Kapusta, ["Mapka" wsi]

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Kapusta, ["Mapka" wsi]

Post autor: dorocik133 »

Tak się składa, że część moich przodków pochodzi z parafii Czernichów, powiat krakowski i rodzą się oraz zawierają małżeństwa głównie w WOŁOWICACH. Przy każdym akcie jest podany numer domu, gdzie mieszka pan młody albo rodzic. Chciałabym to jakoś wykorzystać, nawet do ustalenia pokrewieństw (nazwisko KAPUSTA, bardzo popularne na tym terenie), ale zakres Archiwum Narodowego obejmuje lata 1811 - 1850, a więc w sumie 2 pokolenia.
Może ktoś ma doświadczenia w ustalaniu kto gdzie mieszkał i jak się przemieszczał. Na razie zrobiłam tabelkę Excela z numerają domów i wpisuję ich mieszkańców podając rok. Nie wiem, czy to ma sens.
A teren był mocno "zakapuszczony".
Interesowałyby mnie też lata po 1850, czyli rodzeństwa mojego prapra. Część przeniosła się do Krakowa (m. in. moi bezpośredni przodkowie).
Ale - co też ciekawe - w spisach ludności Krakowa znajduję osoby urodzone w Wołowicach, ale pod takimi datami w Parafii Czernichów ich nie ma.

Pozdrawiam

Dorota
Iron

Sympatyk

"Mapka" wsi

Post autor: Iron »

Co do parafii w Czernichowie to metryki powyżej 1850 roku znajdują sie w AAD Kraków.

Natomiast co sie tyczy spisów mieszkańców, to nie brałbym dat w nich zawartych na 100%. Często zdarzało mi się, że daty tylko w przybliżeniu zgadzały się z rzeczywistością. Ale niewątpliwie pomagają.

Pozdrawiam
Paweł
Paweł
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

"Mapka" wsi

Dzięki za info o AAP, szkoda, bo tych akt nie przejrzę online, a do Krakowa mam trochę daleko.

Co do dat ze spisów, to faktycznie racja, bo mój prapradziadek ma rok pomylony.

Pozdrawiam

Dorota
Pozdrawiam

Dorota
Palusinski_Pawel

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Palusinski_Pawel »

Pamiętaj że w okolicach Krakowa są dwie miejscowosci mające nazwę Czernichów (pomiedzy Skawiną a Alwernią) oraz na trasie z Nowej Huty do Proszowic.
Spotkałem sie z wieloma którzy poszukiwali nie z tej strony Krakowa
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Dzięki za zwrócenie uwagi. W wyszukiwarce on line jest ten mój właściwy Czernichów i wieś Wołowice, ale tak ak wspomniałam wszystkie akta tylko do 1850 roku. A teoretyczny zakres lat to do 1900.
Na szczęście mój 2xpra urodził się w 1849, więc Jego akt urodzenia mam. I dalsze losy tak Jego jak i jednej z sióstr są mi znane aż do czasów współczesnych. Natomiast - ze względu na brak akt - nie jestem w stanie ustalić pozostałych.

Podobnie w Krakowie - około 1910 roku wychodzi za mąż jedna z sióstr mojej Babci, ale śladu aktu ślubu w Archiwum nie odnaleziono. Brak akt on line uniemożliwia mi samodzielne przeszukanie. Losów drugiej siostry Babci pewno nie ustalę, bo w 1918 jeszcze mieszkała z rodzicami.

Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam

Dorota
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: MonikaNJ »

Witam,
Dorotko nie wiem czy Ci się to do czegoś przyda ,ale przeglądając parafię Kutno natrafiłam na akt zgonu Józefa Kapusty 1853 akt 112 - flis, wdowiec.
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 09-116.jpg
pozdrawiam monika
pozdrawiam monika
>Wanda>Feliksa>Anna>Józefa>Franciszka>Agnieszka>Helena>Agnieszka
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Moniko!
Wielkie dzięki! To dla mnie ciekawostka jak i wielkie zaskoczenie. Na razie nie umiem przypisać go do konkretnej osoby, ale ów Franciszek w połowie XIX wieku zawędrował aż do Kutna z rodzinnych okolic mojaj Babci. A że nazwisko na tamtym terenie bardzo popularne, więc nie wiem, czy ma z moimi Kapustami coś wspólnego. W każdym razie dziękuję za cenną dla mnie informację.

Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam

Dorota
Sokrateska

Sympatyk

Post autor: Sokrateska »

To może i ja dodam ciekawostkę ale na temat współczesnej rodziny Kapustów z Kutna. Jakieś 15 może 20 lat temu zmienili urzędowo nazwisko, ponieważ uważali Kapusta za bardzo obraźliwe. Nie każdy o tym wie, a kto wie to i tak czasami z przyzwyczajenia wyrwie mu się "Pani Kapustowa". Sąsiadka wtedy strzela focha i dobitnie informuje, że ona nie jest kapustą
Pozdrawiam
Agnieszka
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Jest wielce prawdopodobnym, że Kapustowie z Kutna (czy jak oni się teraz nazywają) wywodzą się z rodzinnej wsi moich pradziadków.Co prawda w znanej mi rodzinie już tego nazwiska nikt nie nosi, bracia mojej Babci Kapustównej poumierali bezdzietnie, ale nikomu nie przyszło do głowy zmieniać tego nazwiska. Ostatnia Pani Kapustowa zmarła w 1982 roku pod nazwiskiem swego męża.

Jedynie jako ciekawostkę można uznać fakt, że jak wychodziła za mąż jedna z kuzynek mojaj Babci to jej Mama była zapisana jako z domu Kapuścińska.

A swoją drogą ciekawe, co Kapustów z okolic Krakowa przywiało do Kutna. Może Moniko znajdziesz tam jeszcze akiś akt na to nazwisko, będę wdzięczna.

Pozdrawiam
Dorota

PS. Sprawdziłam kilka roczników urodzenia +/- 1820 i wystęuje tam jeden Józef Kapusta, ale do rodziny nie umiem go dopasować.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”