Wołowscy - parafia Zagroba

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Slawinski_Jerzy

Sympatyk

Wołowscy - parafia Zagroba

Post autor: Slawinski_Jerzy »

Witam wszystkich :)

Chciałbym zwrócić się z prośbą o pomoc w dalszych poszukiwaniach dotyczących rodziny Wołowskich, od około 1772 mieszkających w parafii Zagroba. Oto co już mam:
W 1772 w tejże parafii odbywa się ślub pomiędzy Andrzejem Wołowskim a Salomeą Lisowską. Niestety w akcie nie ma informacji o pochodzeniu obydwojga, podobnie jak i w aktach zgonu (oboje zmarli także w tej parafii).
W sumariuszach urodzeń z Zagroby Andrzeja Wołowskiego brak.
Według aktu ślubu są oni "Nobilis", ich syn Paweł jest określony jako "Urodzony" i "dziedzic cząstkowy". W herbarzu Łempickiego jest opisana rodzina Wołowskich z tego rejonu ale nijak nie mogę jej powiązać z "moimi" Wołowskimi. Dodatkowo autor wspomina, że pod koniec XVIII w. na tym terenie pojawiły się dwie inne rodziny Wołowskich
(jedna pochodząca z Warszawy, druga herbu "Na Kaskach" wywodząca się rzekomo od frankistów).
Według aktu zgonu Andrzej Wołowski urodził się około 1744 r.
Może ktoś wie gdzie dalej szukać?

pozdrawiam serdecznie
Jurek
Romanowski_Piotr

Sympatyk
Mistrz

Re: Wołowscy - parafia Zagroba

Post autor: Romanowski_Piotr »

Slawinski_Jerzy pisze: [...] ich syn Paweł jest określony jako "Urodzony" i "dziedzic cząstkowy" [...]
Jak się nazywała wieś, której część mieli Wołowscy? Warto sprawdzić w AP w Płocku, czy w zespole "Hipoteka płocka" są dla niej księgi hipoteczne.

p.
Slawinski_Jerzy

Sympatyk

Dziękuję :)
Miejscowość to Śniegocin.

pozdrawiam
Jurek
Awatar użytkownika
Tomorowicz_Wojciech

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Tomorowicz_Wojciech »

Wołowskich - frankistów, możesz sobie darować. Żaden z nich nie mieszkał w tej parafii. To o czym pisze Łempicki miało miejsce nie pod koniec XVIII w. a na początku XIX w.
Pozdrawiam
Wojciech Tomorowicz
Slawinski_Jerzy

Sympatyk

Dziękuję :)
Oczywiście racja, musiałem coś namieszać, Łempickiego czytałem
już dość dawno temu.

pozdrawiam
Jurek
Awatar użytkownika
Tomorowicz_Wojciech

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Tomorowicz_Wojciech »

Nic nie namieszałeś. To Łempicki był w tej kwestii nieścisły. Wołowscy pojawili się w Płocku ok. 1820 roku. Życzę powodzenia w poszukiwaniach.
Pozdrawiam
Wojciech Tomorowicz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”