USC Warszawa odmówił mi

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Re: USC Warszawa odmówił mi

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Archiwum USC m.st. Warszawy nie przyjmuje interesantów w sprawach o wydanie odpisów skróconych i zupełnych aktów stanu cywilnego a jedynie w sprawach związanych z dokonywaniem zmian w księgach stanu cywilnego:
http://bip.warszawa.pl/Menu_podmiotowe/ ... efault.htm

Wydawanie kopii z asc przez pracowników archiwum jest dodatkowym zajęciem. Z tego co pamiętam, pracownicy podkreślali, że nie zajmują się kwerendami genealogicznymi, tak więc tym bardziej - jeśli chcemy taką kopię uzyskać (koszt 5 zł, o ile nie zmienił się), trzeba podać precyzyjne dane dotyczące aktu.

Pozdrawiam
Aneta
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

a to już sprawa wewnętrznego podziału obowiązków, pismo jest kierowane zgodnie z ustawą - do USC
czy pracownik archiwum się tym zajmie, czy na mocy decyzji kierownika USC (nie archiwum USC, a USC Warszawa) dodatkowy pracownik - nie problem klienta/podatnika
Robert ma formalnie racje w przypadku odpisu (kpa)

przy czym ważny jest m.in. cel i forma (jeśli nie do celów urzędowych kopia to i kpa -terminy etc - wątpliwe i podstawa się sypie trochę:)

prawda jest taka, ze należałoby postępować jak wszędzie
co można samemu ustalić - ustalić należy (a i księgi adresowe są dostępne i coś można z rodzenia się dzieci wnioskować, nie mówiąc o możliwości wyeliminowania kilku parafii dostępnych bezpłatnie i bez ograniczeń on-line, ew. katalogów/indeksów osobowych w AAW)
to do czego nie mamy dostępu lub bardzo utrudniony dostęp -niestety nie da rady inaczej jak (słusznie) wręcz domagać się nie tylko prosić o pomoc

jednak w tym przypadku nie mam przekonania, że wszystko co można było zrobić zostało zrobione "poza urzędem"
tj i formalne wystąpienie o wydanie odpisu (bądź zaświadczenia o braku) aktu jak i pomoc koleżeńska chyba przedwczesna ciut (vide: chyba nie sprawdzone akty urodzenia na okoliczność dopisku/ów

przy okazji: skąd przekonanie graniczące z pewnością, ze akt spisany został w Warszawie?
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Nie jestem przekonana, czy skierowanie pisma do USC Warszawa i Archiwum USC to jest dokładnie to samo.
Jeśli archiwum nie zajmuje się wydawaniem odpisów z asc, to tym bardziej nie jest zobligowane do przeprowadzenia kwerendy.
Wszelkie ustalenia parafii w takich sytuacjach, jakie miały miejsce i były opisywane w tym wątku, wynikały wyłącznie z dobrej woli pracownika a nie z tytułu jego obowiązków służbowych.

Pozdrawiam,
AK
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

wewnętrzny podział zadań , wydzielenie archiwum etc nie jest "problemem", którym petent się zajmuje
ustawa, na którą wiele USC (nie warszawski;) się tak chętnie powołuje, gdy chodzi o ograniczenie praw wskazuje na adresata zleceń o odpisy ASC i zaświadczeń o braku- jest nim USC
w razie wątpliwości - można na ręce kierownika USC z kopią potwierdzoną

jaki będzie wewnętrzny (znów podkreślam - wewnętrzny) obieg tego dokumentu - nie jest bólem głowy piszącego, który zaadresował zgodnie z ustawą

urzędnik Kowalski nawet na stronie BIPu może mieć wyłączony zakres obowiązków, ale nie do Kowalskiego czy wydziału tak naprawdę adresujesz "zapotrzebowanie"
to jest wskazówka jedynie:)
poza tym - zwrócenie się o odpis albo zaświadczenie o braku nie jest "kwerenda genealogiczną"
kopia - co innego, także co innego gdybyś prosiła o ustalenie urodzeń wszytskich dzieci
tu jest konkret
USC Warszawa i małżeństwo X z Ygrekówna (bądź Ygrekową:) na terenie podlegającym danemu USC

do tego m.in USC jest stworzone - do wydawania odpisów ASC podległych im terytorialnie
uprzejmością (którą popieram w całej rozciągłości) jest wskazanie parafii, którą podejrzewamy lub podanie parafii, które wyeliminowaliśmy

rozumiem, że jest sytuacja, którą mamy to chwiejna równowaga: "my" staramy się pomóc urzędom dostarczając jak najwięcej danych, czasem odciążając (np przez publikowania pierwopisów, indeksów), "oni" pomagają (w tym USC Warszawa moim zdaniem bardzo)
ale nie przesadzajmy - nikt z USC (żadnego) nie zdejmie ustawowych obowiązków
nawet powielaczowym prawem

nie wyręczajmy na forum ustawodawcy;) USC będzie miało zdjęte obowiązki ustawą (zostaną przekazane np do APów) - to i nie będzie czego wymagać
ale na razie to sytuacja jest taka, że to my pomagamy w udostępnianiu przejmując część obowiązków Państwa
nie odwrotnie:)

