nie wiem, dlaczego ten (Śląsk) jest (w)pisany. Miejscowości z aktu ślubu
Konczewitz; według Wikipedi to Kończewice (dawniej: niem. Kunzendorf)
w powiecie malborskim, w gminie Miłoradz
Zabroddy; według Wikipiedi to osada w Polsce położona w województwie pomorskim, w powiecie kościerskim, w gminie Kościerzyna
Śląsk - to byłyby Kończyce tak jak pisałem wcześniej w granicach miasta Zabrze.
Pozdrawiam Andrzej Mieńko.
Może ktoś inny ma pomysł na rozczytanie miejscowości i postawienie tezy
skąd pochodzi pan młody.
To wygląda na Dziadową Kłodę, patrząc na Kunzendorf i dopisek przy Kunczewitz (Kr. Wartenburg [sic!]). Kunzendorf było w powiecie sycowskim, czyli Gross Wartenberg. Może warto tam zwrócić swoją uwagę. Na marginesie zamiast wikipedii do rozpoznawania nazw miejscowych niegdyś w państwie niemieckim polecam kartenmeister.com
Witam.
Nie wiem w którym roku zmarł dziadek, ale jeśli zmarł w latach okupacji niemieckiej to urzędnik wpisał niemiecką nazwę miejsca urodzenia Kutzendorf nadaną polskiej miejscowości Kocierz Rychwałdzki gmina Łękawica pow. Żywiec woj. śląskie. http://books.google.pl/books?id=bW5PAQA ... cQ6AEwBDgK
Pozdrawiam. Kazik
Witam. Dziękuję za sugestie.....
Chciałbym dodać co jeż ustaliłem dodatkowo lub mi się wydaje...
Wszystkie osoby mające na nazwisko Lichy na terenie pomorza wywodzą się od mojego Augustyna Lichy.
Staszku... sugestie na temat Kończewice w parafii Chełmno w kuj-pom. raczej nie wchodzą w rachubę... dopisek Ślask raczej zmusza patrzeć na południe polski... tym bardziej że na kujawach brak tego nazwiska..
pozostają do rozpatrzenia dwa kierunki :
- Dziadowa Kłoda - Kunzendorf, Kreis Gross Wartenberg.
- Kocierz Rychwałdzki gmina Łękawica pow. Żywiec woj. śląskie. / pradziadek zmarł w czasie wojny - zgłaszała córka/
pozostaje dla mnie pomorzanina otwarte pytanie ... w jakim archiwum mam szukać?????