne w całości w GenbazieArek pisze:Czy są może sfotografowane allegaty z Książa Małego (interesuje mnie rok 1834) oraz z Krzcięcic (1818)? Jeśli tak, to kiedy mogą pojawić się w Genbazie (ewentualnie, co się z nimi obecnie dzieje - są indeksowane, czy może czekają na chętnego do indeksowania itp)?
Krzcięcice księgi z AD są sfotografowane i udostępnione w Genbazie, księgi z AP będą fotografowane pod koniec roku.
pozdrowienia
Leszek
-
krystyna_skawinska

- Ćwikliński_Leszek

- Kontakt:
-
krystyna_skawinska

- Ćwikliński_Leszek

- Kontakt:
Ja również przepraszam ale przeniosłem to dopiero dzisiaj po 18.krystyna_skawinska pisze:Leszku,
Teraz sprawdziłam - SĄ; dałabym sobie głowę odciąć, że wczoraj ich nie było.... Ale może lepiej głowę zachować na miejscu, mimo, że ostatnio zapracowana i nie wyspana....
Dzięki za kubeł zimnej wody.
Przepraszam za zamieszanie.
Pozdrowienia
(uradowana) Krystyna
Dyrekcja AP życzy sobie żeby na każdym zdjęciu był naniesiony znak wodny i mam z tym trochę roboty.
pozdrowienia
Leszek
-
Piotr_Juszczyk

-
Zmarzlik_Marcin