Witam
Bardzo proszę o przetłumaczenie aktu ślubu.
1804r. ślub Izydora Wojciechowskiego i Moniki Sobkowicz par. Kuflew
cz.1 https://plus.google.com/u/0/photos/1009 ... 5270851311
cz.2 https://plus.google.com/u/0/photos/1009 ... 5270851311
Pozdrawiam
Anna Pogorzelska
prośba o przetłumaczenie aktu ślubu
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
-
apogorzelska

prośba o przetłumaczenie aktu ślubu
Ania Pogorzelska
------------------------------------------------------------
Szukam informacji o Jakubie Żukowskim (ur +- 1880r.), mieszkańcu gm. Belsk, woj. mazowieckie, zmarłym w 1917 w Mińsku Litewskim, żona Magdalena z Mrozów
Szukam informacji o Jakubie Żukowskim (ur +- 1880r.), mieszkańcu gm. Belsk, woj. mazowieckie, zmarłym w 1917 w Mińsku Litewskim, żona Magdalena z Mrozów
Dobry wieczór, to idzie tak:
Kuflew (akt) 356,
Ja, Józef Chamerski, prepozyt (proboszcz) koscioła parafialnego kuflewskiego, po trzech zapowiedziach w 24, 25 i 26 niedzielę po Wielkiej Nocy wobec ludu zgromadzonego na nabożeństwie, nie dostrzegłszy żadnych przeszkód i uzyskawszy obopólne uroczyste ustne oświadczenie, połączyłem węzłem mażeńskim i błogosławiłem szanownego Izydora Wojciechowskiego, kawalera, przybysza i Monikę Sobkiewiczównę, pannę z Kuflewa w obecności Pawła Rucińskiego skarbnika z Kuflewa i Antoniego Kotuniaka, ojca rodziny z Małej Wsi oraz innych świadków wiarygodnych i bardzo licznych.
"advena" to w zasadzie przybysz, ale czasem też mieszkaniec.
pozdrawiam, Robert
Kuflew (akt) 356,
Ja, Józef Chamerski, prepozyt (proboszcz) koscioła parafialnego kuflewskiego, po trzech zapowiedziach w 24, 25 i 26 niedzielę po Wielkiej Nocy wobec ludu zgromadzonego na nabożeństwie, nie dostrzegłszy żadnych przeszkód i uzyskawszy obopólne uroczyste ustne oświadczenie, połączyłem węzłem mażeńskim i błogosławiłem szanownego Izydora Wojciechowskiego, kawalera, przybysza i Monikę Sobkiewiczównę, pannę z Kuflewa w obecności Pawła Rucińskiego skarbnika z Kuflewa i Antoniego Kotuniaka, ojca rodziny z Małej Wsi oraz innych świadków wiarygodnych i bardzo licznych.
"advena" to w zasadzie przybysz, ale czasem też mieszkaniec.
pozdrawiam, Robert
-
apogorzelska

Dziękuje Robercie. Izydor urodził się w Kamieńcu Podolskim stąd słowo przybysz. Może kiedyś się dowiem co go skłoniło do tak dalekiej podróży.
Pozdrawiam
Ania
Pozdrawiam
Ania
Ania Pogorzelska