Poszukuję członków rodziny Żak

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Szaciłowski_Marcin

Sympatyk

Poszukuję członków rodziny Żak

Post autor: Szaciłowski_Marcin »

Poszukuję członków rodziny Żak, pochodzącej z okolic Odrzywołu okol. Nowego Miasta nad Pilicą. Rodzina ta miała w sumie 12 dzieci, kupiła w 1926 majątek na Kresach w Rudawie (gm Hołynka okol. Brzostowicy Wielkiej) i tam się przeniosła. Rodzina była wielodzietna, niestety w zawierusze wojennej rozproszyła się i utraciła kontakt ze sobą. Część mieszka w Białymstoku lub okolicach, część we Wrocławiu.
Szczególnie poszukuję rodziny najstarszego z braci Andrzeja Żaka syna Józefa i Marianny z/d Kwiatkowskiej ur. ok 1897r w okol. Orzywołu. Ożenił się ją z Józefą Garstka ok 1926 r. Dzieci o których wiem:
Stanisław ur. 31.12.1927 w Rudawie;
Jan ur. 16.01.1933 w Rudawie;
Bolesław ur. 16.01.1933 w Rudawie - zm 10.08.1933 w Rudawie;

Poszukuję również rodziny Antoniego Żaka ur. ok.1900 r. w okol. Odrzywołu, syna Józefa i Marianny z/d Kwiatkowskiej. Z tego co wiem to wyjechał on w okolice Poznania, ożenił się tam i podobno miał trzy córki.

Bardzo proszę o kontakt osoby które wiedzą cokolwiek na temat tych osób.

pozdrawiam
Marcin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”