PS cały czas piszę o odpisach nie kopiach (ale to byłoby wystarczające) i ogólnei - bo w tym przypadku podtrzymuję - należałoby wykonać znacznie więcej samodzielnej pracy
choćby dlatego, żeby inny genealogi nie czekał w kolejce w USC Warszawa
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Ależ ja nie piszę o kwerendzie genealogicznej w kontekście wydawania odpisów usc, tylko o "wyszukaniu kościoła i daty zawarcia związku małżeńskiego" - do tego Archiwum USC nie jest zobligowane.
I jednak nie mieszałabym USC Warszawa (osoba p. Michała) i Archiwum USC w kwestii pomocy genealogom :)

Pozdrawiam
Aneta
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

jest zobligowane - to jeden USC
Michała nie ja "zalecałem"
nie mieszam Archiwum USC i USC - po prostu nie zawsze wewnętrzny podział ma znaczenie patrząc z zewnątrz
czasem pomaga:) ale czasem (gdy ma być pretekstem do "nie można" "nie da się" "nie nasza sprawa") jest zbędny
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Pan Michał sam się "zaoferował".
Niestety, nie zawsze ma znaczenie w praktyce, co na pierwszy rzut oka wydaje się oczywiste.
Archiwum nie prowadzi kwerend genealogicznych - jeśli jest inaczej, zacytuj przepis prawny.

a.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

jakich kwerend?
występuję do USC o odpis ASC sporządzonego na terenie działania danego USC

co mam cytować? ustawę? przywoływana niejednokrotnie

co mnie obchodzi czy archiwum czy inny wydział czy Kowalska czy Nowak będzie przygotowywało odpis lub zaświadczenie o braku ASC?
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Chyba się nie rozumiemy :(
Przecież Archiwum USC nie odmawia wydania kopii aktu - jednak, aby zrealizowało naszą prośbę, należy podać dane, które pozwolą odszukać ten akt! Jeśli tych danych nie posiadasz, trzeba poszukać takiego rozwiązania, aby sprostać wymogom urzędu.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

podaj mi podstawę prawną tego,że trzeba podać datę (jaką? roczną? dzienną?)
nie trzeba -sprawdź bądź uwierz
"należy" (także z powodów funkcjonalnych, o których pisałem wyżej)
jednak brak (daty? jakiej?) zdarzenia czy sporządzenia ASC nie jest wymagane ustawą
a regulamin wewnętrzny czy wzór wniosku (zresztą sprawdź uwagi do wzoru wniosków;), którego można (!) użyć ...pomaga owszem
jeśli jednak przeszkadza lub uniemożliwia , a obowiązki *(sprawdź, czy aby na pewno istnieją jako obowiązki:) nałożone na petenta są niezgodne z ustawą... to jakby ich nie bylo

nie zaogniaj;)
PS nie walczę o prawo do kopii:)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

podaj mi podstawę prawną tego,że trzeba podać datę (jaką? roczną? dzienną?)
nie trzeba -sprawdź bądź uwierz
Nie trzeba?
Witam USC Warszawa odmówił mi wydania aktu ślubu dziadków jeśli nie podam im kościoła i daty zawarcia związku małżeńskiego
Co do daty, to chyba żartujesz, ale gdybyś nie pamiętał...wystarczy podać rok.

Na tym kończę swój udział w tej dyskusji, bo jeszcze jaki pożar wybuchnie!

