Pochodzenie nazwisk (cz.6)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Aftanas_Jerzy

Poszukuje znaczenia nazwiska
Dzień dobry,
Czy mogłabym poprosić o opisanie etymologii nazwiska: Zwietrzała ?
Dziękuję i pozdrawiam
Czy mogłabym poprosić o opisanie etymologii nazwiska: Zwietrzała ?
Dziękuję i pozdrawiam
- Ewa_Szczodruch

Witam 
Szambor 1456, Sambor - od imienia złożonego Sambor, notowanego w źródłach od XII wieku; w nazwiskach pomieszane z niemiecką nazwą osobową Schamber.
Siambor - od imienia złożonego Siębor, to od Nasiębor, Osiębor.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Szambor 1456, Sambor - od imienia złożonego Sambor, notowanego w źródłach od XII wieku; w nazwiskach pomieszane z niemiecką nazwą osobową Schamber.
Siambor - od imienia złożonego Siębor, to od Nasiębor, Osiębor.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
-
Grzegorz_B

- Ewa_Szczodruch

Witam 
Bućko - od buczeć ‘ryczeć, brzęczeć; głośno płakać; butwieć’, też od buk.
Gardynecki - od gwardian, staropolski gardian 'przełożony zakonu w niektórych klasztorach'.
Grześko 1638 - w grupie nazwisk pochodzących od imienia Grzegorz, notowanego w Polsce od średniowiecza ( XII w.), pochodzenia greckiego od gregorios ‘gorliwy, czuwający’.
Koniecko - od koniec ‘granica, kres, ostatek’, kończyć.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Sebunia, Sebunio - od imienia Sebastian, z greckiego Sebastianós, od sebastós ‘czcigodny, dostojny’; w Polsce znane od XII wieku, dawniej jako Sebastyjan, Sabestyjan, Sebestyjan i Bastyjan.
Bućko - od buczeć ‘ryczeć, brzęczeć; głośno płakać; butwieć’, też od buk.
Gardynecki - od gwardian, staropolski gardian 'przełożony zakonu w niektórych klasztorach'.
Grześko 1638 - w grupie nazwisk pochodzących od imienia Grzegorz, notowanego w Polsce od średniowiecza ( XII w.), pochodzenia greckiego od gregorios ‘gorliwy, czuwający’.
Koniecko - od koniec ‘granica, kres, ostatek’, kończyć.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Sebunia, Sebunio - od imienia Sebastian, z greckiego Sebastianós, od sebastós ‘czcigodny, dostojny’; w Polsce znane od XII wieku, dawniej jako Sebastyjan, Sabestyjan, Sebestyjan i Bastyjan.
- Krystyna_Domańska

Witam
Mam prośbę o ustalenie skąd wzieło się nazwisko SUPERSON
Podobno pochodzi ze Szwecji ale tego nie jest pewna
obiecałam koleżance że po pytam na forum
z góry dziękuje za informacje
Mam prośbę o ustalenie skąd wzieło się nazwisko SUPERSON
Podobno pochodzi ze Szwecji ale tego nie jest pewna
obiecałam koleżance że po pytam na forum
z góry dziękuje za informacje
Pozdrawiam Krystyna Domańska - Bzdak
Szukam : Domański ,Golizda, Reszka, Szewczyk , Miniak , Bator - okolice Żelechlinek, Drzewica , oraz okolice Bytoń , Radziejów , Lubraniec Frankowski, Walczak, Cichocki ,Witczak ,Szczypiński,Kalfus ,Januszewski,
Szukam : Domański ,Golizda, Reszka, Szewczyk , Miniak , Bator - okolice Żelechlinek, Drzewica , oraz okolice Bytoń , Radziejów , Lubraniec Frankowski, Walczak, Cichocki ,Witczak ,Szczypiński,Kalfus ,Januszewski,
- Michał_Fronczak

Witam serdecznie.
Ja chciałem zapytać się o swoje nazwisko "Fronczak". Choć zdarza się pisownia "Frączak". Kiedyś rozmawiałem z pewnym jegomościem, który sprzedawał obrazki z herbami i posiadał wielgachną księgę, zapewne herbarz, i powiedział mi, że nazwisko może się wywodzić po prostu od imienia Franciszek. Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
Pozdrawiam
Michał
Ja chciałem zapytać się o swoje nazwisko "Fronczak". Choć zdarza się pisownia "Frączak". Kiedyś rozmawiałem z pewnym jegomościem, który sprzedawał obrazki z herbami i posiadał wielgachną księgę, zapewne herbarz, i powiedział mi, że nazwisko może się wywodzić po prostu od imienia Franciszek. Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.
Pozdrawiam
Michał
Pozdrawiam
Michał Fronczak
Michał Fronczak
- Ewa_Szczodruch

Witam 
Fronczak - od imienia Franciszek. Imię, znane w Polsce od XIII wieku, wywodzi się od nazwania Jana Bernardone, Francesco, znanego później jako św. Franciszek z Asyzu. Nazwanie pochodzi od franciscus ‘pochodzący z plemienia Franków’.
Dubas 1607 - z ukraińską lub czeską, słowacką realizacją samogłoski rdzennej, niekiedy jako ucieczka hiperpoprawna od Dup-; od dąb lub od staropolskiego dubas ‘statek rzeczny, szkuta, barka’.
Dupas- od dupa.
Młoch - nie znalazłam i nie mam ponysło
Fronczak - od imienia Franciszek. Imię, znane w Polsce od XIII wieku, wywodzi się od nazwania Jana Bernardone, Francesco, znanego później jako św. Franciszek z Asyzu. Nazwanie pochodzi od franciscus ‘pochodzący z plemienia Franków’.
Dubas 1607 - z ukraińską lub czeską, słowacką realizacją samogłoski rdzennej, niekiedy jako ucieczka hiperpoprawna od Dup-; od dąb lub od staropolskiego dubas ‘statek rzeczny, szkuta, barka’.
Dupas- od dupa.
Młoch - nie znalazłam i nie mam ponysło
Szlupowicz
Witam. Mam na nazwisko Szlupowicz i prawie nic o nim nie wiem. W Polsce jest niemal niespotykane (osobiście znam chyba wszystkie osoby o tym nazwisku). Z tego co słyszałem może pochodzić ono z Litwy.
Z góry dziękuje za wszelkie informacje.
Z góry dziękuje za wszelkie informacje.
-
piotrtyndel
Tyndel
Witam , chciał bym sie dowiedzieć co oznacza i skąd się wywodzi nazwisko Tyndel , jest ktoś wstanie pomóc ?:)
- Ewa_Szczodruch

Szlupowicz, Tyndel
Witam 
Szlupowicz - od słup ‘bal; pień drzewa’.
Tyndel - od tenda ‘zasłona, kotara’.
Szlupowicz - od słup ‘bal; pień drzewa’.
Tyndel - od tenda ‘zasłona, kotara’.
- Agnieszka_Wójcik