Pozdrawiam
a.
Slawinski_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Slawinski_Jerzy »

Jeżeli chodzi o śluby (a może i nie tylko) zlokalizowanie aktu nie wymaga żadnych kwerend. Mnie kiedyś Pani na Smyczkowej zlokalizowała akt
ślubu w mniej więcej 2 minuty (nie znałem ani parafii ani daty - podałem tylko domniemany przedział czasowy). Podejrzewam zatem że sporo parafii (nie wiem czy wszystkie, Loretańska chyba nie) jest ujęte po prostu w jakiejś bazie i odnalezienie takiego aktu nie nastręcza dużych trudności. Inaczej przecież odszukanie aktu wraz z podaniem daty, parafii i numeru nie byłoby możliwe w kilka minut i nikt na Smyczkowej nie podjął by się tego
(co jest zresztą całkowicie zrozumiałe).
Wydawanie kopii aktów do celów genealogicznych jest tak jak pisze Aneta
przejawem dobrej woli i rzeczywiście warto podać jak najwięcej informacji.

pozdrawiam
Jurek
Majewska_Lilianna

Sympatyk
Adept

Post autor: Majewska_Lilianna »

Przepraszam, zupełnie niechcący wywołałam burzę :( Lilka.
Awatar użytkownika
robert.kantorek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: robert.kantorek »

Po to są fora... by wymieniać się informacjami i doświadczeniami...
By czerpać z doświadczenia innych
Pozdrawiam
Robert
graczdn

Sympatyk

Post autor: graczdn »

Witam

Temat jeszcze w miarę świeży to cytuję odpowiedź z Archiwum USC ul. Smyczkowa w Warszawie na pytanie- prośbę uzyskania dokumentu z w/w urzędu. Darek

Szanowny Panie,

Aby uzyskać odpis aktu stanu cywilnego (ze zbiorów posiadanych przez Archiwum USC m.st. Warszawy), jego kserokopię lub informacje o jego istnieniu w danym USC - należy złożyć wniosek (własnoręcznie podpisany) do urzędu stanu cywilnego właściwego miejscu sporządzenia tego aktu – np. USC m.st. Warszawy Wydział Archiwum.

We wniosku należy podać:

- dane wnioskodawcy ( imię, nazwisko, adres, ewent.nr telefonu)

- imię, nazwisko i nazwisko rodowe osoby, której akt dotyczy

- datę urodzenia i miejsce urodzenia/małżeństwa/zgonu, nr aktu

- imiona rodziców oraz

- w przypadku Warszawy parafię(do 31.12.1945 r. na terenie Polski obowiązywała wyznaniowa rejestracja zdarzeń), dzielnicę lub nazwę szpitala, gdzie osoba się urodziła/zawarła małżeństwo/zmarła.

Akty stanu cywilnego mogą otrzymać osoby uprawnione, wymienione w art.83 ustawy z dn.29 września 1986 r. prawo o aktach stanu cywilnego(tekst jednolity: Dz.U. z 2011 r. nr 212, poz.1264 z późn. zm.) a osoba obca dla osoby, której akt dotyczy musi posiadać upoważnienie do odbioru aktu bądź wykazać interes prawny do otrzymania dokumentu.

Wniosek można złożyć:

- osobiście w wybranym punkcie USC w Warszawie – listownie na adres Archiwum USC lub

- w formie dok. elektronicznego( zgodnie z art. 63 § 3a kpa - z podpisem elektronicznym),

- dla osób przebywających poza granicami Polski może to być za pośrednictwem Konsulatu RP (opłata na miejscu zgodnie z TOK) lub ustanawiając pełnomocnika do doręczeń w Polsce.

Opłata skarbowa za:- odpis skrócony wynosi - 22 zł , odpis zupełny – 33 zł , zaświadczenie o braku aktu – 24 zł, pełnomocnictwo - 17 zł, kserokopię aktu – 5 zł.

Opłatę skarbową należy wnieść na konto Dzielnicy Mokotów m.st.Warszawy (do wniosku drogą listowną lub mailową)

Prowadzone przez CitiBank Nr 18 1030 1508 0000 0005 5002 3113 W przypadku przelewów dokonywanych poza granicami Polski, należy podawać następujący nr konta:

CITI PL PX 18 1030 1508 0000 0005 5002 3113 Tytułem opłata skarbowa za: odpis skrócony/zupełny, kserokopia aktu …. i dowód wpłaty należy przesłać wraz z wnioskiem (może być w formie elektronicznej, potwierdzenie wpłaty - jako załącznik w formacie PDF) do Archiwum USC.

Obowiązek wniesienia opłaty skarbowej powstaje z chwilą złożenia wniosku lub najpóźniej 3 dni po złożeniu.

Uprzejmie informuję, że Archiwum USC m.st. Warszawy rozpatruje jedynie wnioski złożone zgodnie z art. 63 ustawy z dn. 16.06.1960 r. -kodeks postępowania administracyjnego (Dz.U. z 2013 r. , poz. 267 ze zm.) Wszelkie informacje dostępne są również na stronie internetowej Urzędu m.st. Warszawy www.um.warszawa.pl – zakładka Urząd Stanu Cywilnego.

Łączę pozdrowienia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”